Jahas, se on sitten viikonloppu. Kuva: Shutterstock
Jahas, se on sitten viikonloppu. Kuva: Shutterstock

Viikonloppu, ihanaa! Voit rentoutua rankan työviikon jälkeen oikein kunnolla. Akut latautuvat ja voit hyvin. Tai sitten et.

Moni terveysongelma on yleisempi viikonloppuna kuin arkena. Daily Mail listasi viheliäisimmät vaivat, jotka piinaavat ihmisiä todennäköisimmin juuri viikonloppuna.

Ummetusta, migreeniä ja närästystä

Jopa istumatyötä tekevä ihminen liikkuu yllättävän paljon työpäivänsä aikana. Bussipysäkille käveleminen, lounaalle meno ja tulostimen luona seisoskelu herättelevät kehoa tasaisesti pitkin päivää.

Ihmisen suolisto toimii kehon lähettämien signaalien mukaan. Jos keho on edes hieman aktiivinen, suolikin toimii. Viikonloppuna moni sortuu kuitenkin sohvalla makoiluun, mikä aiheuttaa helposti ummetusta. Vähäinen liikkuminen ja erityisesti istuminen saattavat aiheuttaa myös närästystä.

Epäsäännöllinen uni- ja ruokailurytmi puolestaan enteilevät päänsärkyä. Tämä johtuu siitä, että ihmisen keho tottuu tiettyyn aikatauluun, joka saattaa heilahtaa viikonloppuna useilla tunneilla. Päänsärky iskee, koska keho yrittää sopeutua muuttuneeseen päivärytmiin.

Vaaralliset lähimmäiset

Kullan kainaloon käpertyminen perjantain päätteeksi alentaa taatusti stressitasoja. Mutta rakkaimmat saattavat aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Tutkimusten mukaan ihmiset reagoivat paljon voimakkaammin kotoa tuleviin paineisiin kuin työpaineisiin.

Moni käyttää vapaapäivänsä juoksemalla paikasta toiseen. Ensin mennään kaupoille perheen kanssa, sitten kahville ystävän kanssa ja lopuksi vielä tädin syntymäpäiviä viettämään. Jos vapaapäivät ovat täyteen buukattuja ja kuluvat lähinnä muiden vaatimusten mukaan, ei viikonloppu enää rentouta.

Hyvästit dieetille

Arjen tasainen päivärytmi auttaa pitämään ruokavalion kunnossa. Viikonloppuna rutiini katoaa ja lipsahduksia sattuu. Ihmisillä on myös tapana palkita itsensä viikonloppuna hyvällä ruoalla, mikä saattaa johtaa ylikiloihin.

Drinkki? Kyllä kiitos!

Moni käyttää alkoholia pienenä palkintona rankasta viikosta. Eihän pari lasia punaviiniä pahaa tee? Joillekin pienikin siemailu saattaa aiheuttaa väliaikaisia rytmihäiriöitä. Vaiva voi ilmetä rintakipuna ja hengitysvaikeuksina.

Ups, lääkkeet ottamatta

Jos viikonloppu on buukattu täyteen menoja, tärkeiden pillereiden ottaminen saattaa unohtua kokonaan. Yksi unohdus harvoin tuhoaa koko kuuria, mutta joidenkin lääkkeiden kohdalla se on iso terveysriski. Esimerkiksi yhden verenpainelääkkeen unohtaminen lisää tutkimusten mukaan sydänkohtauksen riskiä jopa 40 prosenttia.

Selkävaivat, tervetuloa

Viikonloppu on mainiota aikaa tuijottaa televisiosarjoja. Mikä olisikaan parempaa kuin makoilla sängyssä seuranaan koukuttavimmat uutuudet?

Läppärin tai tabletin tuijottaminen sängynpohjalla saattaa kuitenkin aiheuttaa selkävaivoja. Laitetta tuijottaessa selkä menee kaarelle eikä saa tarpeeksi tukea. Tuloksena on kivistävä selkä ja jumiutunut niska.

Mutta kuka selviytyy sunnuntain ilman maratonia lempisarjansa jaksoista? Onneksi tätä viikonloppuvaivaa voi edes hieman helpottaa muuttamalla asentoa. Tue selkäsi tyynyllä ja aseta näyttö silmiesi korkeudelle, jotta selkä ei rasitu.

Pöpöt valloillaan

Työviikolla keho on virittynyt jatkuvaan valmiustilaan ja taistelee aktiivisesti pöpöjä vastaan. Kun viikonloppuna keho ja mieli pääsevät vihdoin rentoutumaan, ihmisen immuniteettikin haluaa levätä. Rankan työrupeaman jälkeisenä viikonloppuna on toisin sanoen erittäin todennäköistä sairastua flunssaan.

