Työhaastattelussa kannattaa aina olla kohtelias ihan jokaiselle. Koskaan ei tiedä, kuka päätökset lopulta tekee. Kuva: Shutterstock
Työhaastattelussa kannattaa aina olla kohtelias ihan jokaiselle. Koskaan ei tiedä, kuka päätökset lopulta tekee. Kuva: Shutterstock

Luulitko, että hakemuksen perään kannattaa soittaa tai että CV:n tulisi mahtua yhdelle sivulle? Nämä ja monet muut vanhat vinkit eivät päde enää.

Moni ennen ehkä tehokkaista työnhakuvinkeistä on nykyään auttamatta vanhentunut.

Oma CV ja työhakemukset kannattaa päivittää toimiviksi näiden rekrytointiasiantuntijoiden vinkkien avulla.

Sitkeä uskomus: CV kannattaa tiivistää sivun mittaiseksi

Tee näin: Mittaa tärkeämpää on, että CV on helppolukuinen ja siitä ilmenee uran punainen lanka. CV on erityisen tärkeä, sillä se luetaan ensimmäisenä. Muista, että hyvä hakemus ei paikkaa huonoa CV:tä. Kannattaa siis tähdätä siihen, että CV herättää mielenkiinnon.

Sitkeä uskomus: Hakemuksen perään kannattaa aina soittaa, jotta jäisi paremmin mieleen

Tee näin: Älä soita, jos sinulla ei ole mitään oikeasti tärkeää kysymystä, johon et löydä muuten vastausta. Turhasta soittelusta voi olla ainoastaan haittaa.

Sitkeä uskomus: Tee erottuva hakemus

Tee näin: Satsaa visuaalisen kikkailun sijaan hyvään kuvaan itsestäsi. Kuvalla on iso merkitys, sillä se jää helpommin mieleen kuin sanat. Muuten hakemuksessa kannattaa panostaa selkeyteen eikä erilaiseen ja ”erottuvaan” ulkonäköön.

Sitkeä uskomus: Älä jännitä haastattelussa

Tee näin: Jännittäminen ei ole vaarallista. Jännittämisen selättämisen sijaan keskity kertomaan, kuka olet ja mitä haluat. Itsestään kannattaa kertoa kuvaavasti ja rehellisesti mieluummin kuin opetelluilla, mustavalkoisilla ominaisuuksilla.

Sitkeä uskomus: Tutustu yritykseen etukäteen

Tee näin: Tutustu yrityksen lisäksi myös yrityksen kulttuuriin, ja ole kiinnostunut molemmista. Mieti rehellisesti, miten itse sopisit joukkoon. Kaikki yrityskulttuurit eivät sovi kaikille, ja kannattaa hakeutua vain sellaiseen työympäristöön, jossa viihtyy. Älä siis hae töitä summamutikassa, se paistaa läpi.

Vinkit antoivat kasvuyhtiö Sofigaten rekrytoinnista vastaavat Sanna Siniketo ja Elina Seppänen.

Lue myös:

Maailman halutuimman työpaikan vinkit työnhakuun

Näistä asioista kannattaa valehdella työhaastattelussa

Videohakemuksella töihin? Työnhaun uudet kuviot

Tuunaa itsellesi täydellinen cv

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla