Putous-sketsihahmot ovat olleet kotoisin ympäri Suomea. Äänestä oma suosikkisi näistä tyypeistä!

1. Tampere: Sanna-Raipe Helminen (Armi Toivanen)

Tampereen Nekalassa kasvanut Sanna-Raipe valloitti Putouksen kolmannella kaudella. Ylipitkä otsatukka, jääkiekkojoukkue Ilveksen fanitus, navan yläpuolelle ulottuvat farkut sekä Mitää tiärä- ja No sama se ny mulle o -hokemat purivat muihinkin kuin tamperelaisiin. Myös Ilves-legenda Raimo Helminen piti hahmoa kunnianosoituksena.

2. Turku: Samppa Linna (Aku Hirviniemi)

Turkulainen huumoriveikko kertoi olevansa Matin ja Tepon avioton poika. Neljännellä tuotantokaudella Samppa Linnan suusta tuli aina mielenvikast läpändeerust, ja hän yritti päihittää toisen turkulaisen, Ilkka Kanervan, ennätystä naisten kaatamisessa. Hahmo ilmoitti olemassaolostaan aina aidolla Turun murteella täsä mä olen.

3. Helsinki: Jäbä Leisson (Iina Kuustonen)

Jäbä Leisson oli mainostoimistossa työskentelevä, Punavuoressa asuva hipsteri. Jopo-tsykällään liikkunut Jäbä muistetaan peppuvaostaan, hipsterilaseistaan ja mitä jäbä duunaa? -hokemastaan. Lisäksi hän opetti muillekin kuin punavuorelaisille ja mainosalan ammattilaisille, mitä sana kreaa tarkoittaa (luoda kaikkea uutta ja huikeaa). Jäbä sai neljännellä tuotantokaudella aikaan myös kiivaan keskustelun jännittävästä eliölajista, jonka edustajaksi kukaan ei ikinä tunnustautunut.

4. Nokia: Usko Eevertti Luttinen (Aku Hirviniemi)

Nokialta kotoisin oleva pastori viljeli vieläkin villimpiä kaksimielisyyksiä kuin Samppa Linna. Sorvankylän seurakunnan saarnamies oli melkoinen sanamuunnosten mestari, jolta tuli kauden aikana ainakin 50 sanamuunnosta, kuten arvon penaali, pussi nuudelia ja kokattua kalaa ja pikaset limpsat. Hahmo herätti kolmannella kaudella keskustelua siitä, irvailiko hahmo Nokian herätyksen saarnamies Markku Koivistolle.

5. Imatra: Antsku (Jussi Vatanen)

Imatralaisen kotirouva Antsku viihtyi Rossossa likkakavereiden Maikun, Vipen, Susan ja Katan kanssa. Antsku romahteli jatkuvasti ja sai villapaidallaan ja -sukillaan imatralaiset täysin sekaisin. Antskun ansiosta Imatran Rossosta tuli myös turistinähtävyys, sillä tosielämän Antsku löytyi ravintolasta ihan oikeasti.

6. Mikkeli: Heikkis-Jamo (Riku Nieminen)

Mikkeliläinen Urpolan koulun ilmaisutaidon opettaja Jarmo Heikkinen saisi komediakonkari Kari Kyrönsepän mukaan köniinsä kotipaikkansa torilla. Eläpä kuule hötkyile! -sanapartta hokenut Heikkis-Jamon taivalta Putouksen viidennellä tuotantokaudella seurattiin tiiviisti Länsi-Savo- sanomalehdessä.

7. Lahti: Ari Stevari (Ville Tiihonen)

Dekkarin kirjoittamisesta haaveileva Suomen Chicagosta kotoisin oleva Ari Stevari on yksi Putouksen uuden tuotantokauden hahmoista. Lahtelainen Ari on turvallisuusalan ammattilainen, joka on herättänyt huomiota eduskunnassa asti. Paavo Arhinmäki pohti julkisessa päivityksessä, kuka mahtaa olla Arin esikuva. Aria on tosin muistutettu jo: lahtelaiset ovat kotoisin LAHESTA, eivät Lahdesta.

