Helena Paukku poseeraa koiransa Lordin kanssa kalenterissa, jolla kerätään rahaa galgo-koirarodulle.
Helena Paukku poseeraa koiransa Lordin kanssa kalenterissa, jolla kerätään rahaa galgo-koirarodulle.

Hyväntekeväisyyskalenteri on yhä useammin nakukalenteri.

Kaukana ovat ajat, jolloin hyväntekeväisyyskalenteri tarkoitti akvarelleilla maalattuja kukka-asetelmia. Nykyään hyväntekeväisyyskalenteri ei ole kalenteri eikä mikään, jos siinä ei ole paljasta pintaa.

Kurkkasimme kahden vuoden 2010 kalenterin taakse.

Koirien rekvisiittana

– Pitää olla aikamoinen fakiiri, että meidän kalenterista saa tyttökalenterin, sanoo lohjalainen Helena Paukku.

Hän poseeraa alasti koiransa Lordin kanssa Cordoban kummit ry:n Galgo-kalenterin marraskuun kuvassa. Galgo on koirarotu, jota käytetään Espanjassa metsästykseen ja joka hylätään usein kauden jälkeen. Kalenterin tuotto menee espanjalaiselle koiratarhalle, joka pelastaa galgoja.

Kalenteri kuvattiin Helenan keittiössä. Kolmetoista naista ja kolmetoista koiraa. Helena oli suunnitellut istuvansa kuvassa Lordin takana, mutta koira mätkähtikin emäntänsä syliin.

– Se oli siinä. Toukokuun kuvassa on koira, nainen ja lapsi, ja lapsi pissasi äitinsä syliin. Lordi ja minut kuvattiin sen jälkeen. Kysyin, että kusilätäkköönkö istun.

Helena korostaa, että naiset ovat kuvissa koiriensa rekvisiittana. Hyvän asian puolesta ollaan vaikka alasti, mitoissa kuin mitoissa. Miksi alasti?

– Koirat ovat erivärisiä, joten vaatteiden olisi pitänyt olla yhtenäiset. Ei ruvettu sitä vaatteilla sotkemaan.

Kylmä tuli

Helsinkiläisten palomiesten Stadin brankkarit -kalenteria mainostetaan näin: ”veistoksellisen tyylikäs ja tunteita herättävä, jokaisen kuukauden kuva aiheuttaa katsojassaan värinää ja saa ajatukset villiintymään, turvallisella tavalla kuuma”.

Palomies-sairaankuljettaja Lauri Alatalo naurahtaa vähän vaivautuneesti.

– Alkuun tuli sellainen olo, että luvataanko tässä nyt vähän liikaa. Ollaan kuitenkin ihan tavallisia palomiehiä.

Hän poseeraa toukokuun kuvassa paloaseman porraskäytävässä. Työkaveri ruiskutti pullosta vettä yläkroppaan, jotta malli näyttäisi hikiseltä.

– Enemmänkin siinä tuli kyllä kylmä. Nauratti, kun meikäläiset poseeraa ilman paitaa.

Miksi ilman paitaa? Lastenklinikan lasten hyväksi totta kai.

KOMMENTOI: Esiintyisitkö itse alastonkalenterissa?

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.