Tutkimusteknikko Krista Raveala ja Anna-Liisa Laine (oik.) tutkivat heinäratamoita. Kuva Susanna Kekkonen
Tutkimusteknikko Krista Raveala ja Anna-Liisa Laine (oik.) tutkivat heinäratamoita. Kuva Susanna Kekkonen

Huippututkija Anna-Liisa Laine haluaa ratkaista maailman ruokakriisin. Siinä sivussa hän hurmioituu sienten seksielämästä.

Evoluutiobiologi Anna-Liisa Laineen, 37, tutkimukset saattavat tulevaisuudessa ratkaista maailman ruokakriisin.

– Minulta kysellään aina, miksi et tutki ihmistä, tai edes perunaa, Anna-Liisa kuvailee.

Silti hän on jo lähes kymmenen vuotta selvitellyt työkseen sitä, miten loiskasvi härmäsieni sairastuttaa heinäratamoa.

Anna-Liisan työn ansiosta voidaan tulevaisuudessa ehkä vähentää torjunta-aineiden käyttöä maanviljelyksessä ja ehkäistä kasvitauteja, joiden vuoksi kuolee joka vuosi suuret määrät ruokakasveja. Isoja asioita siis. Päällisin puolin työ näyttää silti välillä melko pieneltä piiperrykseltä.

Oi, dataa ja taulukoita!

Kesällä Anna-Liisan johtama tutkimusryhmä elää Ahvenanmaan biologisella tutkimusasemalla rennosti kuin hippileirissä. Sillä erotuksella, että tutkimusaseman jääkaapissa on ruuan ja viinin lisäksi purkeittain heinäratamonäytteitä.

Ahvenanmaalla Anna-Liisa päästää valloilleen sisäisen kumpparibiologinsa. Tällaisesta ammatista hän haaveili jo lukiossa.

Kasvien tutkailu on työstä kuitenkin vain murto-osa. Laboratoriohommatkin hoitavat muut tutkijat. Suurimman osan vuodesta Anna-Liisa istuu työhuoneessaan ja tuijottaa tietokoneen ruutua ja kaavioita, joihin kasvitautien esiintymistä on mallinnettu.

Kun Anna-Liisa kuvailee luonnon ihmeellisiä järjestelmiä, hänen silmänsä alkavat loistaa kuin rakastuneella.

– Pohdin edelleen ihan lumoutuneena evoluution kulkua. Miten maapallolla onkin niin paljon lajeja! Se on kiehtovaa.

Työpaikkakin, metapopulaatiobiologian huippuyksikkö, on kaikkea muuta kuin kuivakka: käytävillä kävelee vastaan rastatukkaisia nuoria miehiä ja naisia värikkäissä huiveissa. Isossa kahvihuoneessa on sohvat, espressokone ja pöytäjalkapallopeli. Ja alan ihmisillä on ihan oma sisäpiirihuumorinsa.

– Sun tutkimuskohde loisii mun tutkimuskohteen ravintokasvia! vitsailee Sex Pistols -huppariin pukeutunut mustatukkainen perhostutkija, Anna-Liisan työhuonekaveri Rainer Lehtonen.

Kasveja tutkiessa nousee esiin hauskoja juttuja. Kuten kiinnostavaa tietoa sienten lisääntymisestä.

– Sienillä on aika erikoinen seksielämä! Osa niistä on itsesiittoisia, siis harrastavat seksiä itsensä kanssa, Anna-Liisa nauraa.

Tytöttelyä ja palkintoja

Joskus Anna-Liisan olemus on aiheuttanut sekaannuksia, kun hän on ilmestynyt paikalle vaaleassa ponnarissaan ja pillifarkuissa.

– Viime vuonna yhdysvaltalaisessa yliopistossa sihteeri tuli hätistämään minua pois, kun istuin seminaarissa vierailijan paikalle. Olin että no, minä olen se vierailija.

Ja kun dosentti Laine pitää luentoja Suomessa, saatetaan tytötelläkin.

– Joskus minulta on kysytty, että tiedätkös tyttö, miten tätä dataa oikein kerätään.

Rahoittajat luottavat Anna-Liisan kykyihin. Viime vuonna hän sai Euroopan tutkimusneuvostolta nuoren tutkijan apurahan, 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi hän on saanut muun muassa L'Oréal Finland Oy:n ja Suomen UNESCO-toimikunnan 15 000 euron For Women in Science -apurahan.

Hakemusten tekeminen on täyttä työtä. Yhtä niistä Anna-Liisa teki vuoden ajan muiden töiden ohella.

Projektinhallintaa ja istumalihaksia

– Tässä hommassa tarvitaan hyvät perselihakset. Pitää olla hyvä ajanhallintakyky ja halua painaa projektit loppuun. Lisäksi täytyy hallita isoja budjetteja. 

Joskus työn laajempi merkitys saattaa unohtua, jos Anna-Liisa oikein uppoutuu vihreältä heinältä näyttävän heinäratamon ja hometta muistuttavan härmäsienen sielunelämään. Silloin Anna-Liisa muistuttaa itseään, että tällaistä työtä täytyy tehdä, jotta ruokaa riittäisi tulevaisuudessa ilmastoltaan muuttuvan maapallon kasvavalle väestölle.

Työ on opettanut myös sitkeäksi.

– Kävin urani alussa ainakin kolmesti inttämässä tutkimusta johtavan professorin ovella, että haluan tutkia härmää! Lopulta sain tutkijatohtorin paikan ja vapaat kädet tehdä projektiani. En usko, että professori piti minua erityisen lahjakkaana, olin vain sinnikäs ja hän kiireinen, Anna-Liisa kuvailee.

Lue lisää suomalaisista huippututkijoista Me Naisten numerosta 50/2012.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen