Äiti, äiti, lue taas se kiva satu, jossa noita työntää lapset uuniin ja paistaa heidät elävältä! Kuva: Shutterstock
Äiti, äiti, lue taas se kiva satu, jossa noita työntää lapset uuniin ja paistaa heidät elävältä! Kuva: Shutterstock

Järkytyitkö Mikko Mallikkaasta? Sitten kannattaa välttää myös näitä rakastettuja satuja.

Mikko Mallikas -animaatioista nousi poru Ruotsissa, kun yksi päiväkotilapsista alkoi nähdä painajaisia. Vanhemmat syyttävät nyt päiväkotia  "kauhistuttavan materiaalin esittämisestä ilman lupaa". Animaatioelokuvassa Mikko Mallikas potee syyllisyyttä motattuaan päiväkotikaveriaan.

Voi olla, että kyseiset ruotsalaisvanhemmat ovat vain hysteerisiä, mutta sadut ovat kauhistuttaneet lapsia sukupolvesta toiseen. Se ei ole sattumaa, sillä yksi satujen tehtävistä onkin esittää lapsille varoituksia tai opetuksia tarinoiden avulla. Sadut myös mahdollistavat pelottavien tai muuten vain vaikeiden tunteiden kokemisen turvallisesti.

Toimitus innostui muistelemaan, mitkä sadut ovat heitä hämmentäneet. Herkimpien lasten – ja vanhempien – kannattaa siis ehdottomasti välttää myös näitä:

Astrid Lindgren: Peppi käy kaupoissa

Kuvakirjassa Peppi lähtee shoppailemaan, päätyy apteekkiin, ostaa säkillisen erilaisia tabuja ja muita lääkkeitä ja kumoaa kaiken Tommin ja Annikan vastusteluista huolimatta kerralla naamaansa. Siis mitä? Miksi? Satu päättyy, eikä lukijalle koskaan selviä, kuinka Pepin kävi.

Rakastetun satutädin Marikki-kirjoissa sankaritar ja naapurintyttö mätkivät toisiaan turpaan niin, että veri lentää. Samoissa kirjoissa esiintyy myös naapurin juoppo isäntä, joka pelottaa lapsia.

Alfred Könner: Hipsukka

Naimisiin hinkuva hiirineiti Hipsukka hylkää koko joukon kunnollisia – joskin tylsähköjä – kosijoita, ennen kuin lopulta huumaantuu tulisesta kissaherrasta. Prätkäkundista oikein huokuu paheellinen seksuaalinen vetovoima. Ja huonostihan siinä käy, kun tuollaisen miehen matkaan lähtee. Lastenkirjan viimeisessä kuvassa Hipsukasta näkyy enää hännänpää kissaherran suupielessä. Tekstin mukaan yksikään hiirineiti ei ole enää tämän jälkeen keimaillut kissaherroille. Mitä tästä nyt pitäisi oppia?

Camilla Mickwitz: Jason

Lastenkirjassa Jason (1975) kuvataan ihastuttavan suorasukaisesti pienituloisen yksihuoltajaäidin lapsen elämää. Päivähoitoikäinen Jason-poika viilettää läpi kirjan kiireisen äitinsä käsipuolessa paikasta toiseen. Iltaisin Jasonin äiti tienaa lisärahoja alastonmallina, ja Jason tietysti hengailee mukana. Parasta ovat alastonkuvat äidistä.

Useimmat Grimmin sadut

Aikuisen silmin monet Grimmin sadut sekä suomalaiset kansansadut ovat todella  raakoja – siis ne alkuperäiset, eivät Disneyn siistimät versiot. Riuskaa keilailua ja kortinpeluuta -satu on jo tyylipuhdasta splatteria: siinä muun muassa hengaillaan ruumiiden kanssa ja keilataan pääkalloilla.

Zdenek Miler: Myyrä

Myös rakastetut Myyrä-kirjat ovat herättäneet joissakin vanhemmissa pahennusta. Yhdessä kirjassa rakkaudessa pettynyt pupu uhkailee itsemurhalla, mutta onneksi välit morsiamen kanssa selviävät ja kohta puputyttö jo pullauttaakin alapäästään joukon pupuvauvoja. Toisessa kirjassa myyrän ystävä norsu käyttää luonnon hallusinogeeneja.

Roald Dahl: Kekseliäs kettu

Sadussa Isä-Kettu ja Mäyrä murtautuvat Papu-nimisen juopon miehen viinikellariin ja tapaavat humalaisen Rotan, joka raivostuu siitä, että tunkeilijat ryhtyvät omin luvin nautiskelemaan kellarin herkkuja. Rotta itse kyyhöttää ylähyllyllä turvassa ja ryystää omenaviiniä pitkällä lötköllä letkulla.

Lastenkirjoja? Kyllä vaan!

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”