Morso säikytteli ysärin lapsia, mutta nyt tämä otus näyttää oikein symppikseltä. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen
Morso säikytteli ysärin lapsia, mutta nyt tämä otus näyttää oikein symppikseltä. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen

Nämä arjen kauhutarinat ovat tuttuja niin ysärin lapsille kuin aikuisillekin.

1. Uusi lama. 80-luvun talouspolitiikka ja Neuvostoliiton hajoaminen loivat ysärin alkuun Suomen historian pahimman laman. Hiljalleen kansakunnan toipuessa alettiin vartoa jo uutta lamaa. Viimeiset kymmenen vuotta onkin menty jälleen laskusuhdanteessa, sitten on noustu vähän – joten jokohan se nyt sieltä taas tulee...

Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson
Iiro Viinanen ja Esko Aho kertoivat uusista säästötoimenpiteistä lama-ajan alussa. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaj Gustafsson

2. Suomen valtaus. Kun Neuvostoliitto hajosi, pelättiin kansallismielisen Vladimir Žirinovskin ottavan vallan ja miehittävän Suomen. Ei ottanut eikä miehittänyt. Pelko tosin taitaa jatkua nykyään Venäjän nykyisen rautakouran vuoksi.

3. Varokaa heikkoa jäätä! Varoitusmainos pyöri Pikku Kakkosen jälkeen syksyisin ja keväisin. Sanoma meni varmasti perille, mutta huh, millä tavalla. Dramaattinen torvisoitto yhdistettynä nallen mörisevään ääneen karkotti jäille pyrkijät ainakin juhannukseen saakka. Eikö pelota? Katso video tästä!

4. Ainutkertainen lätkäkulta. MM-95, never forget! Kiekkokulta tosin meinasi jäädä vain muisteloksi, kun Leijonat jäi ysärin loppuvuosina kahdesti ulos mitalipeleistä ja hävisi loppuottelunkin kahdesti. Pessimismi valtasi kansakunnan kuudeksitoista vuodeksi, kunnes maailmanmestaruuspysti palasi Suomeen vuonna 2011.

Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström
Torille! Havis Amanda -patsas sai seuraa polskivista juhlijoista vuonna 1995. Kuva: Sanoma-arkisto / Tor Wennström

5. Morso. Lastenohjelmissa oli lukuisia hellyyttäviä nukkehahmoja. Ja sitten oli Morso: harvahampainen ja -tukkainen, suurisilmäinen möllöttäjä, jonka jutuista ei ole jäänyt mitään mieleen, mutta jonka naama kummittelee painajaisunissa.

6. Otsonikato. Ilmakehän oheneminen pelotti edelleen. Jännä juttu, että jo 80-luvulla havaitut reiät otsonikerroksessa eivät menneetkään umpeen, vaikka me kaikki vaihdoimme hiuslakkamme sellaiseen, jossa oli vähemmän ponnekaasuja. Onneksi olemme nyt viisampia.

7. Melanooma. Pelättiin, että jos palaa kerran auringossa, saa syövän. No, ei onneksi ihan. Hyvä juttu huolessa oli se, että ainakin opimme käyttämään aurinkorasvaa.

Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock
Kerrokset kuntoon! Tuttu juttu jokaiselle Teneriffan Suomi-turistille. Kuva: iStock

8. Mikroaaltouuni. Liekö Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden peruja, mutta ysärin muksuja varoiteltiin tiuhaan seisomasta mikroaaltouunin edessä, jottei kuolisi säteilyyn. Nykyään langattomat verkot ynnä muut säteilyuhat ovat tainneet tehdä mikrostakin jo melko vaarattoman.

9. LSD-tarroja jakavat sedät. Pakettiautoilla lapsia ahdistelevat sedät ovat tuttu juttu varmasti joka ikäpolvelle, mutta muistatko, kuinka tarroja jakelevista sedistä varoiteltiin? Tarinan mukaan tarroihin oli laitettu LSD:tä, joka olisi tarraa nuolaistessa päätynyt lapsen kehoon.

10. Y2K-pelko. 2000-luvun lähestyminen toi mukanaan suuria ongelmia. Yksi huoli liittyi numeroiden esitystapaan. Vuosiluvut kirjoitettiin yleisesti kahdella numerolla tietokoneiden muistin säästämiseksi eikä sekoittumisvaaraa ollut. Uuden vuosituhannen tultua 00 saattoi kuitenkin tarkoittaa joko vuotta 2000 tai 1900. Tietokoneyritykset käyttivät isoja rahasummia järjestelmiensä korjaamiseen ennakolta. Yllättävää vaiko ei, mutta lopulta suuria ongelmia ei tullut.

Tuntuuko sinustakin nyt vähän vaikealta rakastaa arkista aherrusta? Älä huoli! Listasimme asiat, jotka todistavat, että kyllä se siitä iloksi muuttuu.

