Aina pennin venyttäminen ei kannata. Kokosimme listan tuotteista, joista kannattaa pulittaa euro tai toinenkin enemmän.

Elämme kovia aikoja, mutta onhan se nyt ikävää, kun sormet menevät läpi halpisvessapaperista ja viinipullonavaajasta katkeaa terä ensimmäisellä käyttökerralla. Säästämiselle on paikkansa, mutta se ei ole näiden tuotteiden kohdalla.

Kengät

"Aina virhe, jos ostaa jotkut kuudenkympin muovisaapikkaat."

"Huonot urheilukengät provosoivat pahimmillaan rasitusvammoja, ja siinä sitten taas ollaan syvän vitutuksen kourissa monta kuukautta."

"Kengät ostetaan kenkäkaupasta. Muotipuotien asustekengät eivät kestä mitään."

Suklaapatukat

"Älytön ero on merkkipatukalla ja jollain Rainbow-yritelmällä samasta aiheesta."

Fööni

"En ikinä ostaisi viiden markan hiusfööniä enää. Heikosti hönkivä puhalluslaite on aivan yhtä tyhjän kanssa. Tehokkaampaa melkein laittaa pää ikkunasta ulos ja antaa tuulenvireen tehdä tehtävänsä."

Ulkoliikuntavaatteet

"Huonoissa alkaa vaan ottaa päähän koko homma. Hyvät hengittävät, ja ne on hyvin leikattu, huonot hiertävät tai ahdistavat ja ovat läkähdyttäviä."

Siivousvälineet

"Näissä etenkin ottaa päähän, jos välineellä sotkee enemmän kuin puhdistaa. Halvat myös hajoavat käsiin, ja sitten vasta sotkuista onkin, kun menee sata vuotta ennen kuin jaksaa ostaa uuden."

Hiustenhoitotuotteet

"Huono sampoo on kuin vettä, sitä saa lutrata litratolkulla. Huonoilla hoitoaineilla ei tee mitään, ne huuhtoutuvat hiuksista kuin vesi sorsan selästä."

"Huono hiustenhoitoaine tekee enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Mieluummin säästän kropparasvassa tai hiusten muotoiluaineissa."

Meikkipussin kulmakivet: meikkivoide ja ripsiväri

"Laadukas meikkivoide pysyy ja peittää, tai ylipäätänsä tekee juuri sen, minkä on luvannutkin."

"Sensai 38 on ainoa, joka meitsille kelpaa. En halua niitä luomien alle suttaantuvia ripsareita, joita pitää hinkata irti vahvoilla tököteillä."

Talvitakki

"Kannattaa panostaa kunnon talvitakkiin. Oma untuvatakkini on ollut käytössä jo kymmenen vuotta ja palvelee varmasti vielä toiset kymmenen. On paljon kivempi kävellä ulkona viimassa kunnon varusteissa, kun kylmä ei kalva luita ja ytimiä."

Ruoka

"Flora on flora, muut rasvat sulavat paahtoleivän päällä ällölöllöksi."

"En osta halpis-broileria. Se ei ruskistu kunnolla, kypsyminen kestää ikuisuuden ja maistuu silti kumilta."

"Se halvin juusto ei vaan ole hyvää!"

Paistinpannu

"Elämänlaatuni koheni noin 300 prosenttia sen jälkeen, kun törsäsin suureen, pinnoitettuun laatupannuun. Halpikset ovat epämääräisiä vempuloita, joilla paistaminen on arpapeliä."

Lennot

"Olen tullut siihen tulokseen, että lennoissa pihistely on hölmöä hommaa. Mikään tarjous ei ole sen väärti, että suostun lentämään neljän välipysähdyksen kautta ja matkustamaan 24 tuntia. Kyllä aikakin on rahaa."

Kasvovoide

"Varsinkin, kun 35 vuotta ylittyy, lärvi tarvitsee laadukasta voidetta, muuten se on kuiva ja ruttuinen."

Nukkumavälineet

"Marketin halvimmat tyynyt ovat ihan surkeaa höttöä. Sijoita siis siihen – samoin hyvään patjaan, jolla nukut. Näissä laadun kyllä huomaa."

T-paidat

"Halvin mahdollinen t-paita on hyvin todennäköisesti sellainen, joka alkaa haista hielle heti ekan käytön jälkeen. Venyy ja viruu. Hyvää puuvillaan kannattaa panostaa."

Mistä sinä et suostu pihistelemään? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Lue myös:

Ylittyikö kesäbudjetti överisti? Näin kiristät kivuttomasti vyötä syksyksi

Kannattaako rahoja jemmata? – 6 säästö- ja sijoitusvinkkiä

Inka Mäkiö on nuukuuden ammattilainen

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.