Me Naiset
|
Jenni Junkala
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kymmenes lokakuuta vietetään maailman mielenterveyspäivää.

Lokakuun 10. päivä vietetään maailman mielenterveyspäivää. Sen kunniaksi listaamme tyhmimmät toivotukset, joita masentuneelle voi sanoa.

"Ylös, ulos ja lenkille"

Säännöllinen liikunta lieventää masennuksen oireita, auttaa selviämään ja parantaa mielialaa, mutta sairas ihminen tajuaa sen usein itsekin, eikä tarvitse heikkona hetkenään ketään käskemään liikkeelle.

Jos mielessä on lenkki, olet oikeilla jäljillä, sillä raikas ulkoilma virkistää, mutta hermoromahduksen partaalla pukeutuminen ja kotoa lähteminen voi olla liikaa. Jos haluat viedä masentuneen ulos, älä painosta, vaan anna aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ajattele kaikkea hyvää elämässäsi"

Masentuneen, siis psyykkistä häiriötä sairastavan, ongelma ei ole se, etteikö hän tajuaisi elämänsä kultasuonia, vaan se, että pienetkin takapakit tuntuvat ylitsepääsemättömän vaikeilta ja elämä tuntuu pahojen asioiden noidankehältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masentunut ei ole tahallaan surullinen tai ahdistunut, vaan sairas, eikä tunteesta pääse eroon sormia napsauttamalla tai pelkällä mielenvoimalla – aina.

"Tee jotain kivaa"

Tarkoitatko ystävien näkemistä seurassa? Tosi hyvä idea! Masentunut voi tulla paikalle, istua yksin monta tuntia ulkopuolisena, itkeä aina välillä ja lopulta lähteä takaisin kotiin ahdistuttuaan siitä, että häntä kutsutaan ilonpilaajaksi.

"Lääkkeet vain pahentavat oloasi"

Se, että vastustat medikalisaatiota, ei tarkoita, että kaikkien muiden pitäisi. Anna masentuneen tehdä itse päätöksensä ottaa tai olla ottamatta lääkkeitä, joita hänelle luultavasti tarjotaan. Ylen haastatteleman tutkija Eero Castrénin mukaan paras kombinaatio hoitoon syntyy lääkkeistä ja terapiasta.

Tunnetut suomalaiset avoimina:

Kristiina Wheeler: "Oli iso sokki kirjautua mielenterveyspotilaaksi"

Suunnittelija Tiia Vanhatapion kauhujen vuosi: ero, konkurssi ja isän kuolema

Anoreksiasta toipunut Lotta Hintsa: "Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa"

Niina Herala ja Lorenz Backman: "Takana on vaikea vuosi"

Piitu Usko: "Olen rakentanut itseni uudelleen"

Kirjailija Sarianna Vaaran lapsuutta leimasivat äidin skitsofrenia ja itsemurhayritykset

Sisältö jatkuu mainoksen alla