Arki on hirvittävän ihastuttavaa, koska…

 1. Se yllättää. Arjessa voi esimerkiksi hämmästyä siitä, että kropassa on lihaksia. Oho, taas jumiutui niska- ja selkälihakset näyttöpäätteen tai muun työvälineen ääressä kökkiessä!
 2. Se vapauttaa monista velvollisuuksista. Ei esimerkiksi tarvitse jatkuvasti miettiä satokausisyötävää tai kesäisiä grilliherkkuja, kun voi huoletta vetää työpaikkaruokalan sapuskoja.
 3. Tissuttelu unohtuu! Tai ainakin jää vähemmälle, koska sille ei ole niin paljon aikaa.
 4. Rahaa säästyy. Kuka ehtii kuluttaa rahaa, kun on jatkuvasti töissä, koulussa, harrastuksissa tai jossain muussa arkisen aherruksen tyyssijassa?
 5. Perjantai tuntuu taas perjantailta, eli siltä, että on tehnyt töitä sen eteen ja voi hyvällä omalla tunnolla relata. (Huom! Vuorotyöläiselle ”perjantai” voi olla vaikka maanantai, mutta ihan yhtä hyvältä se päivä ennen vapaita silti tuntuu.)
 6. Viinilasillinen tuntuu taas viinilasilliselta. Kts. Edellinen perustelu.
 7. Tv- ja suoratoistopalvelutarjontaa arvostaa enemmän, koska töllön tuijotteluun ei ole yhtä paljon aikaa kuin lomalla.
 8. Työpaikalla on enemmän porukkaa, ja lomalta palanneet ihmiset vaikuttavat aivan ihastuttavilta, koska he ovat juuri olleet, noh, lomalla.
 9. Kalenteri ei näytä surkean tyhjältä. Sehän päinvastoin alkaa vaikuttaa siltä, että elämässä tapahtuu jotain. Kiire, mikä ihana tekosyy! Ainakin väliaikaisesti.
 10. Pääsee taas kartalle siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Lomalla sujahtaa helposti uutistyhjiöön, mutta mistäpä muusta kahvitauolla keskustelisi, kuin päivän polttavista puheenaiheista?
 11. Vatsa toimii säännöllisemmin. Koska on säännöllisemmät ja terveellisemmät rytmit elämässä noin muutenkin.
 12. Arkena ei vahingossakaan nuku liikaa. Liikaa nukkuminen on lomalaiselle ihan jatkuva haaste.
 13. Saa pukea päälleen arkivaatteet. Ne ovat jotenkin ryhdikkäämpiä kuin lomavaatteet. Tai vähintään peittävämpiä kuin esimerkiksi bikinit.
 14. Pääsee haahuilemaan ruokakaupassa. Sehän on tunnetusti hirvittävän terapeuttista.
 15. Illat voi pyhittää itselle. Sitähän voi mennä vaikka suihkuun pitkän kaavan mukaan tai syödä kunnon iltapalan, kun ei tarvitse kiiruhtaa taas jonnekin ihmistenilmoille ilakoimaan, kun nyt on kerta loma.
 16. Voi rauhassa olla tekemättä yhtään mitään. Mikä olisikaan mukavampaa iltapuuhaa kuin keittää pannullinen teetä, juoda sitä söpöistä astioista ja hautautua sohvalle tuijottamaan somea? Arkena siitä ei tarvitse tuntea yhtään syyllisyyttä.
 17. Liikuntaakin tulee harrastettua – tai ainakin ajateltua. Pitäisikö aloittaa joku uusi harrastus?
 18. Välillä tulee jopa juostua. Esimerkiksi bussia kiinni, kun on myöhässä töistä tai muusta arkisesta velvollisuudesta.
 19. On runsaasti aikaa suunnitella seuraavaa lomaa. Mikäs sen mukavampaa! Hyvin suunniteltuhan on melkein puoliksi tehty.

Tai sitten et. 

Taikauskot ja loitsut ovat kulkeneet perimätiedossa pitkään. Toimivuudesta voi olla montaa mieltä.

Faktaa lienee se, että loitsut ovat parhaita niille, jotka niihin uskovat. Itse en kuulu tähän porukkaan, joten luultavasti kun tämän olen kertonut, päälleni putoaa piano.

Joka tapauksessa, tässä nyt sinullekin loitsuja, joiden avulla selviät elämästäsi. Näillä neljällä pärjäät jo melko hyvin.

Kun nyt taikatoimiin ryhdyt, muista lukea tarkoitukseen sopiva loitsu. Parasta on, mikäli sen toistaa vähintään kolme tai jopa yhdeksän kertaan.

Me Naiset ei vastaa loitsuista koituvista seuraamuksista.

Vältä suolaa, suosi leipää

Oletko antanut kaverillesi suolapurkin suoraan käteen? Ei olisi kannattanut. Suola tulee aina laittaa ensin pöydälle, josta seuraava poimii sen käyttöönsä. Jos vahinko on jo kuitenkin tapahtunut, on ystävyytenne vaarassa. Tulevaisuutta varten kannattaa muistaa tämä loitsu ja lausua se kaveria silmiin katsoen.

