Aaaaargh, taas se soi! Kuva: Shutterstock
Aaaaargh, taas se soi! Kuva: Shutterstock

Jos viikonloppu sotkee unirytmin, kannattaa poimia näistä neuvoista vinkit helpompiin maanantaiherätyksiin.

Maanantaiaamu, mikä siinä onkin niin vaikeaa. Vaikka viikonloppuna olisi saanut nukkua kuinka pitkään, uuteen viikkoon on hankala herätä.

Vaivalla on jopa nimi: sosiaalinen jet lag. Se syntyy, kun viikonloppuisin valvoo tavallista myöhempään ja aamulla nukkuu pitkään. Unirytmi siirtyy myöhemmäksi kuin arkena. Uusi viikko alkaa kankeasti, kun uni ei tule sunnuntai-iltana tarpeeksi aikaisin ja yö jää lyhyeksi. Ei ihme, että väsyttää.

Uniekspertti Shelby Freedman Harris antoi The Huffington Postille vinkit, joiden avulla maanantaiaamuistaan saa niskaotteen.

1. Nuku kunnon unet arkiöinä

Älä aloita viikonloppua univelkaisena. Viikonloppurytmistä on helpompi toipua, kun on hyvissä voimissa.

2. Nuku päikkärit

Jos tiedät jo etukäteen, että yöstä tulee pitkä, ota pienet tirsat ennen lähtöä ja seuraavana päivänä. Paras päiväuniaika on ennen kello kahta iltapäivällä, eivätkä nokoset saisi olla 20 minuuttia pidemmät.

3. Älä nuku päivän ohi

Ainakaan molempina viikonlopun päivinä. Viikonloppuaamuisin on ihan ok nukkua tunti tai pari pidempään kuin arkena, mutta jos molemmat päivät menevät sisällä koisiessa, rytmi menee totaalisekaisin, eikä palaaminen normaaliin aikatauluun tahdo onnistua sunnuntai-iltana.

4. Liiku

Urheilusta saa energiaa, joten itsensä kannattaa pakottaa salille tai kävelylle heti aamulla. Kun keho on hereillä, on helpompi vastustaa paluuta vällyjen väliin.

5. Kylve auringonvalossa

Avaa ainakin verhot tai nauti aamiainen kirkkaassa ulkoilmassa. Luonnonvalo auttaa rytmittämään elimistön sisäistä kelloa muun muassa vähentämällä melatoniini-hormonin määrää elimistössä.

6. Jos juot, juo vain yhtenä iltana

Alkoholin kanssa läträäminen voi huonontaa unenlaatua ja tehdä sosiaalisesta jetlagista entistä pahemman. Harris suosittelee tissuttelua korkeintaan yhtenä iltana viikonlopussa.

7. Ei kahvia kahden jälkeen

Kofeiini auttaa ylös aamulla, mutta sen juominen kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoaikaa. Harris suosittelee kahvin vaihtamista kofeiinittomiin juomiin jo iltapäivällä kahden aikaan.

Loppukaneetti: Sosiaalisesta elämästä ei kannata luopua sen takia, että maanantaiaamuna väsyttää tavallista enemmän. Valvominen tunnin tai pari myöhempään ei ole vaarallista, mutta jos uniongelmat, vaivaavat, Harris suosittelee kiinnittämään huomiota heräämisen ajankohtaan.

– Nukkumaanmenoaika on tärkeä, mutta herääminen aina samaan aikaan on vielä tärkeämpää.

Lue myös:

Tiuskitko kumppanillesi maanantaisin? Syy voi olla sosiaalinen jet lag

Vältä näitä aamurutiineja

Miksi aamuvenytys tuottaa nautintoa?

Nanna Karalahti ei vielä keväällä uskonut, että hän ja Jere pystyvät jatkamaan avioliittoaan. Hän kertoo ajatuksistaan Radio Aallon haastattelussa.

Nanna Karalahti kertoo Radio Aallon haastattelussa hänen ja ex-jääkiekkoilija Jere Karalahden, aviokriisin taustoista. Pari erosi keväällä, mutta palasi yhteen loppukesästä. Nanna näkee omassa toiminnassaan asioita, jotka vaikuttivat eroon.

”Olen aina ollut tosi vaativa.”

