Tätäkään tähteä ei kuulemma kannata mennä katsomaan. Kuva: Shutterstock
Tätäkään tähteä ei kuulemma kannata mennä katsomaan. Kuva: Shutterstock

Miljoona turistia voi olla väärässä. Moni maailman nähtävyys on todellisuudessa rankasti yliarvostettu turistiansa.

Jos et halua tempoilla turistimassassa mitättömän maiseman tai pitkästyttävän patsaan takia, pysy kaukana ainakin näistä suosituista matkakohteista.
 
1. Hollywoodin Walk of Fame
Walk of Fame on kaikkien turistiansojen äiti, varoittaa Totaltravel-sivusto. Kehnot julkkisimitaattorit,  tupakantumppien ja purukumin peittämät tähdet, turistiroina ja sekopäisinä katua valokuvaavat ihmiset saattavat tehdä kokemuksesta ikimuistoisen, mutta eivät hyvällä tavalla.

2. Loch Ness
Legendaarisesta Loch Nessin hirviöstä tunnetussa järvessä ei ole mitään muuta ihmeellistä kuin se hirviö. Joka ei ole siellä. Sen sijaan paikalla on niin paljon hirviökrääsän myyjiä, ettei keskinkertaisesta järvimaisemastakaan ole mahdollista nauttia, kertoo Viral Travel.
 
3. Stonehenge
Kaukana kaikesta paitsi moottoritiestä, ja köysiaitojen takia kiviä ei edes näe läheltä. Lisäksi keskeinen ongelma on se, että kivet ovat aina vain kiviä, Huffington Post tiivistää.
 
4. Dubai

Hiekka-aavikon keskelle rakennettu ostostaivas, jossa voi muun muassa lasketella sisällä lämpimässä ostoskeskuksessa. Muita nähtävyyksiä ei sitten olekaan, jos ei satunnaisia hiekkamyrskyjä lasketa. Ei siis kannata lähteä Dubaihin asti ostoksille ja laskettelemaan, kertoo Business Insider.
 
5. Temple bar, Dublin
Irlannin pääkaupungin nähtävyydet rajoittuvat olueen. Vaikka Irlannin-matkasi tärkein päämäärä olisikin aidossa irkkupubissa istuminen, älä erehdy turistien täyttämälle Temple bar -alueelle. Temple barin ja Guinness-olutmuseon sijaan MSN Travel-sivusto suosittelee matkaajille Irlannin maaseutua.
 
6. Mona Lisa, Pariisi
Jotkut asiat vain näyttävät paremmilta kuvissa. Romanttinen Pariisi saattaa turistin silmin tuntua vain tylyltä ja ylihinnoitellulta Pariisilta, ja pahin ansa on pikkuruinen Mona Lisa -maalaus Louvressa. Jos mestariteoksesta haluaa nähdä vilauksen lasin takaa, on valmistauduttavat taisteluun turistijoukon kanssa, muistuttaa Slice-saitti.
 
7. Pisa
Vaikka Pisan torni onkin kalteva, se on silti vain torni. Muuta nähtävää Pisan kaupungissa ei juuri ole. Kaltevan tornin ympäristö on täynnä turistikrääsää ja turisteja, jotka kaikki koettavat mahtua poseeraamaan kameralle niin, että näyttää kuin torni nojaisi heidän käteensä. Paikan päällä on myöhäistä katsoa muiden turistien pelleilyä nenän vartta pitkin: olethan itsekin raahautunut paikalle, todetaan Just Wanderlust -blogissa.

Lue myös

Matkaile lähellä: 5 nopeaa viikonloppukohdetta

Hoi kaikki tarinoitsijat ja turinoitsijat, nyt kynä teräväksi ja näppäimistö laulamaan!

On taas se aika vuodesta, kun etsimme tuoreita kirjoittajakykyjä ja pöytälaatikoiden julkaisemattomia helmiä Me Naisten suuressa kesänovellikilpailussa.  

Tänä vuonna te lukijat pääsitte äänestämään kesänovellikilpailun teemasta. Suosituimmaksi teemaksi äänestyksessä nousi elämänmuutos, joka keräsi äänistä lähes 30 prosenttia.

Päästä siis mielikuvitus valloilleen ja kirjoita esimerkiksi matkasta, seikkailusta tai vaikkapa kohtaamisesta, joka muutti kaiken elämässä.

Me Naisten raati lukee kaikki tekstit ja poimii joukosta viisi parasta, jotka julkaistaan kesä–heinäkuun lehdissä.

Ja sitten ne palkinnot!

Tänä vuonna mahtavista palkinnoista vastaa Tjäreborg. Voittaja saa peräti 1000 euron matkalahjakortin, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet 500 euron lahjakortit. Nelos- ja vitossijalle yltäneet palkitaan 250 euron lahjakorteilla.

Ilmoittautumisohjeet:

  • Novellin ohjepituus on 26 000–30 000 merkkiä välilyönteineen.
  • Lähetä novellisi osoitteeseen varpu.varpela@sanoma.com.  Kirjoita otsikkokenttään ”Kesänovelli”.
  • Kilpailuaikaa on 29.4.2018 saakka.
  • Viisi parasta novellia julkaistaan ja palkitaan. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.

Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg
Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.