Nuo sielukkaat silmät ja tuo pehmoinen pörröturkki! Kissat osaavat hurmata. Kuvat: Shutterstock
Nuo sielukkaat silmät ja tuo pehmoinen pörröturkki! Kissat osaavat hurmata. Kuvat: Shutterstock

Tai no, oikeastaan 20 syytä, joiden takia kissat ovat ylipäätään ihan maailman parhaita.

Kissat vain ovat äärimmäisen hienoja olentoja. Siltä varalta, ettet ole tavannut kovin monta kissaa ja tarvitset perusteluja, kokosimme 20 syytä, joiden takia kissa on maailman hienoin otus.

 1. Kissa antaa sinun olla sellainen kuin olet. Ei tarvetta innostua agilitystä tai tottelevaisuuskoulutuksesta. Tai edes sohvalta lähtemisestä.
 2. Kissa on älykkö. Tai ainakin kissoilla on maine erakkoluonteisina älyköinä. Siksi kissan kiintymyksenosoitukset tuntuvat erityisen ihanilta.
 3. Kissa ymmärtää palautumisen ja unen merkityksen. Palautumista pidetään hyvinvointialalla tämän hetken suurimpana trendinä. Kissat ovat  tässäkin asiassa edelläkävijöitä.
  Kissa tietää, että uni on tärkeää. via GIPHY
 4. Kissa on mysteeri. Varsinkin oman lemmikkinsä ilmeitä ja eleitä voi oppia lukemaan, mutta kissan aivoituksista kunnolla perille pääsemiseen ei yksi ihmiselämä riitä. Siksi kissa on mielenkiintoinen lemmikki.
 5. Kissanpennut. Tuskin tarvitsee selittää.

  Tui tui.
  Tui tui.
 6. Kissa oppii nopeasti sisäsiistiksi. Kissanpentujen emo hoitaa siisteyskasvatuksen, joten ihmisen ei tarvitse levitellä sanomalehtiä ympäriinsä. Jos jostakin syystä rakastaa siisteyskasvatuksen antamista, voi kissan opettaa käymään vessanpöntöllä.
 7. Kissa oikeasti rakastaa sinua. Siis enemmän kuin ruokaa, tutkitusti. Se on paljon se.
 8. Kissa muistuttaa taukojen tärkeydestä. Jos erehdyt tuijottamaan ruutua liian pitkäksi aikaa, kissa kyllä kävelee näppäimistöllesi muistuttamaan taukoliikunnasta.
  Kissoilla on mitä ilmeisimmin luontainen mieltymys tietokoneiden näppäimistöihin. via GIPHY
 9. Kissassa on Instagram-potentiaalia. Kai tunnet Grumpy Catin, Georgen, Hanan ja Sämpyn?
 10. Kissassa on tyyliä. Kissat eivät kohella koirien tapaan vaan säilyttävät arvokkuutensa kaikissa tilanteissa.
 11. Kissaa ei tarvitse ulkoiluttaa. Itsestään selvää, mutta ihanaa: kissa ei pakota räntäsateeseen, sitä varten ei tarvitse herätä aamulla puolta tuntia aiemmin eikä sen takia tarvitse kiirehtiä kotiin kesken juhlien.
 12. Kissa on rentouttavaa seuraa. Kissan silittäminen rauhoittaa ennätysajassa. Jo pelkkä kissan kehräyksen kuuntelu toimii zen-retriittinä.

  Stressaako? Katso tätä kuvaa saimaannorpan näköisestä kissasta ja hengitä syvään.
  Stressaako? Katso tätä kuvaa saimaannorpan näköisestä kissasta ja hengitä syvään.
 13. Kissa on fiksun lemmikkivalinta. Niin kissanomistaja ainakin haluaa ajatella – ja on siitä tutkimustietoakin.
 14. Kissa on Youtube-sensaatio. Oletko koskaan kuullut koiravideoista? Emme mekään.
 15. Kissalla on tilannetajua. Kissa on kuin rakas, mutta ärsyttävä sisarus. Se osaa olla raivostuttava, mutta ymmärtää myös olla tukenasi silloin, kun sitä tarvitset.
 16. Kissa on koomikko. Kissan kanssa ei voi elää repeämättä säännöllisesti nauramaan sen toilailuille.
 17. Kissa saa sinut tuntemaan itsesi normaaliksi. Kissojen ominaispiirteitä ovat muun muassa päätön säntäily ympäriinsä iltaisin, kurkkujen säikkyminen ja narusta tehtyjen ympyröiden sisään meneminen. Kissoihin verrattuna oudoinkin meistä voi tuntea olevansa ihan tavallinen.
  Tavallinen päivä kissan elämässä. via GIPHY
 18. Kissa tuoksuu hyvältä. Kissan ominaistuoksusta on jopa kehitetty synteettinen versio, koska ihmiset rakastavat kissan pään tuoksua niin paljon.
 19. Kissa tulee toivottamaan omistajansa tervetulleeksi kotiin. Tämä ei ole vain koirien ominaisuus. Myös moni kissa osaa muodostaa yhden hengen tervetuliaiskomitean.
 20. Kissa ei suorita. Kissa makoilee suurimman osan päivästään. Tänä suorittamisen, kiireen ja hötkyilyn aikana se on tervetullut muistutus siitä, mikä on tärkeää.