Ilmiö on kuin stressin aiheuttamaksi krapula. Paineiden helpottaessa keho yrittää palautua viikosta niin tehokkaasti, ettei se jaksa taistella viruksia ja bakteereja vastaan.

Lähde: Daily Mail

 

Lue myös:

Nyt siitä varoittavat jo kiropraktikotkin: Älä päästä mobiililaitteita sänkyyn

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Riikka Pulkkinen varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille. ”Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Riikka Pulkkinen erosi reilu vuosi sitten. – Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä, Riikka Pulkkinen sanoo.

Kirjailija Riikka Pulkkinen, 38,  julkaisee viidennen romaaninsa syyskuussa. Suositun kirjailija Lasten planeetta -niminen teos käsittelee rakkautta, hulluutta, maailmanloppua sekä eroamista.

Riikka ja konsulttina toimiva Erkki Perälä erosivat reilu vuosi sitten. Heillä on viisivuotias tytär, jonka huoltajuuden he jakavat.

– Itselle erokokemus on ennen kaikkea eroamista perheestä, ei pelkästään liitosta. Toisaalta tämä erovuosi osoitti myös sen, että jollain tavalla olemme yhä perhe.

– Meillä on eksän kanssa hyvät välit, ja teemme paljon asioita lapsen kanssa yhä yhdessä. Se on jopa luontevaa. Vaikka muskarin kevätjuhlan jälkeen menimme yhdessä syömään ja kohotimme maljat. Sellaisista asioita haluaa pitää kiinni.

 Kirjailijan on vielä vaikea tiivistää eroa yhteen tunteeseen.

– Ero vaikuttaa ihan kaikkeen. Maailmankuvaan, rakkauskäsitykseen, menettämistä se ainakin on. Samalla ero on aktiivinen päätös, jossa täytyy tunnistaa itsensä vastuusta. Siksi kirjailijana tykkään käsitellä isoja teemoja, ettei isoja asioita tarvitse typistää pieneksi.

Yökahvit vaihtuivat junatreffeihin

Riikka Pulkkinen nousi yhdeksi maan nimekkäimmistä kirjailijoista 26-vuotiaana, kun Raja-teon julkaistiin. Hän aloitti kirjan kirjoittamisen 20-vuotiaana. Työskentelytavat ovat muuttuneet tuon jälkeen, kun kirjoittamisesta tuli ammatti.

– Nykyään olen aamupäiväkirjoittaja. Esikoisteosta kirjottaessa saatoin keittää yökahvit ja kirjoitin illalla, mitä en nykyisin tee.

Myös lapsen myötä työaika on selkeytynyt. Välillä luova työ vaatii kuitenkin irtiottoja.

– Luovan kirjoittamisen oppaassa sanotaan, että kannattaa sopia välillä treffit itsensä kanssa, jos kirjoitus ei kulje. Tällöin saatan hypätä junaan ja kirjautua hotelliin. Se auttaa minua. Myös pitkät urheiluleirityyppiset kirjoitusputket toimivat.

Riikka kokee ravintolavaunun toimivaksi kirjoituspaikaksi.

– Mutta se ei saa olla liian täynnä. Miika Nousiaisen kanssa keskustelin aiheesta ja hän saattaa tehdä jopa niin, että matkustaa vain Turkuun ja takaisin junalla kirjoittaakseen. Itse olen vielä tähän asti keksinyt kohteessa jotain tekemistä.

Iltaisin ajatus saattaa harhailla vielä kirjan henkilöissä.

– Kirjoitusprosessin aikana saatan tosin olla joskus hajamielinen äiti.

Isoja kysymyksiä

Onko mahdollista kertoa kaikesta kaikki? Sitä Pulkkinen miettii teoksessaan ja myös työssään.

– Kirjailijana olen päässyt ajatuksesta, että minun pitäisi kertoa yhdessä teoksessa kaikki mitä tiedän elämästä.

– Kirjassa pohdin, että onko ajatus sellaisesta rakkaudesta, jossa kerrotaan kaikki kaiken aikaa toiselle. Samalla kun jaetaan todellisuus ja otetaan aikaa vastaan yhdessä, niin onko se ollut vain illuusio, kun se päättyy.

Vaikka yksi kirjan päähenkilöistä tekee eroa, niin Riikka varoittaa lukijaa vetämästä liikaa yhtäläisyysmerkkejä kirjan hahmon ja kirjailijan oman elämän välille.

– Olen kirjoittanut kuusi kirjaa, joista tämä on viides romaani. Olisi mahdotonta, että olisin itse ehtinyt elää kaikki elämät ja tapahtumat, joita kirjan henkilöille on tapahtunut, Riikka totesi Otavan kirjasyksyn avajaisissa.

Uutuuskirjan mukaan Kimi Räikkönen väsyi valehteluun edellisessä suhteessaan.