8. Pori: Salme Pasi (Joonas Nordman)

Porilaiset julkkikset Neumann ja Olli Lindholm ovat jo hullaantuneet oman paikkakuntansa Putous-hahmosta, pääluottamusmies Salme Pasista. Juuri alkaneella kaudella esitelty oravapukuinen Pasi saa Jorma Uotiselta kiitosta hokemastaan omii persoonii kaikki, koska "juuri sellaisia me porilaiset nimittäin olemme", Jorma kertoo Iltalehdelle.

9. Lappeenranta: Karjalan Kandalfi (Mari Perankoski)

Karjalan Kandalfi on kotoisin Karjalan laulumailta, mutta koska hahmon luontiin osallistui myös sen esittäjän eteläkarjalainen muusikkomies Jouni Hynynen, täsmensimme paikkakunnan Lappeenrannaksi. Tuoreimman Putous-kauden hahmo lausuu nimensä k:lla, niin kuin Karjalassa lausutaan, ja listaa pahimmaksi vastustajakseen Lappeenrannan verotoimiston.

10. Riihimäki: Jone Riksusta (Eero Ritala)

Ime parsaa! Hakkaan sun faijas! riihimäkeläinen Jone uhitteli jo ensimmäisellä tuotantokaudella. Muodikkaasti valkoiseen pyöräilykypärään ja haalariviritelmään pukeutunut riksulainen oli ainakin viiden ihmisen mielestä niin rakastettava, että hänelle perustettiin oma adressi Adressit.comiin. Sillä vaadittiin Jone Riksustaa takaisin Putouksen sketsihahmofinaaliin. 

Lue kaikki Putouksen uudesta tuotantokaudesta täällä.

Lue myös:

Tätä mieltä aito fitness-guru on Putous-hahmo Kissi Vähä-Hiilarista

Tässä ovat Putouksen uudet sketsihahmot

Putous-tähti Kari Ketonen: "Olen nähnyt painajaisia sketsihahmokisasta"

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

On aika palata vanhan haaveesi pariin. Tuttu kasvo menneisyydestä ottaa tänään yhteyttä. Ammenna viisautta kokemuksistasi.

 

OINAS

Ota vastuu omiin käsiisi. Sinun on aika näyttää kaikille, mihin pystyt. Omien kykyjesi aliarvioiminen olisi paha virhe.

 

HÄRKÄ

Tarvitset lisää tietoa sinua kiinnostavasta asiasta. Et voi välttyä nyt kilpailuasemaan joutumiselta. Sinun on aika näyttää, mihin pystyt.

 

KAKSONEN

Löydät itsesi tilanteesta, joka saa sinut katsomaan asioita uudessa valossa. On aika kokeilla jotain uutta. Edessäsi on suuritöinen urakka.

 

RAPU

Valitse uudet projektit tarkalla silmällä. Ota asioista selvää, jotta panostuksesi ei valuisi hukkaan. On tärkeää, että pidät huolta jaksamisestasi.

 

LEIJONA

Sinulla on nyt hyvä vauhti päällä. Laita liikkeelle muutoksia. Sinulle on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia, joita ei kannata jättää väliin.

 

NEITSYT

Älä ota tarpeettomia riskejä. Pelaa varman päälle etenkin terveyteesi ja rahaan liittyvissä kysymyksissä. Luota maalaisjärkeen ratkaisuissasi.

 

VAAKA

Ole huolellinen rahan kanssa. Päätön sinne ja tänne juoksentelu voi saada aikaan pahaa jälkeä. Ota luovuutesi käyttöön ongelmakohdissa.

 

SKORPIONI

Kääri hihat ja lähde liikkeelle. Ymmärrät tänään jotain tärkeää omista toiveistasi ja odotuksistasi. Tulevaisuus näyttää äkkiä hieman selkeämmältä.

 

JOUSIMIES

Älä vaivaa päätäsi sillä, ovatko kaikki kanssasi samoilla linjoilla. Et voi olla kaikille mieliksi. Luota itseesi ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mieti tarkkaan, mihin olet ryhtymässä. Älä polta itseäsi loppuun tekemällä toisten rästihommia. Auktoriteettihahmojen kanssa on oltava varuillaan.

 

VESIMIES

Käänny luotettavan ihmisen puoleen, kun avun tarve iskee. Tarvitset vaihtoehtoja. Ole realistinen ja aloita pitävän suunnitelman laatimisella.