  Kissa keskittyy siihen, mikä elämässä on tärkeää.
  Kissa keskittyy siihen, mikä elämässä on tärkeää.

Fazerin tv-mainoksen ärsytystä herättänyt hokema ”ei saa laittaa suklaaseen” ei ole ainoa mainoskorvamato laatuaan. Suomalaisille tuttuja korvamatoja on tehtailtu esimerkiksi kanankakalle ja piimälle.

Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan! Mainosralleissa on voimaa, ja parhaita hoilataan nostalgiannälkään vielä vuosikymmenten jälkeen.

Uusin klassikkoralliksi yrittäjä on Fazerin vastikään julkaistu suklaamainos, missä lauletaan hempeästi ”ei voi laittaa suklaaseen, ei voi laittaa suklaaseen” . Ralli herätti eräässä kuulijassa niin paljon ärsytystä, että hän vaivaantui kirjoittamaan Fazerille kipakan palautteen: ”Vaihtakaa mainostoimistoa asap. Ralli tekee minut ja läheiseni mielisairaiksi.”

Palaute oli karhunpalvelus Fazerille, joka teki nerokkaasti julkaisemalla palautteen somessa ja tekemällä rallista 10 tunnin version – toiveena tietysti, että ralli yltäisi korvamadoksi.

Fazerin korvamadon lisäksi moni suomalainen muistaa myös nämä klassikot:

1. Hyppää vesiliukuriin!

Vuodet vierivät, mutta Serenan mainosralli ei muutu: ”Vesipuisto Serena kaikki mukaan viettelee. Vesipuisto Serena loman vauhtiin laukaisee. Tule mäkiliukuriin, hyppää virran pyörteisiin...” Osaat varmaan laulaa mainoksen lopun?

Myös monet muut puuhaparkit ja huvipuistot muistetaan mainosralleistaan. 90-luvulla koulujen pihoilla laulettiin esimerkiksi: ”Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Ota suunnaksi Visulahti!”, ”Särkännimeen, Särkänniemeen” ja Mikko Alatalon mukana laulettiin ”Puuhamaa on jännä paikka, Puuhamaa on iloinen. Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen. Sellainen on Puuhamaa!” Ärytyskynnykselle yltää myös uudempi ralli ”Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava. Perhe naurava sinne tahtoo aina lomalla. Tropiclandia, Tropiclandia, vesipuisto loiskuva...”

”Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!" tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.”

2. Piimä rakastaa sinua

Jos kukaan muu ei rakasta sinua, niin ainakin piimä rakastaa: ”Tahdon tosimiehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni. Rakastajan vatsalleni - piimä!” Näin laulettiin tietenkin Valion piimämainoksessa 90-luvulla. Mainosmusiikki on uusi versio Värttinän kappaleesta Mie tahon tasaista miestä.

3. Kakkaa kaupan

90-luvun lapsi herkistyy ja tietää heti, mistä on kyse, kun lauletaan: ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan!” 

4. Tännään ostetaan

...tiedät kyllä mitä! Halvan lakritsimainoksessa esiintyy 1930-luvulla perustettu jenkkiyhtye Delta Rhythm Boys, joka oli oli asettunut 1960-luvulla asumaan Pariisiin.

5. Se on ihan matti!

”Aina maistuu Mehukatti, se on ihan matti, Mehukatti!” Eläimet ovat aina olleet toimiva mainoskeino, tiesi myös kissoilla mehunsa brändännyt juoma-alan yhtiö Marli, nykyinen Eckes-Granini.

Muistatko myös nämä?

Mainosrallit tuntuvat koskettavan erityisesti 90-luvulla ja sitä aiemmin syntyneitä. Kun ei ollut nettiä, katsottiin televisiota, missä monet samat mainokset pyörivät vuodesta toiseen. Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!” tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.

Matkan varrella osa yrityksistä on lopettanut mainostuotteiden valmistuksen, tai jopa lopettanut toimintansa, mutta mainoksia muistellaan edelleen.

Onneksi Siwat ovat muuttuneet K-marketeiksi, koska säästymme nyt siwalletuilta hinnoilta ja ”Siwa on selvää säästöä!” ja ”Siwa, siwa, siwa, siwa, siwa, tsiwauwaa!” -lurituksilta.

Pieni ikävä tulee kuitenkin ST1- ja ABC-ketjun asemiksi muuttuneen Esson nasevaa ”Esso (tidi-dii-dii), se ainoa oikea” -luritusta ja tiikeriä tankkiin -slogania, vaikka ei omistaisi edes autoa.

