Putous-sketsihahmot ovat olleet kotoisin ympäri Suomea. Äänestä oma suosikkisi näistä tyypeistä!

1. Tampere: Sanna-Raipe Helminen (Armi Toivanen)

Tampereen Nekalassa kasvanut Sanna-Raipe valloitti Putouksen kolmannella kaudella. Ylipitkä otsatukka, jääkiekkojoukkue Ilveksen fanitus, navan yläpuolelle ulottuvat farkut sekä Mitää tiärä- ja No sama se ny mulle o -hokemat purivat muihinkin kuin tamperelaisiin. Myös Ilves-legenda Raimo Helminen piti hahmoa kunnianosoituksena.

2. Turku: Samppa Linna (Aku Hirviniemi)

Turkulainen huumoriveikko kertoi olevansa Matin ja Tepon avioton poika. Neljännellä tuotantokaudella Samppa Linnan suusta tuli aina mielenvikast läpändeerust, ja hän yritti päihittää toisen turkulaisen, Ilkka Kanervan, ennätystä naisten kaatamisessa. Hahmo ilmoitti olemassaolostaan aina aidolla Turun murteella täsä mä olen.

3. Helsinki: Jäbä Leisson (Iina Kuustonen)

Jäbä Leisson oli mainostoimistossa työskentelevä, Punavuoressa asuva hipsteri. Jopo-tsykällään liikkunut Jäbä muistetaan peppuvaostaan, hipsterilaseistaan ja mitä jäbä duunaa? -hokemastaan. Lisäksi hän opetti muillekin kuin punavuorelaisille ja mainosalan ammattilaisille, mitä sana kreaa tarkoittaa (luoda kaikkea uutta ja huikeaa). Jäbä sai neljännellä tuotantokaudella aikaan myös kiivaan keskustelun jännittävästä eliölajista, jonka edustajaksi kukaan ei ikinä tunnustautunut.

4. Nokia: Usko Eevertti Luttinen (Aku Hirviniemi)

Nokialta kotoisin oleva pastori viljeli vieläkin villimpiä kaksimielisyyksiä kuin Samppa Linna. Sorvankylän seurakunnan saarnamies oli melkoinen sanamuunnosten mestari, jolta tuli kauden aikana ainakin 50 sanamuunnosta, kuten arvon penaali, pussi nuudelia ja kokattua kalaa ja pikaset limpsat. Hahmo herätti kolmannella kaudella keskustelua siitä, irvailiko hahmo Nokian herätyksen saarnamies Markku Koivistolle.

5. Imatra: Antsku (Jussi Vatanen)

Imatralaisen kotirouva Antsku viihtyi Rossossa likkakavereiden Maikun, Vipen, Susan ja Katan kanssa. Antsku romahteli jatkuvasti ja sai villapaidallaan ja -sukillaan imatralaiset täysin sekaisin. Antskun ansiosta Imatran Rossosta tuli myös turistinähtävyys, sillä tosielämän Antsku löytyi ravintolasta ihan oikeasti.

6. Mikkeli: Heikkis-Jamo (Riku Nieminen)

Mikkeliläinen Urpolan koulun ilmaisutaidon opettaja Jarmo Heikkinen saisi komediakonkari Kari Kyrönsepän mukaan köniinsä kotipaikkansa torilla. Eläpä kuule hötkyile! -sanapartta hokenut Heikkis-Jamon taivalta Putouksen viidennellä tuotantokaudella seurattiin tiiviisti Länsi-Savo- sanomalehdessä.

7. Lahti: Ari Stevari (Ville Tiihonen)

Dekkarin kirjoittamisesta haaveileva Suomen Chicagosta kotoisin oleva Ari Stevari on yksi Putouksen uuden tuotantokauden hahmoista. Lahtelainen Ari on turvallisuusalan ammattilainen, joka on herättänyt huomiota eduskunnassa asti. Paavo Arhinmäki pohti julkisessa päivityksessä, kuka mahtaa olla Arin esikuva. Aria on tosin muistutettu jo: lahtelaiset ovat kotoisin LAHESTA, eivät Lahdesta.