– Mä vaadin tosi paljon. Halusin Jeren kehittyvän reippaammin siitä vanhasta Jerestä tähän uuteen Jereen, joka on itsetutkiskelevampi. Olen aina ollut tosi vaativa parisuhteissa tietyllä tavalla, Nanna kertoo.

Blogissaan Nanna kertoi aikaisemmin, että aviokriisiin vaikutti myös rankka vauva-arki ja sekä hänen että Jeren vahvat egot. Nyt Nanna sanoo, ettei olisi uskonut, että parilla olisi tulevaisuutta muuten kuin Jax-pojan vanhempina.

– En olisi uskonut, että me palataan yhteen – en missään nimessä. Kyllä ero oli tietyllä tavalla lopullinen päätös, Nanna sanoo radiohaastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi. Asiat alkoivat muuttua siinä vaiheessa, kun Nanna luovutti.

”Paras keino on luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä.”

– Puhun armollisesta itsekurista eli luovuttamisesta. Jos joku asia ei toimi, paras keino on riisua kaikki ne huolet ja murheet. Luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä. Kun murrat koko paletin, on paljon helpompi lähteä rakentamaan tyhjältä pöydältä. Luovuttaminen oli parasta, mitä meille kävi, Nanna miettii.

Aikaisemmin Nanna kertoi blogissaan myös, että he antavat Jeren kanssa toistensa olla nyt sellaisia kuin ovat.

– Onneksi olemme nyt toistemme puolella täysin alasti. Ihana olla oma itseni ja samalla antaa toisen olla. Kaikilla on hyvä olla, ja se heijastuu siihen kaikkein tärkeimpään eli meidän poikaan.

Me Naiset ja Radio Aalto kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Tuottajamoguli Harvey Weinsteinin sikailuja seurannut somekampanja ravisuttaa Suomessa saakka.

Tasan vuosi sitten uskoni ihmisiin oli vähissä. Julkisuuteen oli juuri päätynyt video, jossa Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump, 71, kehuskeli suudelleensa, kourineensa ja yrittäneensä harrastaa seksiä vastentahtoisten naisten kanssa. ”Kun olet tähti, he antavat tehdä sen.”

Presidentiksi oli änkeämässä mies, joka kohteli naisia kuin kertakäyttömukia. Tarrasi kiinni, viskasi rutattuna menemään – ja otti taas uuden käsittelyynsä. Ja sitten tämä hahmo valittiin johtamaan vapaata maailmaa. Koska Trump nyt on Trump.  Vitsi, vitsi. 

Tässä valossa elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin, 65, ahdisteluvyyhdin paljastuminen ei vielä viikko sitten juuri hätkäyttänyt. Silloin New York Times -lehti raportoi, että Weinstein oli vuosikymmenten aikana ahdistellut useita näyttelijöitä ja naispuoleisia työntekijöitään. Nyt koko ajan kasvava naisjoukko syyttää Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa raiskauksista.

”Aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä, on ohi. ”

Tällä kertaa asiaan reagoitiin. Muun muassa Oscar-akatemia oli yllättävän vikkelä liikkeissään ja erotti Weinsteinin.

– Elokuvateollisuuden aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä ja työpaikka-ahdistelulta, on ohi. Kyseessä on äärimmäisen vakava ongelma, jolle ei ole sijaa yhteisössämme, akatemian tiedotteessa julistettiin. 

Näyttelijä Alyssa Milano, 44, pisti paremmaksi.  Hän kehotti twiitissään, että kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, jotta ihmiset käsittäisivät, kuinka suuri ongelma on.

Ja kansahan kirjoitti. Veikkaanpa, että useimman Facebookin käyttäjän silmille on jo napsahtanut tuo teksti. Uudestaan ja uudestaan. Seksuaalinen häirintä todella on muuttunut näkyväksi ympäri maailmaa päivitys päivitykseltä.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Niin näkyväksi, että ehkä toimintaympäristön muuttuminen alkaa pikkuhiljaa iskostua myös kähmijädinosaurusten kaaleihin. Tänä digitaalisuuden aikana suljettujen ovien takana tapahtuvat asiat eivät välttämättä enää jää sinne. Ahdistellut uskaltavat puhua – ja heidän äänensä myös kuuluu.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Kiitos digiloikka, olet yllättävän hyvä!