Kari Hotakaisen syksyn kirjauutuudessa Tuntematon Kimi Räikkönen (Siltala) käydään läpi formulakuljettajan elämäntarina.

Yksi keskeinen osa Kimi Räikkösen vaiheita on ollut tapaaminen nykyisen vaimon Minttu Räikkösen (os. Virtanen) kanssa. Vuonna 2016 avioitunut pari tutustui Kimin kesämökillä järjestetyissä juhannusbileissä vuonna 2013.

Uutuuskirja kertoo, että Kimi ja Minttu olivat tavanneet jo pari vuotta aikaisemmin samanlaisissa juhlissa. Tuolloin Kimi oli vielä naimisissa Jenni Dahlmanin kanssa, ja Minttu seurusteli tahollaan. Vuonna 2013 tilanne oli kuitenkin toinen, kun Kimi eli käytännössä asumuserossa ja Minttu oli sinkku.

”Ja onhan siinä se, että silmä tykkää.”

Kirjassa Hotakainen kuvailee Mintun tuntemuksia suhteen alkuvaiheessa näin:

Minttu ei voi kuvitellakaan rakastuvansa mieheen, jolla on holtiton maine. Varsinkaan nyt, kun hän asuu omassa asunnossaan varmana siitä, ettei halua vähään aikaan vakituista suhdetta ylipäätään. Mutta Minttu huomaa, että Kimin kanssa hänellä on poikkeuksellisen hauskaa, tuollainen ihminen olisi mukava saada ystäväksi. Ei missään tapauksessa rakastetuksi kuitenkaan, sillä Minttu on vakuuttunut, että rakastumalla tuollaiseen holtittomaan mieheen saa vain siipeensä.

Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg
Mintun mukaan Kimi osaa ottaa vaimonsa huomioon. Kuva: Jonna Öhrnberg

Kuukausi juhannuksen jälkeen Kimi kutsui Mintun uudelleen mökilleen – tällä kertaa ihan kahdestaan. Epäröinnin jälkeen Minttu suostui.

– Me on aina tykätty ja tultu juttuun. Ja onhan siinä se, että silmä tykkää. Silloin ensimmäisiä kertoja kun mä näin Mintun, sillä oli sellaiset tiukat farkkushortsit. Olin sanonut, että ”voi perse”, Kimi kertoo kirjassa.

Mintun tapaamisesta alkoi myös uusi sivu Kimin ajattelussa. Aikaisempaa liittoa Jenni Dahlmanin kanssa oli kirjan mukaan varjostanut Kimin valehtelu ja pettäminen. 

– Edelisessä suhteessa oli aina pelko, että jääköhän tästä ja tästä kiinni. Että koska tulee Seiska, mitä väsyiiellä Seiskassa nyt on. Valehtelet ja yrität viikon päästä muistaa, mitenhän tämä juttu piti tällä kertaa selittää. Sanoin Mintulle, että jos tässä ruvetaan olemaan, niin en enää kuseta enkä petä. Mä en halua koskaan uudelleen sitä helvettiä enkä niitä pelkotiloja, joita valehtelusta tulee.

Lisää yhteistä aikaa

Kimin ja Mintun suhde jatkui yhteisellä hengailulla ja eteni nopeasti. Kesän jälkeen Minttu muutti Kimin Helsingissä sijaitsevaan 500-neliöiseen asuntoon. Poikaystävä kiersi maailmaa formulakisoissa Sveitsistä käsin.

– Alkuaikoina hermoilin olla yksin suuressa talossa. Kun tulin töistä kotiin, kävelin­ jokaiseen huoneeseen ja napsautin valot päälle varmistaakseni, ettei siellä ollut­ ketään, Minttu kertoi Me Naisille vuonna 2014.

”Jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin.”

Minttu työskenteli samaan aikaan lentoemäntänä FlyBe-yhtiöllä, mutta Kimi halusi Mintun lopettavan työt, jotta yhteistä aikaa olisi enemmän.

– Alkuun sanoin, etten missään nimessä lopeta, mä olen kuitenkin aina tehnyt töitä ja elättänyt itseni. Sanoin, että jos tämä homma ei toimikaan, en voi soittaa töihin ja sanoa, että joo, mä tulisinkin nyt takaisin, Minttu sanoo kirjassa.

Lopulta työt saivat kuitenkin jäädä ja Minttu muutti Kimin luokse Sveitsiin.

– Me tehdään kaikki yhdessä. Ei ole tullut sellaista oloa, että menepä hetkeksi pois. Kimi näyttää aina, että on ihanaa kun sä olet siinä. – – Jos mä vertaan Kimiä kaikkiin aiempiin suhteisiin, tämä asia erottaa sen jokaisesta mun tuntemastani miehestä, Minttu kertoo kirjassa.