Pystyt siihen, jos vain uskot, eiku. Kuva: Shutterstock
Pystyt siihen, jos vain uskot, eiku. Kuva: Shutterstock

Kaikki kunnia positiivisuuden voimalle, mutta tarvitaan myös oikeaa yritystä.

Optimismi ja positiivisuus ovat ihmeellisiä voimia. Niiden avulla ihminen loikkaa esteiden yli, selviää flunssakaudesta, saavuttaa tavoitteita. On tutkimuksia siitä, että positiivisesti elämään suhtautuvat ihmiset ovat terveempiä, onnellisempia ja varakkaampia kuin pessimistit.

Joo joo! Mutta eivätkö positiiviset ihmiset ole myös vähän rasittavia? Jo senkin takia, että he ovat terveempiä, onnellisempia ja varakkaampia, mutta myös siksi, että he ovat niin positiivisia ja luulevat, että kaikkien kannattaisi olla. Onneksi yhdysvaltalainen psykoterapeutti Amy Morin on keksinyt myönteisessä ajattelussa myös pari sudenkuoppaa. Keskittykäämme niihin:

1. Positiivinen ajattelu voi tehdä odotuksista epärealistisia

Positiivisuuden kanssa ei kannata liioitella, se on yhtä tyhmää kuin karmeiden uhkakuvien maalailu. Jos yliarvioi optimistiseen suuntaan sen, miten mahtavaa elämä sitten on, kun on päässyt tavoitteeseensa, tulee pettymään.

On myös tutkittu, että jos ajattelee oikein positiivisesti omista onnistumismahdollisuuksistaan, motivaatio ponnisteluihin laskee. Kun edessä siintää fantasioitu ihana tulevaisuus, on kivempaa fantasioida edelleen kuin yrittää tosissaan, jotta tavoitteesta tulisi totta.

2. Positiivisuus ei ole maaginen taikavoima

Jossain kohdassa positiivinen ajattelu lähentyy maagista ajattelua: kun liimaan elämäni aarrekarttaan kuvan ihanasta autosta, pian minulla mystisesti on juuri sellainen! Höpsö. Voi olla, mutta olet itse ostanut sen rahalla, et ajatuksen voimalla.

Tai: jos työhaastattelu jäi arveluttamaan, se luultavasti ei tosiaan mennyt kovin hyvin. Positiivinen ajattelu ei saa enää asiaa korjattua, menee vain kaunistelun puolelle. Positiivisuudella ei välty ongelmilta, ne pitää kohdata.

3. Miten olla realistisen positiivinen?

Optimismi on kiva ja hyödyllinen piirre, kunhan sitä ei annostele harhakuvitelmiin asti. Näin onnistut tasapainottelussa ja olet ärsyttämättä synkempiä kavereitasi liikaa.

– Jos saat itsesi kiinni ajattelemasta, että ”tietenkin minut valitaan, koska olen paras”, vaihda ajatus muotoon ”aion yrittää kaikkeni, jotta olisin paras ja minut valittaisiin”.

– Varaudu siihen, että menestyksen tielle tulee esteitäkin. Positiivisuus ei saa niitä pois, vaan asenteesta huolimatta voi joskus joutua yrittämään monta kertaa.

– Mieluummin kuin ”minä aion voittaa tämän positiivisella asenteellani”, ajattele, että ”aion nauttia tästä positiivisella asenteella”. Hyvä meininki auttaa sittenkin, jos häviät.

Lue myös:

12 yksinkertaista syytä sille, että olet onneton

Tämä asia kertoo, kestääkö avioliittosi vai ei

Pessimisti ei pety – väärin, pettyy kyllä

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.