Ruotsissa syntyi tasa-arvokeskustelu, kun Vickan ilmoitti haluavansa isäpapan saattamaan hänet avioliiton satamaan. Täällä itänaapurissa ihmetellään.

Ruotsalaispappien mielestä morsiamen luovutus isältä sulhaselle ei sovi pohjoismaiseen tasa-arvon ideaan; tapa kun kuvastaa tyttären siirtämistä kuin kauppatavarana isän suvulta sulhasen omaisuudeksi. Papit pelkäävät, että kruununprinsessa Victorian perässä muutkin ruotsalaismorsiot haluavat isukit saattamaan alttarille. Lehdistössä Victorian valinta on nimetty Altargateksi, ja prinsessaa arvostellaan vanhakantaiseksi.
Naapurissa syntynyt keskustelu on tullut monelle suomalaismorsiamelle yllätyksenä. Helsinkiläiselle Satu Harjulle, 25, on selvää, että isä on mukana kirkon käytävällä.
– Hän saattoi siskonikin. Suku olisi varmasti ihmeissään, jos hän ei saattaisi minua. Kaikissa häissä, joissa olen ollut, morsian on saatettu.

Satun mielestä alttarille saattaminen ei ole tasa-arvo-ongelma vaan häätapa muiden joukossa. Hänet on yllättänyt se, miten kiivaasti keskustelupalstoilla on reagoitu asiaan.
– En ajattele sitä luovuttamisena vaan saattamisena – en ole kenenkään omaisuutta. Onhan meillä paljon muitakin perinteitä, jotka ovat aikaisemmin merkinneet eri asioita kuin nykyään. Mielestäni tätäkään ei tarvitse ajatella samalla tavalla kuin sata vuotta sitten.

Paljon väliä

Mistä se sitten johtuu, että Ruotsissa on pillastuttu asiasta, joka Suomessa on häiden perussettiä? Samanlainen luterilainen kirkko sielläkin on, ja tasa-arvoahan täällä meilläkin kai kannatetaan.
– Ruotsi on kymmenen vuotta meitä edellä tasa-arvoasioissa, Turun yliopiston naistutkimuksen professori Marianne Liljeström huomauttaa.
Hänen mukaansa Ruotsin ja Suomen välinen ero piilee siinä, että naapurissa on sisäistetty feminismi osaksi ajattelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomessa vain luullaan, että täällä ollaan tasa-arvoisia. Ruotsissa f-sana on mukana kaikkien poliittisten puolueiden ohjelmissa ja, kuten nyt huomattiin, kirkon piirissäkin.
Suomessa tasa-arvopuhetta pidetään Liljeströmin mielestä kyllästyttävänä. Meillä kuitataan helposti pikkujuttuina asiat, jotka tuntuvat ruotsalaisten mielestä merkityksellisiltä ja naista alentavilta. No, onko morsiamen saattaminen alttarille sitten pieni vai iso juttu?
– On se isompi kuin mitä voisi luulla. Vihkimisen kaltaiset rituaalit ovat ihmisille tärkeitä asioita, joihin kiinnitetään paljon huomiota. Niillä on merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla