Sellerissäkin on kaloreita, vaikkakin hyvin vähän. Kuva: Shutterstock
Sellerissäkin on kaloreita, vaikkakin hyvin vähän. Kuva: Shutterstock

Ihan jokaista terveysneuvoa ei kannata niellä purematta.

Ravitsemus- ja laihdutusvinkeistä ei ole pulaa, mutta todellinen haaste on välttää humpuuki ja poimia joukosta toimivimmat neuvot.

Aloitetaanpa viidellä yleisellä uskomuksella, jotka ravitsemusasiantuntija Julie Upton teilaa Popsugar-sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa.

1. Keho vaatii säännöllisen detox-kuurin

Moni julkkis vannoo mehupaastojen nimeen, mutta suosiostaan huolimatta detoxin tehosta ei ole kummoistakaan näyttöä. Ei parin päivän kuurista yleensä muuta haittaa ole kuin nälkä ja huono fiilis, muttei hyötyäkään.

2. Dieettilimut lihottavat

Uskomus siitä, että nolla kaloria sisältävät juomat onnistuvat jollain ihmeellisellä tavalla lihottamaan, nousee esiin silloin tällöin. Tuore tutkimus väittää kuitenkin päinvastaista – dieettilimuja juoneet laihtuivat enemmän kuin vettä juoneet. Kevytlimsoja nauttineet myös raportoivat tunteneensa olonsa tyytyväisemmiksi kuin vettä lipittäneet.

3. Merisuolassa on vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa ja se on mineraalipitoisempaa

Ainakin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden koostumustietopankin Finelin mukaan merisuolassa on enemmän natriumia kuin mineraalisuolassa. Vaikka suolojen mineraalipitoisuuksissa on eroja, nautittavat määrät ovat niin pieniä, että voittajaa on mahdoton julistaa. Meri- ja vuorisuolasta puuttuu myös jodi, jota puolestaan on lisätty mineraalisuolaan. Pitkäaikainen jodinpuutos voi muiden oireiden lisäksi aiheuttaa kilpirauhasen suurentuman eli struuman.

4. Sellerissä on negatiivisia kaloreita

Sellerin ja joidenkin muiden ruokien kehutaan sisältävän "negatiivisia kaloreita", millä tarkoitetaan, että keholta kuluu enemmän energiaa ruokien sulattamiseen kuin ruoka itsessään sisältää. Vaikka teoria on periaatteessa ihan oikea, negatiivisen puolelle ei sentään päästä. Jos tarkkoja ollaan, sellerissäkin on vähintään viisi ja puoli kilokaloria.

5. Uuden tavan oppiminen kestää 21 päivää

Erään tutkimuksen mukaan uuden tavan oppimiseen kului keskimäärin 66 päivää. Vaihtelu oli kuitenkin suurta – nopeimmilta se luonnistui 18 päivässä, hitaimmilla kesti 254 päivää. Uuden oppimisen tai vanhasta irti pääsemisen nopeus riippui paljon siitä, kuinka vaikeasta asiasta oli kyse. Jos uusi tapa ei meinaa tarttua vielä kolmenkaan viikon jälkeen, ei kannata luovuttaa!

Lue myös:

Näin saat salitreenin hyödyt juomalla punaviiniä

Viisi sääntöä laihduttavaan liikuntaan

Se on totta! Suklaa parantaa muistia