Tätä kuvaa on turvallista katsoa. Aurinkoa ei. Kuva: Shutterstock
Tätä kuvaa on turvallista katsoa. Aurinkoa ei. Kuva: Shutterstock

Tiedätkö varmasti, miten auringonpimennystä on turvallista katsoa?

Osittainen auringonpimennys alkaa tänään paikkakunnasta riippuen noin kello 11.00 ja täydellisimmillään se on noin kello 12.12.

Auringon ja maan välistä kulkevan kuun aiheuttama ilmiö kiehtoo monia, mutta auringonpimennyksen seuraamisessa on omat vaaransa. Aurinkoa ei saa katsoa ilman asianmukaisia suojalaseja. Auringon lämpösäteily nimittäin vaurioittaa silmien verkkokalvoja jo muutamassa sekunnissa. Auringon silmiin aiheuttamat pysyvät vauriot ilmenevät muun muassa näön heikkenemisenä muutaman tunnin kuluttua aurinkoon katsomisen jälkeen. Verkkokalvossa ei ole tuntoaistia, joten silmänsä voi polttaa ilman kivun tunnetta.

Tehokkaimmatkaan aurinkolasit eivät riitä suojaamaan silmiä suoralta auringonvalolta. Auringonpimennystä saakin katsella ainoastaan auringon pimennyksen katseluun tarkoitettujen lasien läpi. Ursan mukaan toinen vaihtoehto on hitsarinlasi numero 14, joka läpäisee vain muutaman miljoonasosan näkyvästä valosta. Tosin minkään suojavarusteenkaan avulla aurinkoa ei saa katsoa yhtäjaksoisesti kuin muutamia minuutteja kerrallaan silmien kuumenemisen takia.

Monet luulevat mustaksi valotetun ja kehitetyn filmin tai röntgenfilmin riittävän suojaamaan silmiä. Niitä ei tulisi missään nimessä käyttää. Valotettu filmi himmentää auringon näkyvän valon, mutta päästää läpi lähes kaiken lämpösäteilyn.

Filmeistä ainoan kelvollisen suojan tarjoaa mustaksi valotettu ja kehitetty vanhanaikaisia hopeasuoloja sisältävä, kolmin kerroin taitettu mustavalkofilmi. Uudenaikaiset mustavalkofilmit eivät aja samaa asiaa.

Älä missään nimessä ryhdy ottamaan kuvaa auringonpimennyksestä kännykälläsi.

– Kuvan ottaminen saattaa johtaa siihen, että tulet katsoneeksi aurinkoon pelkästään etsiessäsi oikeaa kuvakulmaa, varoittaa Daily Mailin haastattelema asiantuntija.

Seuraavan kerran osittainen auringonpimennys nähdään koko Suomessa elokuussa 2018. Edellinen täydellinen auringonpimennys oli heinäkuussa 1990 ja seuraavan kerran koko aurinko peittyy kuun taakse Suomessa vasta vuonna 2126.