Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä diagnosoi sairauttasi Wikipedian avulla, tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen tekijät varoittavat.

Rintaa pakottaa. Selkää jomottaa. Olokin on huono. Voisiko se olla sydänifarkti? Ainakin Wikipedian mukaan oireet täsmäävät.

Stop tykkänään!

Yhdysvaltalaisen Campbellin yliopiston lääketieteen asiantuntijoiden mukaan 90 prosenttia Wikipedian (englanninkielisen kylläkin) lääketieteellisestä tiedosta on epäluotettavaa, Daily Mail uutisoi.

Tutkimuksessa paljastui, että yhdeksästä lääketieteellisestä Wikipedia-artikkelista kymmenestä löytyy virhetietoa. Syynissä oli muun muassa diabetesta, keuhkosyöpää ja selkäkipua käsitteleviä artikkeleita.

Väärä Wikipedia-diagnoosi voi olla pahimmillaan vaarallinen tai estää saamasta oikeanlaista hoitoa.

– Parhaimman diagnoosin saa omalta lääkäriltä, joka osaa huomioida sairaushistoriasi ja muut tekijät, jotka vaikuttavat hoitoon, tutkimuksen vetäjä Robert Hasty muistuttaa.

Jopa lääkärit turvautuvat Wikipediaan

Campbellin yliopiston Wikipedia-tutkimuksen tekijät kertovat, että jopa lääkärit ja lääketieteen opiskelijat saattavat turvautua Wikipediaan lähteenä.

Hasty kannustaakin lääkäreitä korjaamaan Wikipedia-artikkeleiden virheitä.

Virhetieto on vuodesta 2001 toimineelle Wikipedialle ominaista, sillä suosittua nettitietosanakirjaa voi ylläpitää kuka tahansa. Toisilla asiantuntemusta on enemmän, toisilla vähemmän. Kuka tahansa voi julkaista ja muokata artikkeleita, eikä virhetietoa välttämättä korjata sekunnissa. Daily Mailin mukaan esimerkiksi lääkeyhtiöitä on syytetty siitä, että ne olisivat muokanneet Wikipedia-artikkeleista itselleen myönteisiä.

Tutkimus julkaistiin toukokuussa 2014 tiedejulkaisussa Journal of the American Osteopathic Association.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Googlaatko oireesi? Tätä mieltä lääkäri on nettidiagnooseista

Wikipedia hukkuu testostoroniin – aika tehdä jotain, naiset?

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!