Nuo sielukkaat silmät ja tuo pehmoinen pörröturkki! Kissat osaavat hurmata. Kuvat: Shutterstock
Nuo sielukkaat silmät ja tuo pehmoinen pörröturkki! Kissat osaavat hurmata. Kuvat: Shutterstock

Tai no, oikeastaan 20 syytä, joiden takia kissat ovat ylipäätään ihan maailman parhaita.

Kissat vain ovat äärimmäisen hienoja olentoja. Siltä varalta, ettet ole tavannut kovin monta kissaa ja tarvitset perusteluja, kokosimme 20 syytä, joiden takia kissa on maailman hienoin otus.

 1. Kissa antaa sinun olla sellainen kuin olet. Ei tarvetta innostua agilitystä tai tottelevaisuuskoulutuksesta. Tai edes sohvalta lähtemisestä.
 2. Kissa on älykkö. Tai ainakin kissoilla on maine erakkoluonteisina älyköinä. Siksi kissan kiintymyksenosoitukset tuntuvat erityisen ihanilta.
 3. Kissa ymmärtää palautumisen ja unen merkityksen. Palautumista pidetään hyvinvointialalla tämän hetken suurimpana trendinä. Kissat ovat  tässäkin asiassa edelläkävijöitä.
  Kissa tietää, että uni on tärkeää. via GIPHY
 4. Kissa on mysteeri. Varsinkin oman lemmikkinsä ilmeitä ja eleitä voi oppia lukemaan, mutta kissan aivoituksista kunnolla perille pääsemiseen ei yksi ihmiselämä riitä. Siksi kissa on mielenkiintoinen lemmikki.
 5. Kissanpennut. Tuskin tarvitsee selittää.

  Tui tui.
  Tui tui.
 6. Kissa oppii nopeasti sisäsiistiksi. Kissanpentujen emo hoitaa siisteyskasvatuksen, joten ihmisen ei tarvitse levitellä sanomalehtiä ympäriinsä. Jos jostakin syystä rakastaa siisteyskasvatuksen antamista, voi kissan opettaa käymään vessanpöntöllä.
 7. Kissa oikeasti rakastaa sinua. Siis enemmän kuin ruokaa, tutkitusti. Se on paljon se.
 8. Kissa muistuttaa taukojen tärkeydestä. Jos erehdyt tuijottamaan ruutua liian pitkäksi aikaa, kissa kyllä kävelee näppäimistöllesi muistuttamaan taukoliikunnasta.
  Kissoilla on mitä ilmeisimmin luontainen mieltymys tietokoneiden näppäimistöihin. via GIPHY
 9. Kissassa on Instagram-potentiaalia. Kai tunnet Grumpy Catin, Georgen, Hanan ja Sämpyn?
 10. Kissassa on tyyliä. Kissat eivät kohella koirien tapaan vaan säilyttävät arvokkuutensa kaikissa tilanteissa.
 11. Kissaa ei tarvitse ulkoiluttaa. Itsestään selvää, mutta ihanaa: kissa ei pakota räntäsateeseen, sitä varten ei tarvitse herätä aamulla puolta tuntia aiemmin eikä sen takia tarvitse kiirehtiä kotiin kesken juhlien.
 12. Kissa on rentouttavaa seuraa. Kissan silittäminen rauhoittaa ennätysajassa. Jo pelkkä kissan kehräyksen kuuntelu toimii zen-retriittinä.

  Stressaako? Katso tätä kuvaa saimaannorpan näköisestä kissasta ja hengitä syvään.
  Stressaako? Katso tätä kuvaa saimaannorpan näköisestä kissasta ja hengitä syvään.
 13. Kissa on fiksun lemmikkivalinta. Niin kissanomistaja ainakin haluaa ajatella – ja on siitä tutkimustietoakin.
 14. Kissa on Youtube-sensaatio. Oletko koskaan kuullut koiravideoista? Emme mekään.
 15. Kissalla on tilannetajua. Kissa on kuin rakas, mutta ärsyttävä sisarus. Se osaa olla raivostuttava, mutta ymmärtää myös olla tukenasi silloin, kun sitä tarvitset.
 16. Kissa on koomikko. Kissan kanssa ei voi elää repeämättä säännöllisesti nauramaan sen toilailuille.
 17. Kissa saa sinut tuntemaan itsesi normaaliksi. Kissojen ominaispiirteitä ovat muun muassa päätön säntäily ympäriinsä iltaisin, kurkkujen säikkyminen ja narusta tehtyjen ympyröiden sisään meneminen. Kissoihin verrattuna oudoinkin meistä voi tuntea olevansa ihan tavallinen.
  Tavallinen päivä kissan elämässä. via GIPHY
 18. Kissa tuoksuu hyvältä. Kissan ominaistuoksusta on jopa kehitetty synteettinen versio, koska ihmiset rakastavat kissan pään tuoksua niin paljon.
 19. Kissa tulee toivottamaan omistajansa tervetulleeksi kotiin. Tämä ei ole vain koirien ominaisuus. Myös moni kissa osaa muodostaa yhden hengen tervetuliaiskomitean.
 20. Kissa ei suorita. Kissa makoilee suurimman osan päivästään. Tänä suorittamisen, kiireen ja hötkyilyn aikana se on tervetullut muistutus siitä, mikä on tärkeää.

