Sellerissäkin on kaloreita, vaikkakin hyvin vähän. Kuva: Shutterstock
Sellerissäkin on kaloreita, vaikkakin hyvin vähän. Kuva: Shutterstock

Ihan jokaista terveysneuvoa ei kannata niellä purematta.

Ravitsemus- ja laihdutusvinkeistä ei ole pulaa, mutta todellinen haaste on välttää humpuuki ja poimia joukosta toimivimmat neuvot.

Aloitetaanpa viidellä yleisellä uskomuksella, jotka ravitsemusasiantuntija Julie Upton teilaa Popsugar-sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa.

1. Keho vaatii säännöllisen detox-kuurin

Moni julkkis vannoo mehupaastojen nimeen, mutta suosiostaan huolimatta detoxin tehosta ei ole kummoistakaan näyttöä. Ei parin päivän kuurista yleensä muuta haittaa ole kuin nälkä ja huono fiilis, muttei hyötyäkään.

2. Dieettilimut lihottavat

Uskomus siitä, että nolla kaloria sisältävät juomat onnistuvat jollain ihmeellisellä tavalla lihottamaan, nousee esiin silloin tällöin. Tuore tutkimus väittää kuitenkin päinvastaista – dieettilimuja juoneet laihtuivat enemmän kuin vettä juoneet. Kevytlimsoja nauttineet myös raportoivat tunteneensa olonsa tyytyväisemmiksi kuin vettä lipittäneet.

3. Merisuolassa on vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa ja se on mineraalipitoisempaa

Ainakin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden koostumustietopankin Finelin mukaan merisuolassa on enemmän natriumia kuin mineraalisuolassa. Vaikka suolojen mineraalipitoisuuksissa on eroja, nautittavat määrät ovat niin pieniä, että voittajaa on mahdoton julistaa. Meri- ja vuorisuolasta puuttuu myös jodi, jota puolestaan on lisätty mineraalisuolaan. Pitkäaikainen jodinpuutos voi muiden oireiden lisäksi aiheuttaa kilpirauhasen suurentuman eli struuman.

4. Sellerissä on negatiivisia kaloreita

Sellerin ja joidenkin muiden ruokien kehutaan sisältävän "negatiivisia kaloreita", millä tarkoitetaan, että keholta kuluu enemmän energiaa ruokien sulattamiseen kuin ruoka itsessään sisältää. Vaikka teoria on periaatteessa ihan oikea, negatiivisen puolelle ei sentään päästä. Jos tarkkoja ollaan, sellerissäkin on vähintään viisi ja puoli kilokaloria.

5. Uuden tavan oppiminen kestää 21 päivää

Erään tutkimuksen mukaan uuden tavan oppimiseen kului keskimäärin 66 päivää. Vaihtelu oli kuitenkin suurta – nopeimmilta se luonnistui 18 päivässä, hitaimmilla kesti 254 päivää. Uuden oppimisen tai vanhasta irti pääsemisen nopeus riippui paljon siitä, kuinka vaikeasta asiasta oli kyse. Jos uusi tapa ei meinaa tarttua vielä kolmenkaan viikon jälkeen, ei kannata luovuttaa!

Lue myös:

Näin saat salitreenin hyödyt juomalla punaviiniä

Viisi sääntöä laihduttavaan liikuntaan

Se on totta! Suklaa parantaa muistia

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.