Mukavaahan se on varmasti tämäkin. Kuva: Shutterstock
Mukavaahan se on varmasti tämäkin. Kuva: Shutterstock

On nimittäin kevätpäiväntasaus.

Juuri tänään päivä ja yö ovat yhtä pitkät, ja sen jälkeen valo alkaa voittaa! Kaupan tomaatit ovat pahimmillaan, mutta uudet hennot taimet alkavat jo kohota ikkunalaudalla. Maksaläiskät loihtivat tervettä väriä talven harmaannuttamille kasvoille. Katupöly tuo ilmanlaatutiedotteisiin iloisia keltaisen ja punaisen sävyjä perusvihreän sijasta. Rakkaus alkaa kohta kukoistaa, jos vain avaat sille oven.

Kevätpäiväntasaus on hyvä syy suorittaa ritualisoitu siirtymä uuteen aikaan – älä jätä tilaisuutta väliin. Mahdollisuuksia on useita.

1. Hedelmällisen kasvukauden ja uuden kohtaamisen rituaali

Tällainen järjestään ainakin Helsingissä: ohjelmassa on yin-joogaa ja rakkaudellista rummutusta ja laulua sekä teetä. Jos et pääse paikalle, onnistuu kotosallakin. Lauluksi sopii esimerkiksi Miks’ leivo lennät Suomehen, jos ei irtoa mitään henkistyneempää. Tee mielellään rooibosta tai pakurikääpää.

2. Tekstiilisen kevätuhrin rituaali

Keväisin on hyvä uhrata jotain, joka symboloi menneisyyttä. Avaa vaatekaappisi ja kerää kaikki vaatekappaleet, jotka ovat pienentyneet talven aikana. Laita ne muovipussiin, leikkaa lehdestä mukaan Jutta Gustafsbergin kuva, vie keräykseen. Tee kehollesi tilaa olla kokonainen. Osta kuminauhavyötäröisiä löppöhousuja.

3. Arvoituksellisten hiekkaympyröiden rituaali

Kerää katupölystä kasa ja levitä se japanilainen kivipuutarha -tyyppiseksi ympyräksi. Istahda teoksen viereen, piirtele siihen kauniita kuvioita, järjestele koirankakasta ja pullonkorkeista symbolisia juttuja eri puolille ympyrää. Hengitä syvään, kilauttele rituaalikuppeja. Tunne, miten uusi energia alkaa virrata.

4. Valon tulvimisen ja pimeyden voittamisen rituaali

Entä jos pesisit ikkunat? Rohkea teko, josta monet puhuvat, mutta harva toteuttaa. Sopii hyvin kevääseen ja on rituaalina helppo. Laske ämpäriin lämmintä vettä, kastele rätti vedessä. Sudi rätillä ikkunat puhtaiksi, vedä kumilastalla kuiviksi. Kaada itsellesi lasi valkoviiniä, ota kuva, jossa näkyy viinilasi ja puhdas ikkuna, muotoile leuhottava Facebook-status. Rentoudu, anna kevään tulla.

Lue myös:

Kesäfiilis pintaan vaikka neljän seinän sisällä

Ihmelaite vai anoppi? Viisi parasta tapaa pestä ikkunat

Vaatekaapin siivous vaihe vaiheelta – näin onnistut

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.