Jos haluaa pysyä skarppina viikon jokaisena päivänä, kannattaa nukkua viikolla yhtä paljon kuin viikonloppuna. Kuva MVphotos
Jos haluaa pysyä skarppina viikon jokaisena päivänä, kannattaa nukkua viikolla yhtä paljon kuin viikonloppuna. Kuva MVphotos

Vaikka arkena kertyneen univelan yrittäisi nukkua pois viikonloppuna, ylimääräiset unet eivät palauta suorituskykyä normaaliksi.

Ihanaa! Viikonloppuna saa nukkua pitkään. Näin moni ajattelee viikon päätteeksi, jos unet ovat jääneet arkena vähiin. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan univajeen "paikkaamisesta" ei kuitenkaan ole niin paljon hyötyä kuin monet luulevat.

Se ei nimittäin auta palauttamaan keskittymiskykyä, vaikka saattaakin vähentää uneliaisuutta, stressiä ja tulehdusta kehossa.

American Journal of Physiologyn julkaisemaan tutkimukseen osallistui 30 tervettä aikuista, joilla ei ole univaikeuksia. He nukkuivat arkena keskimääräistä lyhyemmät ja viikonloppuna keskimääräistä pidemmät yöunet.

Tutkimuksessa selvisi, että jopa muutaman tunnin univelalla on ikäviä vaikutuksia. Se lisää päiväväsymystä ja heikentää suorituskykyä. Vaikka koehenkilöt nukkuivat pidempiä yöunia viikonloppuna, heidän suorituskykynsä ei palautunut arkena normaaliksi.

Tutkijoiden mukaan viikon testijakso ei kerro sitä, mitä epäsäännöllinen arki-viikonloppu-rytmi aiheuttaa pitkällä aikavälillä. Tämä kannattaa muistaa varsinkin ammateissa, jotka vaikuttavat ihmisten turvallisuuteen, esimerkiksi terveydenhuollon sekä pelastus- ja kuljetustehtävissä.

Lähteet: American Journal of Physiology, DailyMail, Työterveyslaitos

Lue myös:

Helpommin hereille aamulla – näin se käy

Tasan ei käy unenlahjat

Tiesitkö tämän nukahtamisesta? 4 faktaa

Unentarve on yksilöllistä, mutta tavallisesti ihminen tarvitsee unta 7,5 tuntia vuorokaudessa.

Muutama prosentti ihmisistä on synnynnäisesti pitkä- tai lyhytunisia.

Lyhytuniset pärjäävät alle 5 tunnin yöunilla, pitkäuniset tarvitsevat yli 10 tunnin yöunet.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.

 

 

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa.