Morso säikytteli ysärin lapsia, mutta nyt tämä otus näyttää oikein symppikseltä. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen
Morso säikytteli ysärin lapsia, mutta nyt tämä otus näyttää oikein symppikseltä. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen

Nämä arjen kauhutarinat ovat tuttuja niin ysärin lapsille kuin aikuisillekin.

1. Uusi lama. 80-luvun talouspolitiikka ja Neuvostoliiton hajoaminen loivat ysärin alkuun Suomen historian pahimman laman. Hiljalleen kansakunnan toipuessa alettiin vartoa jo uutta lamaa. Viimeiset kymmenen vuotta onkin menty jälleen laskusuhdanteessa, sitten on noustu vähän – joten jokohan se nyt sieltä taas tulee...

Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson
Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson

2. Suomen valtaus. Kun Neuvostoliitto hajosi, pelättiin kansallismielisen Vladimir Žirinovskin ottavan vallan ja miehittävän Suomen. Ei ottanut eikä miehittänyt. Pelko tosin taitaa jatkua nykyään Venäjän nykyisen rautakouran vuoksi.

3. Varokaa heikkoa jäätä! Varoitusmainos pyöri Pikku Kakkosen jälkeen syksyisin ja keväisin. Sanoma meni varmasti perille, mutta huh, millä tavalla. Dramaattinen torvisoitto yhdistettynä nallen mörisevään ääneen karkotti jäille pyrkijät ainakin juhannukseen saakka. Eikö pelota? Katso video tästä!

4. Ainutkertainen lätkäkulta. MM-95, never forget! Kiekkokulta tosin meinasi jäädä vain muisteloksi, kun Leijonat jäi ysärin loppuvuosina kahdesti ulos mitalipeleistä ja hävisi loppuottelunkin kahdesti. Pessimismi valtasi kansakunnan kuudeksitoista vuodeksi, kunnes maailmanmestaruuspysti palasi Suomeen vuonna 2011.

Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström
Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström

5. Morso. Lastenohjelmissa oli lukuisia hellyyttäviä nukkehahmoja. Ja sitten oli Morso: harvahampainen ja -tukkainen, suurisilmäinen möllöttäjä, jonka jutuista ei ole jäänyt mitään mieleen, mutta jonka naama kummittelee painajaisunissa.

6. Otsonikato. Ilmakehän oheneminen pelotti edelleen. Jännä juttu, että jo 80-luvulla havaitut reiät otsonikerroksessa eivät menneetkään umpeen, vaikka me kaikki vaihdoimme hiuslakkamme sellaiseen, jossa oli vähemmän ponnekaasuja. Onneksi olemme nyt viisampia.

7. Melanooma. Pelättiin, että jos palaa kerran auringossa, saa syövän. No, ei onneksi ihan. Hyvä juttu huolessa oli se, että ainakin opimme käyttämään aurinkorasvaa.

Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock
Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock

8. Mikroaaltouuni. Liekö Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden peruja, mutta ysärin muksuja varoiteltiin tiuhaan seisomasta mikroaaltouunin edessä, jottei kuolisi säteilyyn. Nykyään langattomat verkot ynnä muut säteilyuhat ovat tainneet tehdä mikrostakin jo melko vaarattoman.

9. LSD-tarroja jakavat sedät. Pakettiautoilla lapsia ahdistelevat sedät ovat tuttu juttu varmasti joka ikäpolvelle, mutta muistatko, kuinka tarroja jakelevista sedistä varoiteltiin? Tarinan mukaan tarroihin oli laitettu LSD:tä, joka olisi tarraa nuolaistessa päätynyt lapsen kehoon.

10. Y2K-pelko. 2000-luvun lähestyminen toi mukanaan suuria ongelmia. Yksi huoli liittyi numeroiden esitystapaan. Vuosiluvut kirjoitettiin yleisesti kahdella numerolla tietokoneiden muistin säästämiseksi eikä sekoittumisvaaraa ollut. Uuden vuosituhannen tultua 00 saattoi kuitenkin tarkoittaa joko vuotta 2000 tai 1900. Tietokoneyritykset käyttivät isoja rahasummia järjestelmiensä korjaamiseen ennakolta. Yllättävää vaiko ei, mutta lopulta suuria ongelmia ei tullut.

Tutkimuksen mukaan pitkät ovat lyhyitä fiksumpia. Me Naisten koostamalta listalta voit tarkistaa, oletko Oprahin vai Steve Jobsin tasolla.

Pitkät ihmiset ovat tilastollisesti hieman älykkäämpiä kuin lyhyet, kertovat useammatkin tutkimukset. Mistä tämä johtuu? Uusi Helsingin, Kalifornian ja Bostonin yliopistojen tutkimus valottaa asiaa.

Tutkimuksen mukaan syy pitkien älykkyyteen löytyy totta kai heidän koostaan. Tutkimuksessa kerrotaan, että pitemmillä ihmisillä on keskimäärin myös isommat aivot – ja mikä tärkeintä, myös isompi aivokuori. Suuri aivokuori auttaa ihmistä ratkaisemaan ongelmia nopeammin.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tilastollisesti pitkät ovat lyhyitä todennäköisemmin teräväpäisiä, yksilölliset erot ihmisten välillä ovat isoja.

– Yksittäisen ihmisen pituudesta ei voi tehdä mitään johtopäätelmiä hänen älykkyydestään, kertoo tutkija Eero Vuoksimaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Myös katsaus historiallisiin älykköihin ja heidän mittoihinsa vahvistaa, ettei lyhyiden kannata tuosta noin vain heittää älykönuraa nurkkaan. Tiesitkö, että esimerkiksi huippuälykäs tutkija Marie Curie oli vain 155 senttimetriä pitkä? Hiljattain menehtynyt huippufyysikko Stephen Hawking ylsi puolestaan vain 169 senttimetriin.

Kokosimme listaksi yli 50 omalla tavallaan huippuvälkkyä tyyppiä pituuden mukaan. Kenen heidän kanssa sinä olet samanpituinen?

140–159 cm

148 cm: Kiti Kokkonen (näyttelijä)

152 cm: Äiti Teresa (pyhimys), Cleopatra (Egyptin kuningatar), Anna-Leena Härkönen (kirjailija)

155 cm: Marie Curie (Nobel-palkittu kemisti)

157 cm: Paula Vesala (muusikko)

160–169 cm

160 cm: Prince (muusikko)

163 cm: Mozart (säveltäjä), Kuningatar Elisabet II (Iso-Britannian monarkki), Sofi Oksanen (kirjailija), Betty White (näyttelijä)

164 cm: Mahatma Gandhi (pasifisti), Madonna (muusikko)

165 cm: Helen Keller (kuurosokea kirjailija), Charlie Chaplin (näyttelijä-ohjaaja), Angela Merkel (Saksan liittokansleri), J. K. Rowling (kirjailija), Hillary Clinton (poliitikko), Emma Watson (näyttelijä)

166 cm: Margaret Tacher (Iso-Britannian pääministeri)

167 cm: Kari Ketonen (näyttelijä)

168 cm: Meryl Streep (näyttelijä), Katariina Souri (kirjailija), Steve Wozniak (Applen perustaja)

169 cm: Steven Hawking (fyysikko), Oprah (juontaja-yrittäjä), Martin Luther King Jr. (Nobelin rauhanpalkinnon saaja), Beyoncé Knowles (muusikko)

170–179 cm

170 cm: Vincent van Gogh (taiteilija)

171 cm: Agatha Christie (kirjailija), Bob Dylan (muusikko), Isaac Newton (fyysikko), Tarja Halonen (Suomen presidentti)

172 cm: Salvador Dalí (taiteilija)

174 cm: J. R. R. Tolkien (kirjailija)

175 cm: Albert Einstein (fyysikko), Leonardo da Vinci (taiteilija)

176 cm: Jean Sibelius (säveltäjä)

177 cm: Freddie Mercury (muusikko), Bill Gates (Microsoftin perustaja), Pirkka-Pekka Petelius (näyttelijä), Sauli Niinistö (tasavallan presidentti)

178 cm: David Lynch (ohjaaja), Matt Damon (näyttelijä), David Bowie (muusikko)

180–189 cm

180 cm: Charles Darwin (luonnontieteilijä)

181 cm: Rowan Atkinson (näyttelijä)

182 cm: Leena Harkimo (poliitikko)

183 cm: Tuomas Enbuske (toimittaja)

188 cm: Nikolai Tesla (fyysikko-keksijä), Steve Jobs (Applen perustaja), Elon Musk (keksijä)

Yli 190 cm

191 cm: Markus Grönholm (autourheilija)

192 cm: Tommi Korpela (näyttelijä)

193 cm: Conan O’Brien (juontaja)

Huom! Tämä juttu ei ole kaiken kattava kokonaisuus maailman älykkäimmistä ihmisistä ja heidän pituuksistaan. Listasta uupuu lukuisia maailman älykkäitä ihmisiä – muun muassa Judith Polgar (äo 170) ja Terence Tao (äo 230) – koska Me Naiset ei ole saanut haltuunsa heidän pituustietojaan.

Lähteet: Me Naisten arkisto, menaiset.fi, mtv.fi, themodestman.com, iltalehti.fithetoptens.comfinancesonline.com, Wikipedia

Kerro kommenteissa, kuinka pitkä sinä olet! 

Sarjojen seuraajia on moneen junaan. Seuraavaksi esitteillä kuusi yleisintä alalajia. Mihin klaaniin kuulut?

Testailija

Utelias jakson sieltä täältä maistelija. Tietää uutuudet aina ensimmäisten joukossa ja tykkää vaihtaa ajatuksia näkemästään. Hänen perässään on vaikea pysyä, sillä juuri kun sait lopulta tsekattua hänen kohkaamansa Rahapajan, on hän jo kuitannut sarjan muinaisjääneiden joukkoon.

Some-emäntä

Hän elää jokaisen näkemänsä jakson uudestaan Facebookissa fanitovereidensa kanssa. Pysy kaukana hänen seinältään, mikäli seuraatte samoja sarjoja. Hänen johtamansa syväanalyysit ovat nimittäin tyypillinen paikka tahattomille juonipaljastuksille.

Uskollinen fanaatikko

Hän seuraa Maailman Parasta Sarjaa Ikinä, eikä ujostele kertoa asiasta muille. Hän hengittää sarjan käänteitä, seuraa koko näyttelijäkaartia Instagramissa ja on aina valmis jakamaan aiheeseen liittyvä triviaa. Älä väittele tämän tyypin kanssa.

Vastarannan kiiski

Somessa huomiota niittävät pop-kulttuurin tuotteet eivät häntä liikuta. Kysymykseen kiinnostavista uutuuksista hän vastaa kertomalla kiehtovasta bulgarialaisesta dokumenttisarjasta, joka pureutuu maan metalliteollisuuden pimeään puoleen.

Syöppö

Sarjat on tarkoitettu mätettäviksi, jos häneltä kysytään. Yöunet, sosiaalinen elämä ja yleinen kohtuus väistyvät, kun suosikkisarjan kolmoskausi julkaistaan. Äärimmäisen omistautunut katsoja, josta sarjojen tekijöiden luulisi tappelevan.

Retroilija

Hän ei ole koskaan löytänyt paikkaansa Netflix-viidakosta. Sarjat katsotaan hänen mielestään telkkarin ruudulta kello kaksykymmentäyksi nolla nolla. Retrohenkinen kaipaa salaa aikaan, jolloin tiistai-ilta merkitsi Ally McBealiä ja voileivät juostiin tekemään mainoskatkolla.