Pysymmehän ystävinä, liittolaisina lujina, kumppaneina kumpainenkin.

Kun ystäväsi nyökkää kolmesti, kirous on purettu.

Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock
Suolapurkki tulee kierrättää aina pöydän kautta. Kaataa ei tarvitse. Kuva: Shutterstock

Ystävyyteen kätkeytyy muutakin magiaa. Jos kasvot pestään samalla vedellä, ystävyys on turmeltu. Sen sijaan ruokapöydässä kannattaa halkaista leipä ja tarjota toiselle puolet. Silloin asiat kääntyvät paremmaksi.

Uskomuksen mukaan ystävälle ei saa myöskään lainata tai lahjoittaa mitään terävää, kuten neulaa tai puukkoa, sillä se nostaa esiin pahoja enteitä. Oma kaverinini oli kanssani festareilla ja söi kotonani minun antamallani haarukalla. Paha enne seurasi ja festareilta jäi krapula. Olisi pitänyt uskoa.

Tärkeä syy keskeyttää työmatkan

Tapahtuuko sinulle erikoisia sattumuksia matkoillasi? Tämä on sinun loitsusi!

Matkalle lähtö on ihana kokemus, mutta se voi kääntyä traagiseksi reissuksi.

Hyviä enteitä ovat koirat, oravat ja laulavat pikkulinnut, sillä ne tuovat virkeyttä, tuotteliaisuutta ja levollisuutta.

Ikävämpi juttu on, mikäli kohtaat variksia, naakkoja tai haukan. Vanha tuttu musta kissakaan ei ole mukavin matkaseura.

Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock
Punarinnan laulu pelastaa matkan. Kuva: Shutterstock

Näiden tuomalta kohtalolta voi onneksi välttyä. Vasemman olan yli kannattaa sylkeä kolmesti, mutta varmempaa on palata takaperin sisälle ja yrittää lähtöä uudelleen niin kauan, että enteet ovat suotuisia.

Lykyn loihdin matkallesi, onnen parhaan retkellesi, taipaleelle toiveidesi.

Olen yrittänyt kuitata omat myöhästelyni vetoamalla kotipihan naakkoihin, mutta toistaiseksi taikauskokokeiluani ei ole työpaikalla tuettu. Olenkin tavannut lähteä töihin silmät kiinni, jotta huono onni ei seuraisi. Tuloksista en osaa vielä sanoa, mutta olen ollut ajoissa.

Jos eksyt, käytä loitsuja

Kirjan mukaan metsässä voi eksyä. Erityisen varomatonta onkin kulkea metsässä auringon laskiessa, sillä silloin metsän taikaväki voi johdattaa kulkijan harhaan. Joku saattaisi syyttää tästä pimeyttä.

Eksymiseltä voi onneksi välttyä. Ota kolmen ohittamasi risteyksen kohdalta talteen kivi ja polje ne maahan neljännen risteyksen kohdalle. Huomaa, että asfaltti saattaa vaikeuttaa kaivuuhommia.

Tupaan tahtoisin takaisin, kotikullan kynnykselle, väkeni oman oville.

Mikäli kivet eivät turpeeseen uponneet ja olet jo eksynyt, on sinulla kaksi vaihtoehtoa. Pue kaikki vaatteet yllesi nurin niskoin ja kulje takaperin, kunnes olet tutulla alueella. Toinen vaihtoehto on gps-paikannus.

Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock
Loitsut pelastavat eksymiseltä – tai gps. Kuva: Shutterstock

Rakkautta karvan varassa

Oletko huomannut, että ruuassasi olisi viime aikoina ollut hius? Pahoittelut ällötyksestä, mutta saattaa olla, että joku on yrittänyt tehdä sinulle lemmensitomisen loitsun. Taika toimii, kun esimerkiksi kakun sisään leipoo palan hiustaan ja tarjoaa tämän syötäväksi mielitietylleen.

Kuule, kallis kultaseni; lämmin lempi leiskukohon, säihke säilyköön iäti.

Jos haluat tehdä lemmenloitsun jollekin ja olla vähän vähemmän omituinen, turvaudu neulaan ja punaiseen lankaan. Kun lemmittynsä vaatteeseen ompelee salaa oman nimensä ensimmäisen kirjaimen, on lempi sidottua – mitä lähempänä ihoa oleva vaate, sen parempi. Kun nimikirjain osuu iholle, ajattelee rakkaimpasi vain sinua.

Itse en osaa leipoa saati ommella, mutta ehkäpä rakkautta voi näyttää muillakin tavoin – esimerkiksi leffaillalla.

Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock
Munia, jauhoja, voita, hius. Kuva: Shutterstock

Näillä vinkeillä saat loitsut kätevästi mukaan elämääsi. Onnea matkaan!

Loitsut poimittu Paula Havanteen kirjasta Onnen loitsut (Gummerus).