Ruotsissa syntyi tasa-arvokeskustelu, kun Vickan ilmoitti haluavansa isäpapan saattamaan hänet avioliiton satamaan. Täällä itänaapurissa ihmetellään.

Ruotsalaispappien mielestä morsiamen luovutus isältä sulhaselle ei sovi pohjoismaiseen tasa-arvon ideaan; tapa kun kuvastaa tyttären siirtämistä kuin kauppatavarana isän suvulta sulhasen omaisuudeksi. Papit pelkäävät, että kruununprinsessa Victorian perässä muutkin ruotsalaismorsiot haluavat isukit saattamaan alttarille. Lehdistössä Victorian valinta on nimetty Altargateksi, ja prinsessaa arvostellaan vanhakantaiseksi.
Naapurissa syntynyt keskustelu on tullut monelle suomalaismorsiamelle yllätyksenä. Helsinkiläiselle Satu Harjulle, 25, on selvää, että isä on mukana kirkon käytävällä.
– Hän saattoi siskonikin. Suku olisi varmasti ihmeissään, jos hän ei saattaisi minua. Kaikissa häissä, joissa olen ollut, morsian on saatettu.

Satun mielestä alttarille saattaminen ei ole tasa-arvo-ongelma vaan häätapa muiden joukossa. Hänet on yllättänyt se, miten kiivaasti keskustelupalstoilla on reagoitu asiaan.
– En ajattele sitä luovuttamisena vaan saattamisena – en ole kenenkään omaisuutta. Onhan meillä paljon muitakin perinteitä, jotka ovat aikaisemmin merkinneet eri asioita kuin nykyään. Mielestäni tätäkään ei tarvitse ajatella samalla tavalla kuin sata vuotta sitten.

Paljon väliä

Mistä se sitten johtuu, että Ruotsissa on pillastuttu asiasta, joka Suomessa on häiden perussettiä? Samanlainen luterilainen kirkko sielläkin on, ja tasa-arvoahan täällä meilläkin kai kannatetaan.
– Ruotsi on kymmenen vuotta meitä edellä tasa-arvoasioissa, Turun yliopiston naistutkimuksen professori Marianne Liljeström huomauttaa.
Hänen mukaansa Ruotsin ja Suomen välinen ero piilee siinä, että naapurissa on sisäistetty feminismi osaksi ajattelua.

– Suomessa vain luullaan, että täällä ollaan tasa-arvoisia. Ruotsissa f-sana on mukana kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmissa ja, kuten nyt huomattiin, kirkon piirissäkin.
Suomessa tasa-arvopuhetta pidetään Liljeströmin mielestä kyllästyttävänä. Meillä kuitataan helposti pikkujuttuina asiat, jotka tuntuvat ruotsalaisten mielestä merkityksellisiltä ja naista alentavilta. No, onko morsiamen saattaminen alttarille sitten pieni vai iso juttu?
– On se isompi kuin mitä voisi luulla. Vihkimisen kaltaiset rituaalit ovat ihmisille tärkeitä asioita, joihin kiinnitetään paljon huomiota. Niillä on merkitystä.

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto