Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kymmenes lokakuuta vietetään maailman mielenterveyspäivää.

Lokakuun 10. päivä vietetään maailman mielenterveyspäivää. Sen kunniaksi listaamme tyhmimmät toivotukset, joita masentuneelle voi sanoa.

"Ylös, ulos ja lenkille"

Säännöllinen liikunta lieventää masennuksen oireita, auttaa selviämään ja parantaa mielialaa, mutta sairas ihminen tajuaa sen usein itsekin, eikä tarvitse heikkona hetkenään ketään käskemään liikkeelle.

Jos mielessä on lenkki, olet oikeilla jäljillä, sillä raikas ulkoilma virkistää, mutta hermoromahduksen partaalla pukeutuminen ja kotoa lähteminen voi olla liikaa. Jos haluat viedä masentuneen ulos, älä painosta, vaan anna aikaa.

"Ajattele kaikkea hyvää elämässäsi"

Masentuneen, siis psyykkistä häiriötä sairastavan, ongelma ei ole se, etteikö hän tajuaisi elämänsä kultasuonia, vaan se, että pienetkin takapakit tuntuvat ylitsepääsemättömän vaikeilta ja elämä tuntuu pahojen asioiden noidankehältä.

Masentunut ei ole tahallaan surullinen tai ahdistunut, vaan sairas, eikä tunteesta pääse eroon sormia napsauttamalla tai pelkällä mielenvoimalla – aina.

"Tee jotain kivaa"

Tarkoitatko ystävien näkemistä seurassa? Tosi hyvä idea! Masentunut voi tulla paikalle, istua yksin monta tuntia ulkopuolisena, itkeä aina välillä ja lopulta lähteä takaisin kotiin ahdistuttuaan siitä, että häntä kutsutaan ilonpilaajaksi.

"Lääkkeet vain pahentavat oloasi"

Se, että vastustat medikalisaatiota, ei tarkoita, että kaikkien muiden pitäisi. Anna masentuneen tehdä itse päätöksensä ottaa tai olla ottamatta lääkkeitä, joita hänelle luultavasti tarjotaan. Ylen haastatteleman tutkija Eero Castrénin mukaan paras kombinaatio hoitoon syntyy lääkkeistä ja terapiasta.

Tunnetut suomalaiset avoimina:

Kristiina Wheeler: "Oli iso sokki kirjautua mielenterveyspotilaaksi"

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Anoreksiasta toipunut Lotta Hintsa: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

Niina Herala ja Lorenz Backman: "Takana on vaikea vuosi"

Piitu Usko: "Olen rakentanut itseni uudelleen"

Kirjailija Sarianna Vaaran lapsuutta leimasivat äidin skitsofrenia ja itsemurhayritykset

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00