Piupali paupali, minähän pärjään näinäkin aikoina! Kuva: Shutterstock
Piupali paupali, minähän pärjään näinäkin aikoina! Kuva: Shutterstock

Yt-uutisia on viime vuosina riittänyt. Asiantuntijoiden mielestä jälkikäteen katsottuna pelko on usein turhaa.

Ajat ovat kovat. Työpaikkoja katoaa yt-neuvotteluissa, ja oman alan työtä voi olla vaikea löytää. Suomen työttömyysaste oli syyskuussa 8,4 prosenttia.

Perusturvallisuus järkkyy: pärjäänkö minä? Tutkimuksissakin nousee kaksi asiaa: irtisanomista ja työttömyyttä pelätään. Mutta pitääkö pelätä?

– Ei pidä, sanoo jämäkästi työelämään erikoistunut Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto.

Me Naiset teki syys–lokakuussa työelämäkyselyn, ja siihen vastanneistakaan 62 prosenttia ei pelkää jäävänsä työttömäksi lähitulevaisuudessa.

Kuten yksi 33-vuotias nainen toteaa kyselyssä: ”Kun teen oman työni mahdollisimman hyvin ja jos sen jälkeen todetaan, ettei se riitä, ei minulla ole mitään jossiteltavaa. Olen tehnyt sen, mihin pystyn.”

– Monet uhkakuvat ovat turhia, kun katsoo tutkimuksia taaksepäin. Työttömyyden pelkoon vaikuttaa myös se, mitä julkisuudessa puhutaan, Lehto sanoo.

Paljon on kirjoitettu myös uutisia siitä, kuinka tulevaisuudessa työntekijät korvataan tietokoneilla ja roboteilla. Visioiden mukaan monet joutuvat kouluttautumaan uusiin ammatteihin ja vaihtamaan alaa. Ehkä osin, ehkä joskus, mutta Lehto toppuuttelee.

– Kukaan ei tiedä, mitä täsmälleen tapahtuu, mutta lähitulevaisuudenkuvaksi tämä näyttää aika epätodennäköiseltä.

Pelätä ei siis kannata, mutta jos pelottaa, sekin on ok, sanoo tutkimusprofessori ja työhyvinvointitutkija Jari Hakanen Helsingin yliopistosta.

– Epävarmuus on kuin juoksuhiekkaa: siitä ei tahdo saada otetta. Jos on pitkään pelännyt menettävänsä työnsä ja lopulta irtisanotaan, olo itse asiassa voi koheta nopeasti. Voi viimein alkaa suunnitella uutta, vaikka aluksi on vaikeaa.

Koska epävarmuus ei ole häipymässä työelämästä mihinkään, oma asenne on se, johon voi vaikuttaa.

– Kannattaa keskittyä hyviin juttuihin eikä lopettaa tekemistä. Niin kauan, kun työt jatkuvat, se työn tekeminen on kannatteleva voima.

Näin yt-neuvottelut ovat vaikuttaneet

Ei mitenkään. 19 %

Työpaikallani ei ole käyty yt-neuvotteluita. 34 %

Motivaationi on heikentynyt. 18 %

Olen tuntenut pelkoa ja/tai suuttumusta. 29 %

Näin yt:t ovat ­vaikuttaneet

Eivät mitenkään. 19 %

Työpaikallani ei ole käyty yt-neuvotteluita. 34 %

Motivaationi on heikentynyt. 18 %

Olen tuntenut pelkoa ja/tai suuttumusta. 29 %

Me Naisten työelämäkyselyyn vastasi 179 vastaajaa 22.9.–5.10. Prosenttiluvut on pyöristetty tasaluvuiksi.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.