  Kissa keskittyy siihen, mikä elämässä on tärkeää.
  Kissa keskittyy siihen, mikä elämässä on tärkeää.

Saako taksasta tinkiä, mille paikalle tulee istua ja pitääkö tippiä jättää? Taksinkuljettajat kertovat, kuinka voit olla mukava asiakas.

Sirpa, 58, on aina pitänyt autolla ajamisesta. Kun hän aloitti taksinkuljettajana, naiskuljettajat olivat hänen mukaansa taksarien vaimoja, tyttäriä tai leskiä.

– En ollut mitään noista, mutta sulauduin silti porukkaan. Ei haittaa yhtään, että suurin osa kollegoista on miehiä. Minulle on sanottu, että olen ”yksi jätkistä”, ja se on iso kunnianosoitus.

Samanlaisia kokemuksia on 39-vuotiaalla Emmillä, joka on ajanut pirssiä 14 vuotta.

– Alussa vanhat jäärät kuittailivat, että ovat peruuttaneetkin enemmän kuin minä olen ajanut. Nyt voin sanoa, että minulla on alalla useita isähahmoja. He vain olivat hitaasti lämpenevää porukkaa.

Asiakkaista ärsyttävimmiksi Sirpa ja Emmi kokevat ne, jotka tytöttelevät tai kuittailevat auton hinnasta ja omistajasta. Naiset korostavat, että suurin osa asiakkaista on kuitenkin oikein mukavia. Parasta on, kun tervehditään, kerrotaan selkeästi pääteosoite ja käyttäydytään hyvin.

Joitain asioita on silti hyvä tietää, jotta yhteisestä matkasta tulee sujuva.

1. Taksi on kuljettajan työpaikka

Emmi: ”Asiakkaalla on oikeus kritisoida saamaansa palvelua, mutta se tulee tehdä kunnioittavasti. Taksinkuljettajat yrittävät tehdä työnsä hyvin ja matkustajaa kunnioittaen eivätkä ole sylkykuppeja. Toisen työpaikalle ei voi mennä oksentamaan pahaa oloaan pois. Besserwisserit ja ylimieliset ihmiset ovat ärsyttäviä.”

2. Älä syö autossa

Sirpa: ”Eväspaketit on pidettävä kiinni. Kuljettajalta on kohteliasta kysyä, saako autossa juoda, eikä vain sihauttaa tölkkiä auki.”

3. Hintarallia ei kannata käydä tolpalla

Sirpa: ”Taksiasemilla saattaa olla erihintaisia autoja, joista valita. Saattaa syntyä sekamelskaa, kun moni asiakas kävelee ympäriinsä ja kyselee hintoja. Parasta olisi selvittää etukäteen eri yhtiöiden hinnoitteluperusteet, mutta monilla välitysyhtiöillä ne näkyvät myös takasivuikkunoissa tai ovissa. Taksia voi käyttää huoletta, kun valitsee tunnetun välitysyhtiön auton.”

4. Tinkiä voi mutta hienovaraisesti

Sirpa: ”Tinkimistä voi yrittää, mutta aivan ehdottomasti ennen matkaa eikä silloin, kun mittari on jo käynnissä tai tilattu taksi pihassa. Ei saa suuttua tai räyhätä kuljettajalle, jos tinkiminen ei onnistu. Hän saattaa vain noudattaa työantajansa ohjeita. Kannattaa ymmärtää, että taksinkuljettaminen on matalapalkkaista työtä, eikä kukaan anna omasta palkastaan alennusta tuntemattomalle pyytäjälle.

5. Kaikki paikat ovat vapaita

Sirpa: ”Taksissa saa istua vapaasti haluamalleen paikalle, ainoastaan ratin taakse ei pääse. Huonojalkaiset ja jäykkäniveliset istuvat yleensä edessä, sillä siinä on enemmän tilaa. Jos kuskista kaipaa juttuseuraa, kannattaa istua eteen. Bisnesväki haluaa yleensä taakse.”

”Jos kuskista kaipaa juttuseuraa, kannattaa istua eteen.”

6. Musiikkiin voi vaikuttaa

Emmi: ”Kuuntelen yleensä tunteita herättämätöntä radiokanavaa. Autossani asiakas saa päättää kanavan, jos sen tekee kunnioittavasti. Öisin on bileporukoita, jotka haluavat vähän kaikenlaista musiikkia. Päivisin saatan laittaa tutuille asiakkaille valmiiksi heille mieluisen radiokanavan.”

Sirpa: ”Musiikkia saa ilman muuta toivoa, mutta itse laitteisiin ei saa koskea. Jotkut haluavat nupit kaakkoon, mutta volyymin päättää lopulta kuski.”

”Ainakaan tuulettimiin tai kojelaudalle ei kannata oksentaa.”

