Viikonloppu ja mieli polttelee shoppailemaan? Sen kun menet, mutta vältä näitä haksahduksia – varsinkin, jos olet jo aikuinen.

Kukapa ei joskus sortuisi älyttömiin heräteostoksiin tai ylihintaisiin mukaikuisiin hankintoihin. Mutta mitä enemmän ikää kertyy, sitä järkevämmäksi shoppailijaksi pitäisi kehittyä. Onhan vähän naurettavaa, jos vielä kolmikymppisenäkin vaatekaapin sisältö koostuu lähinnä tyyliin sopimattomista aleryysyistä.

Who What Wear -sivusto listasi huonot shoppailutavat, jotka pitäisi karistaa viimeistään kolmikymppisenä. Ikäraja tosin ei ole armoton: vaikka olisit jo vanhempi, ehdit vielä järkevöityä.

1. Ylität budjettisi

"Jos ostan tämän laukun nyt, syön koko kuukauden pelkkää makaronia..." Ja seli seli. Et kuitenkaan tee niin, vaan saat aikaan mojovat luottokorttivelat. 

Korjausliike: Jos olet merkkituotteiden ystävä, sinun ei kannata väkisin yrittää vaihtaa halpiksiin. Mene kauppoihin vain isojen alennusten aikaan tai nettishoppaile vain muotia alehintaan myyvillä saiteilla kuten Outnetissä.

2. Shoppailet vain edullisissa trendiliikeissä

Huippuedullinen trendivaate jaksaa viehättää korkeintaan kuukauden tai kaksi. Sen jälkeen on taas rynnättävä kauppaan, koska vaate alkaa näyttää vanhalta (ellei ole jo hajonnut).

Korjausliike: Satsaa muutamaan laadukkaaseen vaatteeseen. Esimerkiksi hintava perustrenssi kestää vuosikausia hyvännäköisenä. Sen kanssa sopii kulloinenkin pintamuoti.

3. Ostelet teinivaatteita.

Sinun ei tarvitse näyttää tädiltä, vaikka et ole enää parikymppinen, mutta kaikkein lyhyimmät minit voisi olla hyvä karsia vaatevarastosta.

Korjausliike: Tee hienovaraista säätöä vaatekaapissasi. Vaihda tiukka toppi kauniisti laskeutuvaan, superminihame kynämalliseen ja hanki hieman laadukkaampia koruja. Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään vaihtaa saman tien.

4. Ostat uuden asun jokaisiin juhliin

Taidat käyttää jokaisen tekosyyn päästäksesi shoppailemaan? Tuloksena on tyhjä pankkitili ja pursuava vaatekaappi.

Korjausliike: Yhdistele vanhoja vaatteitasi uudelleen tai lainaa kolttu kaveriltasi.

5. Ajattelet palauttavasi ostokset

Jos jo ostoshetkellä mietit vaatteesta, että ainahan tämän voi palauttaa, sinun ei kannata ostaa sitä ollenkaan.

Korjausliike: Osta vain vaatteita ja asusteita, joita rakastat jo ostohetkellä. Vähempi ei riitä.

6. Ostat liian pieniä vaatteita

"No onhan tämä vähän tiukka, mutta tuleepahan laihdutettua." Ehkä tulee, ehkä ei, mutta liian pienessä vaatteessa on tukalaa olla ja paha mieli.

Korjausliike: Osta vain vaatteita, joissa kroppasi näyttää hyvältä jo ostohetkellä. Ja jos epäilet istuvuutta, suosi stretch-vaatteita.

7. Ostat ihanan vaatteen, mutta et tiedä missä sitä käyttäisit

Kutsua gaalailtaan ei ehkä koskaan tule, joten ehkä sinun ei kannata ostaa sitä helmikirjailtua iltapukua.

Korjausliike: Osta vain vaatteita, joista tiedät heti, missä sitä käytät. Yksinkertaista mutta toimivaa.

Lisää aiheesta:

Pitääkö uudet alushousut pestä ennen käyttöönottoa?

Palautin käytetyn mekon kauppaan - Näin tavallinen suomalainen huijaa

Naisen kaapissa on keskimäärin 400 eurolla käyttämättömiä vaatteita

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?