Tyra Banksin emännöimä mallikisa ei hyydy, vaikka alkava kausi on jo kahdestoista.

Suomen huippumalli haussa päättyi edellismaanantaina finaaliin. Onneksi Nelonen ei jätä meitä ilman Huippumalli-herkkua viikoksikaan, sillä suoraan Suomen-jaksojen perään käydään USA:n kauden numero 12 kimppuun.

Aloitusjakso on tällä kertaa kuvattu Las Vegasissa, ja se on juuri niin suureellinen, hillitön, mauton ja koukuttava kuin tapahtumapaikkansakin. Tyra Banks laittaa tytöt esittämään vaatimattomasti jumalattaria.

Tuhansista hakijoista maailman bling bling -pääkaupunkiin on kuskattu 34 mallikokelasta, joista parin karsinnan kautta seulotaan lopulta 13 asukkia finaaliin ja mallien kimppakämppään. Se sijaitsee tällä kaudella New Yorkin muodikkaimmalla alueella, eli ensimmäisen jakson jälkeen päästään (onneksi) pois Las Vegasista.

Finaaliporukkaan yltävät parin pakollisen bitchin lisäksi muun muassa nenäverenvuodosta haaveileva friikki, pahoja paloarpia kantava tyttö, epileptikko, katusaarnaaja ja julkkiksen kanssa seurustellut plus-kokoinen malli.

Taas kerran on sanottava, että jenkkien ammattitaitoa ei voi kuin ihailla. Ensimmäisen jakson vauhti on hengästyttävä, mutta loistavan leikkauksen ansiosta katsoja huomaa, että hänen mieleensä jäävät juuri ne tytöt, jotka tekijät haluavatkin sinne jäävän. Muutamalla taitavalla vedolla ehditään luoda henkilökuvia jopa kilpailijoista, jotka eivät edes pääse jatkoon. Yhden draama queenin kohtalo alkoi kiinnostaa niin paljon, että oli pakko googlata, onko hän enää edes hengissä.

Siinä googlatessani tulin muuten vahingossa nähneeksi, kuka tämän kauden voittaa. Voi rähmä, nyt harmittaa!

Huippumalli haussa, Nelonen ma klo 20.00


Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30