Pystyt siihen, jos vain uskot, eiku. Kuva: Shutterstock
Pystyt siihen, jos vain uskot, eiku. Kuva: Shutterstock

Kaikki kunnia positiivisuuden voimalle, mutta tarvitaan myös oikeaa yritystä.

Optimismi ja positiivisuus ovat ihmeellisiä voimia. Niiden avulla ihminen loikkaa esteiden yli, selviää flunssakaudesta, saavuttaa tavoitteita. On tutkimuksia siitä, että positiivisesti elämään suhtautuvat ihmiset ovat terveempiä, onnellisempia ja varakkaampia kuin pessimistit.

Joo joo! Mutta eivätkö positiiviset ihmiset ole myös vähän rasittavia? Jo senkin takia, että he ovat terveempiä, onnellisempia ja varakkaampia, mutta myös siksi, että he ovat niin positiivisia ja luulevat, että kaikkien kannattaisi olla. Onneksi yhdysvaltalainen psykoterapeutti Amy Morin on keksinyt myönteisessä ajattelussa myös pari sudenkuoppaa. Keskittykäämme niihin:

1. Positiivinen ajattelu voi tehdä odotuksista epärealistisia

Positiivisuuden kanssa ei kannata liioitella, se on yhtä tyhmää kuin karmeiden uhkakuvien maalailu. Jos yliarvioi optimistiseen suuntaan sen, miten mahtavaa elämä sitten on, kun on päässyt tavoitteeseensa, tulee pettymään.

On myös tutkittu, että jos ajattelee oikein positiivisesti omista onnistumismahdollisuuksistaan, motivaatio ponnisteluihin laskee. Kun edessä siintää fantasioitu ihana tulevaisuus, on kivempaa fantasioida edelleen kuin yrittää tosissaan, jotta tavoitteesta tulisi totta.

2. Positiivisuus ei ole maaginen taikavoima

Jossain kohdassa positiivinen ajattelu lähentyy maagista ajattelua: kun liimaan elämäni aarrekarttaan kuvan ihanasta autosta, pian minulla mystisesti on juuri sellainen! Höpsö. Voi olla, mutta olet itse ostanut sen rahalla, et ajatuksen voimalla.

Tai: jos työhaastattelu jäi arveluttamaan, se luultavasti ei tosiaan mennyt kovin hyvin. Positiivinen ajattelu ei saa enää asiaa korjattua, menee vain kaunistelun puolelle. Positiivisuudella ei välty ongelmilta, ne pitää kohdata.

3. Miten olla realistisen positiivinen?

Optimismi on kiva ja hyödyllinen piirre, kunhan sitä ei annostele harhakuvitelmiin asti. Näin onnistut tasapainottelussa ja olet ärsyttämättä synkempiä kavereitasi liikaa.

– Jos saat itsesi kiinni ajattelemasta, että ”tietenkin minut valitaan, koska olen paras”, vaihda ajatus muotoon ”aion yrittää kaikkeni, jotta olisin paras ja minut valittaisiin”.

– Varaudu siihen, että menestyksen tielle tulee esteitäkin. Positiivisuus ei saa niitä pois, vaan asenteesta huolimatta voi joskus joutua yrittämään monta kertaa.

– Mieluummin kuin ”minä aion voittaa tämän positiivisella asenteellani”, ajattele, että ”aion nauttia tästä positiivisella asenteella”. Hyvä meininki auttaa sittenkin, jos häviät.

Lue myös:

12 yksinkertaista syytä sille, että olet onneton

Tämä asia kertoo, kestääkö avioliittosi vai ei

Pessimisti ei pety – väärin, pettyy kyllä

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.