Muistatko, minkä lupauksen teit viime vuonna? Ei tainnut toteutua. Tänä vuonna muutat tilanteen, sillä toimit näin.

Psychology Today -sivustolla raportoidun tutkimuksen mukaan enää 46 prosenttia lupauksen tehneistä amerikkalaisista toteuttaa lupaustaan vielä juhannuksen kohdilla. Suomalaiset tuskin ovat sen parempia.

Näillä vinkeillä lupausten toteuttaminen on helpompaa.

1. Tee lupaus, jonka todella haluat pitää

Lupauksen kanssa ei jaksa pitkään, jos se perustuu kuvitelmiin siitä, mitä pitäisi tehdä tai millainen pitäisi olla. Lifehack-sivustolla todetaan, että uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat usein, sillä niitä tehdään muiden ihmisten odotuksia ajatellen. Valitse siis lupaus oman mielesi mukaan, ympäröivän maailman ihanteista ja odotuksista piittaamatta.

2. Pysy tiukkana ensimmäiset kuukaudet

Psychology Todayn mukaan uuden tavan muodostumiseen menee runsaat kaksi kuukautta. Iso osa uudenvuodenlupauksista epäonnistuu jo alkumetreillä, mutta jos pysyy lupauksessaan kolme kuukautta, pysyy siinä hyvin todennäköisesti myös kuusi kuukautta.

3. Älä tyydy toiveikkuuteen

Lupausta tehdessään täytyy olla itsevarma. Pelkkä toiveajattelu ei riitä. Sen sijaan ihmiset, jotka uskovat pystyvänsä saavuttamaan valitsemansa tavoitteen, saavuttavat sen suurella todennäköisyydellä, kertoo Psychology Today.

4. Aseta välitavoitteita ja iloitse niistä

Valtavan kokoiset tavoitteet ovat mahdottomia pitää. Siksi kannattaa mieluummin asettaa tavoitteet viikko- kuin vuositasolle, ehdotetaan Huffington Postissa. Itsensä voi palkita myös pienistä askelista oikeaan suuntaan, vaikka lopullinen tavoite häämöttäisi vielä kaukana. Palkinnon valinnassa tosin kannattaa olla tarkkana, ettei välietappi käänny tavoitetta vastaan. Ei siis herkkuja laihduttajalle eikä shoppailupäivää säästäjälle.

5. Älä luovuta ensimmäisestä virheestä

Jos lupaus osoittautuu arjessa mahdottomaksi pitää, kannattaa Huffington Postin mukaan mieluummin muuttaa lupauksensa kohtuullisemmaksi kuin luopua siitä kokonaan. Itselle luvatusta muutoksesta on luultavasti hyötyä, vaikka se ei toteutuisi aivan yhtä hienosti kuin aluksi ajatteli. Siis totaalisen karkkilakon sijaan pari herkkupäivää viikossa, ja rankan kuntoremontin korvikkeeksi pari jumppapäivää viikossa.

Lue myös:

Näin sujuu uusivuosi yksin

Näin tulkkaat kohtalosi tinasta tai sokerista – lue merkitykset

Paljastitko uudenvuodenlupauksesi Facebookissa? Se voi olla iso moka