Elämä on pohjimmiltaan vielä yksinkertaisempaa kuin Äitien sota -ohjelmaan osallistujan mieli, kirjoittaa Anna Perho.

Mitä sanoisit itsellesi, jos olisit 90­vuotias?

Amerikkalainen tutkija Karl Pillemer sai idean: hän halusi selvittää, millaisia neuvoja vanhukset antaisivat hyvän elämän varalle. Mitä sellaista he tietävät elämästä, mitä päiväkodin, työpaikan, crossfit-salin ja liitoksistaan natisevan parisuhteen välillä sinkoilevat keski-ikäiset eivät ehdi tajuta, nuoremmista puhumattakaan?

Pillemer haastatteli 1 500 vanhusta ja tiivisti heidän ohjeensa kirjaksi. Sen luettuaan tietää, että mummot ja papat erottavat elämästä oleellisen:

Asennoidu elämään positiivisesti, valitse onnellisuus. Tee sitä, mistä nautit. Älä kuvittele, että puolisosi muuttuu. Ole rehellinen. Älä osta luotolla.

Miten vapauttavaa! Ei mitään sen suuntaista, että ”muista käydä säännöllisesti foam roller -tunneilla” tai ”mieti, millaisen vaikutelman LinkedIn-profiilisi antaa työmarkkinoilla.”

Ei. Elämä on pohjimmiltaan vielä yksinkertaisempaa kuin Äitien sota -ohjelmaan osallistujan mieli.

Haluaisin kuitenkin lisätä Pillemerin listaan vielä muutaman ajatuksen.

Älä elä sellaisten sääntöjen mukaan, jotka keksittiin 1800-luvulla. On turha kuurata huushollia juuriharja kädessä, koska syöpäläiset ja kotieläimet eivät asu kanssasi saman katon alla. Mikrokuitu­liina ja hämärä valaistus riittävät.

Ota avioero, jos siltä tuntuu. Jos toinen ihminen tekee sinut onnettomaksi ja elämä on harmaampaa kuin television lumisade, ota ja lähde. Ulko-ovella seisoo varmasti joku nillittäjä, jonka mielestä ”ihmiset luovuttavat nykyisin niin helpolla.” Niin luovuttavatkin. Tiedätkö miksi? Koska se on paljon hauskempaa!

Osta sopivan kokoisia vaatteita. ­Mikään ei tee sinusta halvemman näköistä kuin kokoa liian pienet vaatteet, erityisesti sellaiset, joissa on elastaania. Jos kokolapun numero ei miellytä, leikkaa lappu pois ja anna sen palaa helvetin tulessa.

Mitä väliä? Tee mitä tahdot. Kukaan ei ole kiinnostunut elämästäsi. On vääristynyttä itsekkyyttä kuvitella, että muut ihmiset välittäisivät tippaakaan siitä, mitä sinä teet tai ajattelet, jos et satu olemaan joku Barack Obama. Ja silti, kuka ajattelee jatkuvasti, mitä Barack Obama tekee? Aivan.

Kun menet hampurilaisravintolaan, ÄLÄ tilaa kausituotteita. Tämä on tärkeää. Siihen on syynsä, että tietyt tuotteet ovat klassikoita. Ne ovat sitä siksi, että ne ovat hyviä. Kausituotteet taas ovat väkinäisiä yrityksiä nyhtää sinulta rahaa ja tarjota vastineeksi pettymyksiä. Miksi söisit kreikkalaisen tex-mex-burgerin, kun voisit syödä kerrosaterian? Elämä tarjoilee pahaa mieltä pyytämättä, älä siis lisää omilla toimillasi sen todennäköisyyttä.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!