Myös julkkisten tähdittämät mainokset ovat jääneet helposti mieleen. Esimerkiksi Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen esittämien Kummeli-hahmojen laulama karkkimainos on pinttynyt mieleen, vaikka kyseisiä karkkeja ei enää valmisteta: ”Tää on Pastirol-päivä, päivä joka muistetaan!”

Ainiin! Kukas muistaa mitä tehokkaasti brändättyä hedelmää mainostettiin hokemilla ”jahvat tulloo!” sekä ”ja helemat paukkuu”? Alla kuvallinen vinkki:

Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto
Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto

Mikä mainosralli ärsyttää, entä mikä ihastuttaa? Kerro kommenttikentässä korvamadoistasi!

Annen ja Ellun, hulvattoman Kumman kaa -kaksikon, ensimmäisestä tv-esiintymisestä on jo 15 vuotta. Muistatko vielä heidän legendaarisimmat sutkauksensa?

Viime aikoina monet 90-luvun hittisarjat ovat saaneet osakseen runsaasti hehkutusta ja jopa jatkoa – emme ihmettele. Kyllä silloin osattiin tv:tä tehdä. Sen osoittaa kattava kaipauslistauksemmekin, jonka pääset lukemaan tästä.

Mutta osattiin tv:tä tehdä myös 2000-luvun alussa.

Nollarin alkuhuumasta olemme jääneet kaipaamaan erityisesti Kumman kaa -sarjaa. Minna Koskelan ja Heli Sutelan käsikirjoittamassa huippusarjassa seikkailivat Anne ja Ellu. Ruotsinopettaja ja kouluterveydenhoitaja viettivät suurimman osan elämästään keskittyen siihen olennaiseen eli hauskanpitoon.

Tämä voi järkyttää, mutta Annen ja Ellun ensimmäisestä tv-esiintymisestä on tänä vuonna kulunut jo 15 vuotta! Sen kunniaksi listasimme yhdeksän äärettömän tärkeää elämänohjetta, jotka Anne ja Ellu meille opettivat.

1. Rakasta lähimmäistäsi, vaikka hän ei aina tajuaisi sinua.

Elämänsä ihmisistä ei ihan pikkusyiden takia kannata luopua, Anne ja Ellu tietävät. Heidän oma tunnelmanlatistajansa Vesa ”ei tajuu mitään”. Silti kaksikko pitää hänestä tiukasti kiinni – ja hyvä niin! Ankea Vesa on pohjimmiltaan kaksikon tukipilari ja arjen sankari, joka auttaa aina hädässä.

2. Luota parempaan tulevaisuuteen.

Anne ja Ellu eivät koskaan luvuta, vaikka kaikkiin paikkoihin ovet eivät heti aukeaisikaan:

– Nyt löydettiin kyllä hyvä baari.

– Ens kerralla päästään varmaan jo sisään.

Niinpä! Ikinä ei voi varmaksi tietää, mitä huominen tuo.

3. Jätä toisten mielipiteet omaan arvoonsa.

– Anne, sun pitäis tehä jotain tolle sun kännykkäriippuvuudelles.

– Marjo, must sun pitäis tehdä jotain tolle sun perseelle!

Ei ehkä tyylikkäin vastalause, mutta hei – joskus se toinen osapuoli voisi rehdisti pitää suunsa kiinni.

4. Punnitse vaihtoehtosi aina tarkasti.

Kumman kaa? Riippuu ihan tilanteesta! Välillä voi ottaa vaikka molemmat.

5. Tekevälle sattuu.

– Mä olin Vesan kans taas sillai.

– No mut hei, sellast sattuu.

– Niin sattuu. Kaikille.

Sanopa muuta!

6. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

– Meillä on selvä suunnitelma. Kaljat tulee taakse. Viinit ja skumpat meiän kans takapenkille. Ja sit nää isot viskilekat me otetaa sylii, ettei nää vaan hajoo.

Suunnittele, tee, onnistu – niin helppoa se on.

7. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Erityisesti nyt herran vuonna 2018 kannattaa muistaa, että on tyystin hyväksyttävää kääntää puhelin ylösalaisin, sanoa tylysti ”en vastaa” ja jatkaa tyttöjeniltaa.

8. Sutina tekee varsin hyvää…

Kieltämättä, kyllä se pitää mielen virkeänä.

9. …mutta ystävät ne vasta hyvää tekevätkin!

Vaikka Kumman kaa oli kieltämättä nerokasta komediaa, pohjimmiltaan se oli ennen kaikkea lämpöinen tarina ystävyydestä, jossa toista tuetaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Mitä menneiden vuosien hittisarjaa sinä kaipaat? Kerro kommenteissa!

Kumman kaa -sarjan vanhat jaksot pyörivät tällä hetkellä Liv-kanavalla ja Ruudussa. Liv ja Ruutu ovat Me Naisten kanssa samaa Sanoma-konsernia.