No nyt meni loma ihan pilalle. Kuva: Shutterstock
No nyt meni loma ihan pilalle. Kuva: Shutterstock

Helsinkiläinen Laura Ala ajautui kesäkuussa selkkaukseen kodinvuokrauspalvelu Airbnb:n kanssa. Oli lähellä, ettei hän menettänyt kymmenen päivän vuokratuloja pienten hyönteisten vuoksi.

Kodinvuokrauspalvelu Airbnb:stä on tullut suosittu väylä matkailijoiden keskuudessa. Palvelu kautta kuka tahansa voi vuokrata oman asuntonsa tai etsiä vuokrattavia kohteita. Jos hyvin käy, voivat sekä kotiaan vuokraava majoittaja että asunnon vuokraaja saada palvelun kautta elämyksiä ja tuttavia ympäri maailmaa.

Mutta palvelussa on omat miinuspuolensa, ja esimerkiksi ikkunasta asuntoon lentävät hyönteiset voivat pilata koko vuokasopimuksen. Näin kävi helsinkiläiselle Laura Alalle juhannuksena.

Ala oli valmistautunut vuokraamaan asuntonsa kymmeneksi päiväksi amerikkalaislomailijoille. Vuokralaisten ollessa Laura itse matkustaisi Kreikkaan ja Albaniaan ja odotti saavansa Airbnb-vuokrasopimuksesta mukavat lomarahat. Ala ehti lomailla päivän, kun amerikkalaisvierailijat ilmoittivat irtisanoneensa vuokrasopimuksen.

– Sain Airbnb:n asiakaspalvelusta viestin, että vuokrasopimus oli irtisanottu. Vuokralaiset olivat löytäneet vuodesohvan petivaatteista pari ötökkää, järkyttyneet ja lähettäneet niistä kuvan asiakaspalveluun. Säikähdin, että meillä on luteita, Ala kertoo.

Alan Suomessa ollut mies selvitti asiaa, ja kävi ilmi, että kyseessä oli pari ötökkää, jotka olivat lentäneet avoimesta ikkunasta sen äärellä olleisiin petivaatteisiin.

Vuokralaiset peruivat vuokrasopimuksen, koska Airbnb:n mukaan kodinvuokraus voidaan irtisanoa, mikäli huoneisto on epäsiisti, turvaton tai siellä on eläimiä, joista ei ole informoitu. Airbnb perusteli Alalle, että molemmille osapuolille oli parasta, että Alalle maksettiin 10 vuokrasta vain yhden päivän vuokra.

– Aluksi harmitti, mutta ajattelin, että en jaksa pilata lomaani kiistelemällä. Amerikkalaiset olivat jo ehtineet majoittua hotelliin.

Ala itse lomaili samaan aikaan Albaniassa Airbnb-asunnossa, jossa olin ehtinyt liiskata jo yhden ötökän ja hätistää perhosia.

– Airbnb:ssä vuokrataan tavallisia koteja, ei mitään viiden tähden luksushotelleja. Ymmärtäisin jos kyseessä olisi olleet oikeasti syöpäläiset. Ei tullut mieleenkään, että näin voisi käydä, Ala ihmettelee Airbnb:n ratkaisua.

Matkailijoita moneen lähtöön

Vasta, kun Yle teki tapahtuneesta juttua, otti Airbnb:n edustaja Alaan uudelleen yhteyttä. Hänelle maksettaisiin sittenkin kokonaan hänen menettämänsä kymmenen päivän vuokrarahat.

Airbnb:n toimintatapa hämmentää Alaa. Palvelu kautta voi vuokrata myös kesämökkejä, joilla itikoita ja isompia elukoita löytyy pihapiiristä eittämättä enemmän.

– Onkin kiintoisaa, mihin se raja jatkossa vedetään. Voiko talon vuokrannut vain lähteä kävelemään asunnosta tai mökiltä noin vain, jos näkee vaikkapa lavuaarissa hämähäkin tai makuuhuoneessa hyttysiä?, Ala pohtii.

Vuoden ajan asuntoaan vuokrannut Ala on tätä poikkeusta lukuunottamatta tyytyväinen Airbnb-kokemuksiinsa. Hän vuokraa kotiaan edelleen ja majoitti juuri herttaisen unkarilaisperheen.

– Olen saanut tähän hommaan tuntumaa, ja ymmärtänyt, että osa vieraista on erittäin tarkkoja. Kerran joku halusi tietää, pitääkö pesukoneeseeni käyttää jotain tiettyä pesuainetta.

Airbnb:ssä vuokrauskokemusta voi arvioida, ja sekä majoittaja että matkaaja voivat antaa toisilleen risuja ja ruusuja. Miten Ala ratkaisi tilanteen ötököitä säikähtäneiden amerikkalaisten kanssa?

– Sovimme, että emme kumpikaan anna toisillemme arvioita Airbnb-sivustolla. Eivät he minun kodistani, enkä minä heidän vierailustaan.

Laura Alan matkablogista voi lukea kokemuksia kodin vuokraamisesta ja vinkkejä Airbnb:n käyttöön.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***