8. Pori: Salme Pasi (Joonas Nordman)

Porilaiset julkkikset Neumann ja Olli Lindholm ovat jo hullaantuneet oman paikkakuntansa Putous-hahmosta, pääluottamusmies Salme Pasista. Juuri alkaneella kaudella esitelty oravapukuinen Pasi saa Jorma Uotiselta kiitosta hokemastaan omii persoonii kaikki, koska "juuri sellaisia me porilaiset nimittäin olemme", Jorma kertoo Iltalehdelle.

9. Lappeenranta: Karjalan Kandalfi (Mari Perankoski)

Karjalan Kandalfi on kotoisin Karjalan laulumailta, mutta koska hahmon luontiin osallistui myös sen esittäjän eteläkarjalainen muusikkomies Jouni Hynynen, täsmensimme paikkakunnan Lappeenrannaksi. Tuoreimman Putous-kauden hahmo lausuu nimensä k:lla, niin kuin Karjalassa lausutaan, ja listaa pahimmaksi vastustajakseen Lappeenrannan verotoimiston.

10. Riihimäki: Jone Riksusta (Eero Ritala)

Ime parsaa! Hakkaan sun faijas! riihimäkeläinen Jone uhitteli jo ensimmäisellä tuotantokaudella. Muodikkaasti valkoiseen pyöräilykypärään ja haalariviritelmään pukeutunut riksulainen oli ainakin viiden ihmisen mielestä niin rakastettava, että hänelle perustettiin oma adressi Adressit.comiin. Sillä vaadittiin Jone Riksustaa takaisin Putouksen sketsihahmofinaaliin. 

Lue kaikki Putouksen uudesta tuotantokaudesta täällä.

Lue myös:

Tätä mieltä aito fitness-guru on Putous-hahmo Kissi Vähä-Hiilarista

Tässä ovat Putouksen uudet sketsihahmot

Putous-tähti Kari Ketonen: "Olen nähnyt painajaisia sketsihahmokisasta"

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30

Varoitus korvamadosta: tämä kappale voi jäädä soimaan päähän!

Pyhimys, eli Mikko Kuoppala, on esittänyt peräkkäisissä Vain elämää -jaksoissa nyt sellaisia versioita muiden kappaleista, että sosiaalinen media on revennyt täysin tulkinnoista. Viime viikolla se oli Mulkut-esitys, tällä viikolla kuultiin Anne Mattilan Perutaan häät -biisin uusi versio. Katso video alla!

 

Anne Mattilan päivänä Pyhimys kutsui lavalle Teflon Brothersin. Pyhimyksen kanssa yhtyeessä ovat räppärit Heikki Kuula ja Voli.

He laittoivat Perutaan häät -hitin sanoitukset uusiksi ja tekivät siitä riemumielisen bilebiisin, josta Annekin näytti olevan innoissaan. Erityisesti uudet sanat iskivät: ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Perutaan häät -kappaletta hehkutettiin Twitterissä heti täysillä. Muun muassa juontaja Sami Kuronen kirjoittaa esityksestä, että ”tiedän mitä laulat ensi kesänä”.

Toisen tviittaajan mukaan ”jätkät heitti ens vuoden kesähitin hyvissä ajoin liikkeelle”:

 

Teflon Brothersin iloinen renkutus kuultiin Anne Mattilan päivän lopuksi. Muun muassa Lauri Ylönen innostui kehumaan ohjelmassa kappaletta ja sen tuomaa fiilistä.

– Tulee ihan eri energia taloon, Lauri sanoi.

Pyhimyksen mukaan Tefloneiden mukanaolo oli selvää alusta saakka.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoi.

 

Monelle televisionkatsojalle Perutaan häät -kappale kruunasi tunteikkaan Anne Mattilan päivän:

”Pyhimys vetää viikosta toiseen huimaa settiä. En ollut kuullutkaan miehestä (Teflon Brothersista kylläkin) ennen tätä kautta, mutta nyt jo iso arvostus.” 

 

Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen
Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen

 

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.