Suomalaisessa kahvittelukulttuurissa on ainutlaatuisen harras pohjavire. Kuva: Sanomien arkisto / Erkki Laitila
Suomalaisessa kahvittelukulttuurissa on ainutlaatuisen harras pohjavire. Kuva: Sanomien arkisto / Erkki Laitila

Suomi 100 -hengessä katsomme eteenpäin. Olisiko laatikkoruokabaari tai mökötysretriitti seuraava vientituotteemme?

  1. Kahvittelu. No, ruotsalaisilla on toki omat fikansa, mutta meidän kahvittelukulttuurimme on Jotain Ihan Muuta. Juuri mikään ei summaa suomalaisuutta paremmin kuin se harras tunnelma, kun joukko toisilleen tuttuja ihmisiä ryystää sumppia yhdessä pyhävaatteet päällä. Kuppi kilahtelee välillä lautaseen, joku ryystää vaimeasti, mutta muuten mikään ei keskeytä pyhää nesteytystä. Japanilaisen teeseremonian härmäläisversio ihan huutaa kaupallistamistaan.
  2. Hiljainen poistuminen. Tätäkään ei maailmalla hallita. Jokainen suomalainen osaa kertoa kanssamatkustajilleen halustaan poistua julkisesta liikennevälineestä ilman, että sitä ilmaistaan verbaalisesti. Sylissä olevan laukun kiinninaksautus, hanskojen veto käteen ja merkitsevä liikahtelu viestivät hetkessä vieressä tukkeena istuvalle, että nyt on aika. Hiljaisen poistumisen hallittu koreografia on syvällä perimässämme. Hyvin voisimme vetää workshoppeja tästäkin teemasta.
  3. Laatikot. Ranskalaisilla on ehkä kohokkaansa, mutta meillä on laatikot. Juurevat, riittoisat arki- ja juhlaruuat, jotka nielevät sisäänsä melkein mitä vain. Kaali, maksa, peruna, lanttu, sekaan vaan! Miksi ihmeessä Piilaaksossa ei vielä ole omaa makaronilaatikkobaariaan? Nopeaa ja täyttävää ruokaa kiireisille maailmankansalaisille, olkaa hyvät!
  4. Mökötys. Huitominen ja rähjääminen kuluttavat hirveästi energiaa. Me osaamme hoitaa kinammekin ihanan pienellä liekillä. Miten olisi mökötysretriitti revontulisafarilla? Vihanpitoa laavulla? Uudenlainen parisuhdeleiri voisi olla hitti ylisosiaalisten muunmaalaisten keskuudessa. Rakas, sitä ihanan pohjoismaista riitaamme en tule koskaan unohtamaan! Se tuntui kestävän ikuisuuden!