Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Älä diagnosoi sairauttasi Wikipedian avulla, tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen tekijät varoittavat.

Rintaa pakottaa. Selkää jomottaa. Olokin on huono. Voisiko se olla sydänifarkti? Ainakin Wikipedian mukaan oireet täsmäävät.

Stop tykkänään!

Yhdysvaltalaisen Campbellin yliopiston lääketieteen asiantuntijoiden mukaan 90 prosenttia Wikipedian (englanninkielisen kylläkin) lääketieteellisestä tiedosta on epäluotettavaa, Daily Mail uutisoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa paljastui, että yhdeksästä lääketieteellisestä Wikipedia-artikkelista kymmenestä löytyy virhetietoa. Syynissä oli muun muassa diabetesta, keuhkosyöpää ja selkäkipua käsitteleviä artikkeleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väärä Wikipedia-diagnoosi voi olla pahimmillaan vaarallinen tai estää saamasta oikeanlaista hoitoa.

– Parhaimman diagnoosin saa omalta lääkäriltä, joka osaa huomioida sairaushistoriasi ja muut tekijät, jotka vaikuttavat hoitoon, tutkimuksen vetäjä Robert Hasty muistuttaa.

Jopa lääkärit turvautuvat Wikipediaan

Campbellin yliopiston Wikipedia-tutkimuksen tekijät kertovat, että jopa lääkärit ja lääketieteen opiskelijat saattavat turvautua Wikipediaan lähteenä.

Hasty kannustaakin lääkäreitä korjaamaan Wikipedia-artikkeleiden virheitä.

Virhetieto on vuodesta 2001 toimineelle Wikipedialle ominaista, sillä suosittua nettitietosanakirjaa voi ylläpitää kuka tahansa. Toisilla asiantuntemusta on enemmän, toisilla vähemmän. Kuka tahansa voi julkaista ja muokata artikkeleita, eikä virhetietoa välttämättä korjata sekunnissa. Daily Mailin mukaan esimerkiksi lääkeyhtiöitä on syytetty siitä, että ne olisivat muokanneet Wikipedia-artikkeleista itselleen myönteisiä.

Tutkimus julkaistiin toukokuussa 2014 tiedejulkaisussa Journal of the American Osteopathic Association.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Googlaatko oireesi? Tätä mieltä lääkäri on nettidiagnooseista

Wikipedia hukkuu testostoroniin – aika tehdä jotain, naiset?

Sisältö jatkuu mainoksen alla