Tutkimusteknikko Krista Raveala ja Anna-Liisa Laine (oik.) tutkivat heinäratamoita. Kuva Susanna Kekkonen
Tutkimusteknikko Krista Raveala ja Anna-Liisa Laine (oik.) tutkivat heinäratamoita. Kuva Susanna Kekkonen

Huippututkija Anna-Liisa Laine haluaa ratkaista maailman ruokakriisin. Siinä sivussa hän hurmioituu sienten seksielämästä.

Evoluutiobiologi Anna-Liisa Laineen, 37, tutkimukset saattavat tulevaisuudessa ratkaista maailman ruokakriisin.

– Minulta kysellään aina, miksi et tutki ihmistä, tai edes perunaa, Anna-Liisa kuvailee.

Silti hän on jo lähes kymmenen vuotta selvitellyt työkseen sitä, miten loiskasvi härmäsieni sairastuttaa heinäratamoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna-Liisan työn ansiosta voidaan tulevaisuudessa ehkä vähentää torjunta-aineiden käyttöä maanviljelyksessä ja ehkäistä kasvitauteja, joiden vuoksi kuolee joka vuosi suuret määrät ruokakasveja. Isoja asioita siis. Päällisin puolin työ näyttää silti välillä melko pieneltä piiperrykseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oi, dataa ja taulukoita!

Kesällä Anna-Liisan johtama tutkimusryhmä elää Ahvenanmaan biologisella tutkimusasemalla rennosti kuin hippileirissä. Sillä erotuksella, että tutkimusaseman jääkaapissa on ruuan ja viinin lisäksi purkeittain heinäratamonäytteitä.

Ahvenanmaalla Anna-Liisa päästää valloilleen sisäisen kumpparibiologinsa. Tällaisesta ammatista hän haaveili jo lukiossa.

Kasvien tutkailu on työstä kuitenkin vain murto-osa. Laboratoriohommatkin hoitavat muut tutkijat. Suurimman osan vuodesta Anna-Liisa istuu työhuoneessaan ja tuijottaa tietokoneen ruutua ja kaavioita, joihin kasvitautien esiintymistä on mallinnettu.

Kun Anna-Liisa kuvailee luonnon ihmeellisiä järjestelmiä, hänen silmänsä alkavat loistaa kuin rakastuneella.

– Pohdin edelleen ihan lumoutuneena evoluution kulkua. Miten maapallolla onkin niin paljon lajeja! Se on kiehtovaa.

Työpaikkakin, metapopulaatiobiologian huippuyksikkö, on kaikkea muuta kuin kuivakka: käytävillä kävelee vastaan rastatukkaisia nuoria miehiä ja naisia värikkäissä huiveissa. Isossa kahvihuoneessa on sohvat, espressokone ja pöytäjalkapallopeli. Ja alan ihmisillä on ihan oma sisäpiirihuumorinsa.

– Sun tutkimuskohde loisii mun tutkimuskohteen ravintokasvia! vitsailee Sex Pistols -huppariin pukeutunut mustatukkainen perhostutkija, Anna-Liisan työhuonekaveri Rainer Lehtonen.

Kasveja tutkiessa nousee esiin hauskoja juttuja. Kuten kiinnostavaa tietoa sienten lisääntymisestä.

– Sienillä on aika erikoinen seksielämä! Osa niistä on itsesiittoisia, siis harrastavat seksiä itsensä kanssa, Anna-Liisa nauraa.

Tytöttelyä ja palkintoja

Joskus Anna-Liisan olemus on aiheuttanut sekaannuksia, kun hän on ilmestynyt paikalle vaaleassa ponnarissaan ja pillifarkuissa.

– Viime vuonna yhdysvaltalaisessa yliopistossa sihteeri tuli hätistämään minua pois, kun istuin seminaarissa vierailijan paikalle. Olin että no, minä olen se vierailija.

Ja kun dosentti Laine pitää luentoja Suomessa, saatetaan tytötelläkin.

– Joskus minulta on kysytty, että tiedätkös tyttö, miten tätä dataa oikein kerätään.

Rahoittajat luottavat Anna-Liisan kykyihin. Viime vuonna hän sai Euroopan tutkimusneuvostolta nuoren tutkijan apurahan, 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi hän on saanut muun muassa L'Oréal Finland Oy:n ja Suomen UNESCO-toimikunnan 15 000 euron For Women in Science -apurahan.

Hakemusten tekeminen on täyttä työtä. Yhtä niistä Anna-Liisa teki vuoden ajan muiden töiden ohella.

Projektinhallintaa ja istumalihaksia

– Tässä hommassa tarvitaan hyvät perselihakset. Pitää olla hyvä ajanhallintakyky ja halua painaa projektit loppuun. Lisäksi täytyy hallita isoja budjetteja. 

Joskus työn laajempi merkitys saattaa unohtua, jos Anna-Liisa oikein uppoutuu vihreältä heinältä näyttävän heinäratamon ja hometta muistuttavan härmäsienen sielunelämään. Silloin Anna-Liisa muistuttaa itseään, että tällaistä työtä täytyy tehdä, jotta ruokaa riittäisi tulevaisuudessa ilmastoltaan muuttuvan maapallon kasvavalle väestölle.

Työ on opettanut myös sitkeäksi.

– Kävin urani alussa ainakin kolmesti inttämässä tutkimusta johtavan professorin ovella, että haluan tutkia härmää! Lopulta sain tutkijatohtorin paikan ja vapaat kädet tehdä projektiani. En usko, että professori piti minua erityisen lahjakkaana, olin vain sinnikäs ja hän kiireinen, Anna-Liisa kuvailee.

Lue lisää suomalaisista huippututkijoista Me Naisten numerosta 50/2012.

Sisältö jatkuu mainoksen alla