7. Asiakas aloittaa keskustelun

Sirpa: ”Kuljettajan kanssa ei tarvitse jutella mitään, vaan pelkkä osoite riittää ja sitten voi ottaa nokoset. Kuljettaja ei aloita keskustelua. On mukavaa, jos asiakas kertoo omia juttujaan. Niistä voi saada hauskoja keskustelunaloituksia.”

8. On suotavaa sanoa, jos yrjö yllättää

Emmi: ”Sellaista ihmistä arvostetaan, joka uskaltaa pysäyttää taksin, kun huono olo iskee. Taksiin tullessa huonovointisen kannattaa hakeutua takapenkille, sillä ainakaan tuulettimiin tai kojelaudalle ei kannata oksentaa. Se pilaa kuljettajan vuoron ja käy kalliiksi.”

9. Tippaus on kohteliasta muttei pakollista

Emmi: ”Tippaus ei ole tuttua kulttuurissamme eikä sitä odoteta. Tippiä kuitenkin saa päivittäin. Perusohje voi olla, että kannattaa tipata lähimpään viiteen euroon. 20 sentin tippi on pelkkää kettuilua. Asiakas ei ole pettymys, vaikkei tippaisi ollenkaan.”

10. Ota kuitti

Sirpa: ”Aina pitää ehdottomasti ottaa kyydistä kuitti, vaikka sille ei olisi mitään erityistä tarvetta. Kuitti on kullanarvoinen, jos asiakas on hukannut tavaroitaan tai haluaa antaa palautetta. Ilman kuittia asioiden selvittäminen voi olla mahdotonta.”

Kuljettajat esiintyvät omasta toiveestaan pelkillä etunimillään.

Rhea du Bo

Tunnusta, jos oksettaa, tai mene edes takapenkille – 10 asiaa, jotka taksinkuljettaja haluaisi sinun tietävän

Olin menossa lääkäriin huonokuntoisena. Kerroin osoitteen ja istuin taksiin hiljaa silmät kiinni. Kuljettaja alkaa kertoa omista kännikommelluksistaan. Toisella kertaa toinen kuljettaja avautuu vastaavassa tilanteessa parisuhdekriisistään ja kysyy minulta naisena mitä pitäisi tehdä, kun itse ajattelen, että kumpa pääsen pian kipupiikille. Kolmannella kerralla auton sisuksen täyttää hyvin voimakas partaveden, tupakan ja hammasmädän haju ja radiota ulvotetaan nuppi kaakossa ja meikäläinen pitää...
Lue kommentti

Keskittyminen on helpompaa, ei tarvitse väkisin vääntäytyä ulkoilmaan ja kukatkin tulee kasteltua. Sade, miten ihana asia!

Tänä kesänä suomalaiset ovat saaneet vietellä kesää pitkälti ilman sadetta. Vaikka lomalaiselle sateettomuus on mukava juttu, luonnolle se on tuottanut haasteita. Helsingin Sanomien mukaan vedenpinnat ovat paikoitellen laskeneet varsin alas ja satokin on uhannut kuivua kasaan.

Luonnon kannalta on kiistatta hyvä, että heinäkuun alussa on pitkästä aikaa satanut. Mutta kyllä sateesta kelpaa nautiskella muutenkin kuin vain luonnon tähden!

Listasimme 12 syytä, joiden takia kesäsade on oikeastaan pirun mukava juttu:

 1. Sateella töihin keskittyminen on helpompaa. Tämä on tutkittu fakta. Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan sadesäällä työntekijät ovat tosiaan tehokkaimmillaan. Syy piilee siinä, että sateella työläinen ei haaveile vähän väliä pääsystä ulkoilmaan ja terasseille.
 2. Saa tilaisuuden käyttää sadevaatteita. Nykyään sadevaatteita on tarjolla niin monissa eri väreissä ja kuoseissa, että säälihän se olisi, jos ne jäisivät käyttämättä.
 3. Saa käyttää kumppareita. Kts. edellinen.
 4. Ja saa tanssia elokuvallisesti sateessa!
 5. Sateella ei tarvitse pestä autoa.
 6. Eikä kastella kukkia. Luontoäiti, kiitos! 
 7. Oikeastaan, sateella ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Voi hyvillä mielin oikaista itsensä sohvalle ja ottaa päivänokoset. Pisaroiden piiskatessa ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa esimerkiksi siitä, että hukkaa kesäpäivän kökkimällä sisällä.
 8. Sateessa on jotain hyvällä tavalla melankolista. Parhaimmillaan sade tuo lohtua, jos ei ihan joka päivä jaksaisi olla kaikesta innostunut kesäihminen. 
 9. Sade rauhoittaa ja rentouttaa. Ah, sateen ropina vasten kattoa. Onko ihanampaa ääntä olemassakaan?
 10. Sade puhdistaa. Ilma tuntuu ihastuttavan raikkaalta sateen jälkeen. Ja jos oikein kaatamalla ropisee, siinähän voi pestä vaikka tukkansa. (Toim. huom. Käytä biohajoavaa sampoota – luonto kiittää!
 11. Sade tarjoaa hienostuneet puheenaiheen. Tämän olemme jo aiemminkin todenneet.
 12. Sade opettaa. Ainakin sen, että väistämättä jossain vaiheessa sateen jälkeen paistaa aina aurinko.