Orange is the New Black on kesän odotetuin sarjauutuus. Kuva: Ursula Coyote, Netflix
Orange is the New Black on kesän odotetuin sarjauutuus. Kuva: Ursula Coyote, Netflix

Varoitus: parhaimpiin kesäsarjoihin saattaa hurahtaa niin, että katsoo koko kauden parissa päivässä.

Nämä sarjat eivät ole mitä tahansa filmauksia, vaan näillä on suosittelutakuu!

Orange is the New Black, 3. Kausi

Ensimmäinen ja toinen tuotantokausi toi sarjalle joukon faneja, ja nyt saamme käsiimme kolmannen kauden, jota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Sarja kertoo Piper Chapmanista, jota näyttelee Taylor Schilling. Chapman on tuomittu 15 kuukaudeksi naisten valtionvankilaan, sillä hän on kuljettanut huumerahoja entiselle tyttöystävälleen. Sarja on pokannut 12 Emmy-ehdokkuutta, ja fanit povaavat sille jatkoa myös kolmannen kauden jälkeenkin.

Milloin: Netflixistä 12.6 alkaen.

 

The Affair, 1. kausi

Parhaan draamasarjan Golden Globen voittanut The Affair on tämän kesän kuumin uutuus. Pettämisestä kiehtovan uudella tavalla kertova sarja seuraa jokaisessa jaksossa tapahtumia sekä miehen että naisen näkökulmasta. Jos et malta katsoa sarjaa televisiosta sunnuntaisin, on kaikki  jaksot saatavilla HBO:sta.

Katsojan kommentti: ”Katsoin The Affairin kaikki 10 jaksoa putkeen kahdessa päivässä. Mies yritti saada minut välillä pois ruudun edestä huonolla menestyksellä.mielestäni parhaat kiksit saa, kun herkuttelee koko kauden maratonina.”

Mistä: kaikki jaksot HBO:sta, televisiosta sunnuntaisin Avalla klo 21.

 

Sense 8, 1. kausi

Sense 8 on uusi tieteistrilleriksi kuvailtu tulokas, jota ovat olleet luomassa Matrix-elokuvien tekijät. Sarja kertoo kahdeksasta erilaisesta ja eri puolella maailmaa asuvasta ihmisestä, jotka yhtäkkiä mystisesti huomaavat linkittyvänsä toistensa elämään, salaisuuksiin ja vaaroihin.

Katsojan kommentti: ”Olen positiivisesti yllättynyt. Alku on hieman hidas, mutta 5. jaksosta alkaen sarja paranee koko ajan. Kaksi viimeistä jaksoa ovat jo suorastaan loistavia”.

Mistä: Netflixistä 5.kesäkuuta alkaen.

 

True Detective, 2. kausi

Ensimmäinen kausi tätä rikosdraamasarjaa nähtiin Yle TV2:lla alkuvuodesta, ja se oli huippumenestys: sekä katsojien että kriitikoiden mieleen. Viisi Emmy-palkintoa itselleen lunastanut True Detective on antologiasarja, eli jokaisella tuotantokaudella on eri näyttelijät ja hahmot. Toisen kauden sisältö on täysi mysteeri vielä kaikille, mutta käsikirjoittaja Nic Pizzolatto on vihjannut, että sarjan toisella kaudella esillä olisivat ”kovat naiset, pahat miehet ja Yhdysvaltain liikennejärjestelmän okkultistinen historia”.

Katsojan kommentti: ”Kannattaa tutustua katsoa ensimmäistä kautta ainakin jonkin verran ennen siirtymistä toiseen kauteen. Ihan vain sen takia, että tämä on niin hyvä sarja!”

Mistä: HBO:sta 22.6 alkaen

 

Bletchley Circle, kaudet 1 ja 2

Murhamysteerisarjan viehätys perustuu 50-luvun maisemiin ja neljään vahvaan naishahmoon. Sarja nähtiin aluksi Iso-Britanniassa, sen jälkeen Yhdysvalloissa ja lopulta myös Australiassa. Sarjaa on tullut kaksi kautta, jotka molemmat ovat nähtävissä Netflixissä. Kolmatta kautta eivät tekijät ole vielä luvanneet.

Katsojan kommentti: ”Ihanan tyylikäs ja kiehtova sarja.”

Mistä: Netflixistä

 

Togetherness, 1. kausi

Mitä tapahtuu, kun kaksi pariskuntaa muuttaa saman katon alle? Varsinkin kun jokaisella on omia unelmia, joita tavoitella? No, vaikka mitä. Komediallista draamaa on lupailtu myös toisen kauden verran.

Katsojan kommentti: ”Samaistuttava komedia neljän keski-ikäisen ystävyksen kriiseistä ja kommelluksista. Hetkittäin vaivaannuttavan myötähävettävä, mutta enimmäkseen tosi hauska.”

Mistä: HBO:sta

 

Dates, 1. kausi

Brittidraama kertoo Lontoossa seikkailevista sinkuista, joka etsivät rakkautta netistä. Joka jaksossa keskitytään seuraamaan yhden parin ensitreffejä. Kevyttä ja hauskaa sarjaa voi suositella kesäiltojen viihdykkeeksi.

Katsojan kommentti: “Sarjan hahmot ovat ihanasti sekaisin. Tätä katsoessa sinkkukin voimaantuu.”

Mistä: HBO:sta

 

Doll & Em, 1. kausi

Kehuttu HBO-sarja on tragikomedia ystävyydestä. Sarja kertoo Emistä ja Dollista, jotka ovat olleet ystäviä lapsesta asti. Em on menestystä tavoitteleva Hollywood-näyttelijä, ja Doll kärsii sydänsuruista ja ryhtyykin Emin assistentiksi. Sarjaa on kehuttu todelliseksi viihdyttäjäksi. Sarjalle on jo viime vuonna luvattu toinenkin kausi.

Katsojan kommentti: ”Saa nauramaan ja kelailemaan omia ystävyyssuhteitaan. Välillä vihlaiseekin. Juuri tuollaisia tyhmeliinejä me olemme.”

Mistä: HBO:sta

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...