Viikonloppu ja mieli polttelee shoppailemaan? Sen kun menet, mutta vältä näitä haksahduksia – varsinkin, jos olet jo aikuinen.

Kukapa ei joskus sortuisi älyttömiin heräteostoksiin tai ylihintaisiin mukaikuisiin hankintoihin. Mutta mitä enemmän ikää kertyy, sitä järkevämmäksi shoppailijaksi pitäisi kehittyä. Onhan vähän naurettavaa, jos vielä kolmikymppisenäkin vaatekaapin sisältö koostuu lähinnä tyyliin sopimattomista aleryysyistä.

Who What Wear -sivusto listasi huonot shoppailutavat, jotka pitäisi karistaa viimeistään kolmikymppisenä. Ikäraja tosin ei ole armoton: vaikka olisit jo vanhempi, ehdit vielä järkevöityä.

1. Ylität budjettisi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jos ostan tämän laukun nyt, syön koko kuukauden pelkkää makaronia..." Ja seli seli. Et kuitenkaan tee niin, vaan saat aikaan mojovat luottokorttivelat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korjausliike: Jos olet merkkituotteiden ystävä, sinun ei kannata väkisin yrittää vaihtaa halpiksiin. Mene kauppoihin vain isojen alennusten aikaan tai nettishoppaile vain muotia alehintaan myyvillä saiteilla kuten Outnetissä.

2. Shoppailet vain edullisissa trendiliikeissä

Huippuedullinen trendivaate jaksaa viehättää korkeintaan kuukauden tai kaksi. Sen jälkeen on taas rynnättävä kauppaan, koska vaate alkaa näyttää vanhalta (ellei ole jo hajonnut).

Korjausliike: Satsaa muutamaan laadukkaaseen vaatteeseen. Esimerkiksi hintava perustrenssi kestää vuosikausia hyvännäköisenä. Sen kanssa sopii kulloinenkin pintamuoti.

3. Ostelet teinivaatteita.

Sinun ei tarvitse näyttää tädiltä, vaikka et ole enää parikymppinen, mutta kaikkein lyhyimmät minit voisi olla hyvä karsia vaatevarastosta.

Korjausliike: Tee hienovaraista säätöä vaatekaapissasi. Vaihda tiukka toppi kauniisti laskeutuvaan, superminihame kynämalliseen ja hanki hieman laadukkaampia koruja. Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään vaihtaa saman tien.

4. Ostat uuden asun jokaisiin juhliin

Taidat käyttää jokaisen tekosyyn päästäksesi shoppailemaan? Tuloksena on tyhjä pankkitili ja pursuava vaatekaappi.

Korjausliike: Yhdistele vanhoja vaatteitasi uudelleen tai lainaa kolttu kaveriltasi.

5. Ajattelet palauttavasi ostokset

Jos jo ostoshetkellä mietit vaatteesta, että ainahan tämän voi palauttaa, sinun ei kannata ostaa sitä ollenkaan.

Korjausliike: Osta vain vaatteita ja asusteita, joita rakastat jo ostohetkellä. Vähempi ei riitä.

6. Ostat liian pieniä vaatteita

"No onhan tämä vähän tiukka, mutta tuleepahan laihdutettua." Ehkä tulee, ehkä ei, mutta liian pienessä vaatteessa on tukalaa olla ja paha mieli.

Korjausliike: Osta vain vaatteita, joissa kroppasi näyttää hyvältä jo ostohetkellä. Ja jos epäilet istuvuutta, suosi stretch-vaatteita.

7. Ostat ihanan vaatteen, mutta et tiedä missä sitä käyttäisit

Kutsua gaalailtaan ei ehkä koskaan tule, joten ehkä sinun ei kannata ostaa sitä helmikirjailtua iltapukua.

Korjausliike: Osta vain vaatteita, joista tiedät heti, missä sitä käytät. Yksinkertaista mutta toimivaa.

Lisää aiheesta:

Pitääkö uudet alushousut pestä ennen käyttöönottoa?

Palautin käytetyn mekon kauppaan - Näin tavallinen suomalainen huijaa

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Sisältö jatkuu mainoksen alla