Jahas, se on sitten viikonloppu. Kuva: Shutterstock
Jahas, se on sitten viikonloppu. Kuva: Shutterstock

Viikonloppu, ihanaa! Voit rentoutua rankan työviikon jälkeen oikein kunnolla. Akut latautuvat ja voit hyvin. Tai sitten et.

Moni terveysongelma on yleisempi viikonloppuna kuin arkena. Daily Mail listasi viheliäisimmät vaivat, jotka piinaavat ihmisiä todennäköisimmin juuri viikonloppuna.

Ummetusta, migreeniä ja närästystä

Jopa istumatyötä tekevä ihminen liikkuu yllättävän paljon työpäivänsä aikana. Bussipysäkille käveleminen, lounaalle meno ja tulostimen luona seisoskelu herättelevät kehoa tasaisesti pitkin päivää.

Ihmisen suolisto toimii kehon lähettämien signaalien mukaan. Jos keho on edes hieman aktiivinen, suolikin toimii. Viikonloppuna moni sortuu kuitenkin sohvalla makoiluun, mikä aiheuttaa helposti ummetusta. Vähäinen liikkuminen ja erityisesti istuminen saattavat aiheuttaa myös närästystä.

Epäsäännöllinen uni- ja ruokailurytmi puolestaan enteilevät päänsärkyä. Tämä johtuu siitä, että ihmisen keho tottuu tiettyyn aikatauluun, joka saattaa heilahtaa viikonloppuna useilla tunneilla. Päänsärky iskee, koska keho yrittää sopeutua muuttuneeseen päivärytmiin.

Vaaralliset lähimmäiset

Kullan kainaloon käpertyminen perjantain päätteeksi alentaa taatusti stressitasoja. Mutta rakkaimmat saattavat aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Tutkimusten mukaan ihmiset reagoivat paljon voimakkaammin kotoa tuleviin paineisiin kuin työpaineisiin.

Moni käyttää vapaapäivänsä juoksemalla paikasta toiseen. Ensin mennään kaupoille perheen kanssa, sitten kahville ystävän kanssa ja lopuksi vielä tädin syntymäpäiviä viettämään. Jos vapaapäivät ovat täyteen buukattuja ja kuluvat lähinnä muiden vaatimusten mukaan, ei viikonloppu enää rentouta.

Hyvästit dieetille

Arjen tasainen päivärytmi auttaa pitämään ruokavalion kunnossa. Viikonloppuna rutiini katoaa ja lipsahduksia sattuu. Ihmisillä on myös tapana palkita itsensä viikonloppuna hyvällä ruoalla, mikä saattaa johtaa ylikiloihin.

Drinkki? Kyllä kiitos!

Moni käyttää alkoholia pienenä palkintona rankasta viikosta. Eihän pari lasia punaviiniä pahaa tee? Joillekin pienikin siemailu saattaa aiheuttaa väliaikaisia rytmihäiriöitä. Vaiva voi ilmetä rintakipuna ja hengitysvaikeuksina.

Ups, lääkkeet ottamatta

Jos viikonloppu on buukattu täyteen menoja, tärkeiden pillereiden ottaminen saattaa unohtua kokonaan. Yksi unohdus harvoin tuhoaa koko kuuria, mutta joidenkin lääkkeiden kohdalla se on iso terveysriski. Esimerkiksi yhden verenpainelääkkeen unohtaminen lisää tutkimusten mukaan sydänkohtauksen riskiä jopa 40 prosenttia.

Selkävaivat, tervetuloa

Viikonloppu on mainiota aikaa tuijottaa televisiosarjoja. Mikä olisikaan parempaa kuin makoilla sängyssä seuranaan koukuttavimmat uutuudet?

Läppärin tai tabletin tuijottaminen sängynpohjalla saattaa kuitenkin aiheuttaa selkävaivoja. Laitetta tuijottaessa selkä menee kaarelle eikä saa tarpeeksi tukea. Tuloksena on kivistävä selkä ja jumiutunut niska.

Mutta kuka selviytyy sunnuntain ilman maratonia lempisarjansa jaksoista? Onneksi tätä viikonloppuvaivaa voi edes hieman helpottaa muuttamalla asentoa. Tue selkäsi tyynyllä ja aseta näyttö silmiesi korkeudelle, jotta selkä ei rasitu.

Pöpöt valloillaan

Työviikolla keho on virittynyt jatkuvaan valmiustilaan ja taistelee aktiivisesti pöpöjä vastaan. Kun viikonloppuna keho ja mieli pääsevät vihdoin rentoutumaan, ihmisen immuniteettikin haluaa levätä. Rankan työrupeaman jälkeisenä viikonloppuna on toisin sanoen erittäin todennäköistä sairastua flunssaan.

Ilmiö on kuin stressin aiheuttamaksi krapula. Paineiden helpottaessa keho yrittää palautua viikosta niin tehokkaasti, ettei se jaksa taistella viruksia ja bakteereja vastaan.

Lähde: Daily Mail

 

Lue myös:

Nyt siitä varoittavat jo kiropraktikotkin: Älä päästä mobiililaitteita sänkyyn

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.