Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä diagnosoi sairauttasi Wikipedian avulla, tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen tekijät varoittavat.

Rintaa pakottaa. Selkää jomottaa. Olokin on huono. Voisiko se olla sydänifarkti? Ainakin Wikipedian mukaan oireet täsmäävät.

Stop tykkänään!

Yhdysvaltalaisen Campbellin yliopiston lääketieteen asiantuntijoiden mukaan 90 prosenttia Wikipedian (englanninkielisen kylläkin) lääketieteellisestä tiedosta on epäluotettavaa, Daily Mail uutisoi.

Tutkimuksessa paljastui, että yhdeksästä lääketieteellisestä Wikipedia-artikkelista kymmenestä löytyy virhetietoa. Syynissä oli muun muassa diabetesta, keuhkosyöpää ja selkäkipua käsitteleviä artikkeleita.

Väärä Wikipedia-diagnoosi voi olla pahimmillaan vaarallinen tai estää saamasta oikeanlaista hoitoa.

– Parhaimman diagnoosin saa omalta lääkäriltä, joka osaa huomioida sairaushistoriasi ja muut tekijät, jotka vaikuttavat hoitoon, tutkimuksen vetäjä Robert Hasty muistuttaa.

Jopa lääkärit turvautuvat Wikipediaan

Campbellin yliopiston Wikipedia-tutkimuksen tekijät kertovat, että jopa lääkärit ja lääketieteen opiskelijat saattavat turvautua Wikipediaan lähteenä.

Hasty kannustaakin lääkäreitä korjaamaan Wikipedia-artikkeleiden virheitä.

Virhetieto on vuodesta 2001 toimineelle Wikipedialle ominaista, sillä suosittua nettitietosanakirjaa voi ylläpitää kuka tahansa. Toisilla asiantuntemusta on enemmän, toisilla vähemmän. Kuka tahansa voi julkaista ja muokata artikkeleita, eikä virhetietoa välttämättä korjata sekunnissa. Daily Mailin mukaan esimerkiksi lääkeyhtiöitä on syytetty siitä, että ne olisivat muokanneet Wikipedia-artikkeleista itselleen myönteisiä.

Tutkimus julkaistiin toukokuussa 2014 tiedejulkaisussa Journal of the American Osteopathic Association.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Googlaatko oireesi? Tätä mieltä lääkäri on nettidiagnooseista

Wikipedia hukkuu testostoroniin – aika tehdä jotain, naiset?

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.