Ruotsissa syntyi tasa-arvokeskustelu, kun Vickan ilmoitti haluavansa isäpapan saattamaan hänet avioliiton satamaan. Täällä itänaapurissa ihmetellään.

Ruotsalaispappien mielestä morsiamen luovutus isältä sulhaselle ei sovi pohjoismaiseen tasa-arvon ideaan; tapa kun kuvastaa tyttären siirtämistä kuin kauppatavarana isän suvulta sulhasen omaisuudeksi. Papit pelkäävät, että kruununprinsessa Victorian perässä muutkin ruotsalaismorsiot haluavat isukit saattamaan alttarille. Lehdistössä Victorian valinta on nimetty Altargateksi, ja prinsessaa arvostellaan vanhakantaiseksi.
Naapurissa syntynyt keskustelu on tullut monelle suomalaismorsiamelle yllätyksenä. Helsinkiläiselle Satu Harjulle, 25, on selvää, että isä on mukana kirkon käytävällä.
– Hän saattoi siskonikin. Suku olisi varmasti ihmeissään, jos hän ei saattaisi minua. Kaikissa häissä, joissa olen ollut, morsian on saatettu.

Satun mielestä alttarille saattaminen ei ole tasa-arvo-ongelma vaan häätapa muiden joukossa. Hänet on yllättänyt se, miten kiivaasti keskustelupalstoilla on reagoitu asiaan.
– En ajattele sitä luovuttamisena vaan saattamisena – en ole kenenkään omaisuutta. Onhan meillä paljon muitakin perinteitä, jotka ovat aikaisemmin merkinneet eri asioita kuin nykyään. Mielestäni tätäkään ei tarvitse ajatella samalla tavalla kuin sata vuotta sitten.

Paljon väliä

Mistä se sitten johtuu, että Ruotsissa on pillastuttu asiasta, joka Suomessa on häiden perussettiä? Samanlainen luterilainen kirkko sielläkin on, ja tasa-arvoahan täällä meilläkin kai kannatetaan.
– Ruotsi on kymmenen vuotta meitä edellä tasa-arvoasioissa, Turun yliopiston naistutkimuksen professori Marianne Liljeström huomauttaa.
Hänen mukaansa Ruotsin ja Suomen välinen ero piilee siinä, että naapurissa on sisäistetty feminismi osaksi ajattelua.

– Suomessa vain luullaan, että täällä ollaan tasa-arvoisia. Ruotsissa f-sana on mukana kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmissa ja, kuten nyt huomattiin, kirkon piirissäkin.
Suomessa tasa-arvopuhetta pidetään Liljeströmin mielestä kyllästyttävänä. Meillä kuitataan helposti pikkujuttuina asiat, jotka tuntuvat ruotsalaisten mielestä merkityksellisiltä ja naista alentavilta. No, onko morsiamen saattaminen alttarille sitten pieni vai iso juttu?
– On se isompi kuin mitä voisi luulla. Vihkimisen kaltaiset rituaalit ovat ihmisille tärkeitä asioita, joihin kiinnitetään paljon huomiota. Niillä on merkitystä.

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin. 

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.