Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock
Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock

Miten ihmeessä on mahdollista, että olet taas myöhässä? Koska et vielä tiedä, miten aikaa voisi käyttää tehokkaammin.

Kaikilla on kaveripiirissä se tyyppi, jota saa aina odottaa. Se, joka menee vasta suihkuun, kun muut jo seisovat baarijonossa, ja se, jolta ei ikinä kannata pyytää kyytiä lentokentälle. Tai ehkä olet itse se rasittava myöhästelijä.

Amerikkalaistutkija Diana DeLonzorin mukaan myöhästeleminen liitetään usein ihmisen tiettyihin luonteenpiirteisiin, kuten ahdistuneisuuteen ja jännityksenhakuisuuteen.

– Jotkut saavat adrenaliiniryöpyn kiirehtiessään viime minuuteilla. Jotkut taas pönkittävät itsetuntoaan ahtamalla kalenterinsa täyteen.

DeLonzorin  ihmisten aikakäsitys muodostuu jo lapsuudessa. Ajan mittaan myöhästelystä tulee pinttynyt tapa.

– Eivät useimmat kroonisesti myöhästelevät ihmiset itsekään pidä tavastaan, mutta siitä on yllättävän vaikeaa hankkiutua eroon.

Myöhästelevää aikaoptimistia on turha torua, koska se ei auta kuitenkaan.

– Se, että kehottaa myöhästelijää olemaan ajoissa, on sama kuin kehottaisi laihduttajaa syömään vähemmän, DeLonzor vertaa.

Sen sijaan myöhästelijät voivat ottaa mallia täsmällisiltä ihmisiltä. DeLonzor opastaa kirjassaan Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged miten myöhästelystä voisi päästä eroon.

Opi täsmällisyyttä

1. Ajattele realistisesti.  Ehditkö todellakin puolessa tunnissa tämän kaiken: käydä suihkussa, meikata, syödä aamiaista ja käyttää koiran lenkillä? Ehkä haavemaailmassa. Usein kroonisesti myöhästelevät arvioivat ajankäyttönsä jopa 25-30 % pieleen. Pohdi siis ajankäyttöäsi uudelleen. Kirjaa ylös minuuttimäärä, jonka uskot todella käyttäväsi esimerkiksi aamutoimiisi. Seuraa aamurutiinejasi viikon ajan ja opit, miten nopeasti oikeasti voit suoriutua toimistasi. 

2. Pidä pelivaraa. Täsmällinen ihminen vihaa kiireessä olemista. Sen vuoksi hän saapuu kokoukseen vähintään varttia aikaisemmin ja lentokentälle viimeistään kahta tuntia ennen lähtöä. Ajoissa oleminen on varautumista pahimpaan: koskaan et voi tietää, jos käyttämäsi parkkipaikka onkin täynnä tai turvatarkastuksessa seisoo viisisataa muuta ennen sinua. Suunnittele aikataulusi niin, että olet aina etuajassa.

3. Ole järjestelmällinen. Suurimman osan päivästä toimimme automaattisesti rutiinien varassa. Pukeudumme, pesemme hampaamme ja keitämme kahvimme aina saman kaavan mukaisesti. Myöhästelijöillä rutiinien hallinta on kuitenkin hankalampaa ja aikaa voi kulua epäjärjestelmälliseen haahuiluun. Siispä myöhästelijän kannattaa kiinnittää huomiota arjen rutiineihin ja käytää niiden suunnitteluun aikaa. Esimerkiksi illalla kannattaa tehdä valmiiksi kaikki, mikä veisi aamutoimista aikaa: laita vaatteet ja laukku valmiiksi ja valmista tuorepuuro jääkaappiin tekeytymään.

 4. Siedä luppoaikaa. Myöhästelijä saattaa vihata luppoaikaa, jota hän joutuu lusimaan odotellessaan kymmenen minuuttia kokouksen alkamista. Sen sijaan täsmällinen tyyppi hyödyntää ylimääräiset minuutit. Hän nimittäin sattuu tietämään, että sähköposteihin vastaileminen, päivän töiden aikatauluttaminen tai projektien ideointi on huomattavasti tehokkaampaa kuin peukaloiden pyörittely. Mieti siis etukäteen, miten käytät liikenevät minuutit. 

Lue lisää:

Matemaatikko paljastaa, mikä on täydellinen aika saapua lentokentälle

Mateleeko aika? Näin nopeutat sitä

Työelämä ei muutu niin kauan kuin sadististen pomojen tekemisiä katsotaan läpi sormien. Aika, jona työelämässä piti vain sietää kaikenlaista, on lopussa.

Suomalaiset näyttelijät kertoivat tänään Ylellä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ahdistavista työmetodeista. Juttu on ahdistavaa luettavaa, ja suuri osa meistä tuomitsee työtavat, joita Louhimies on näyttelijöiden mukaan käyttänyt: muun muassa itsetunnon hajottamisen, päälle sylkemisen sekä vaaralliset ja ennalta sopimattomat kuvaukset. 

Moni on kauhistunut väitteistä, mutta sellainenkin ajatus saa kannatusta, että näyttelijän kannattaa vaihtaa alaa, jos ei kestä työn arkea. Virsi on valitettavan tuttu, eikä koske vain elokuva-alaa. Yhdessä sun toisessa työssä inhimillisten käytäntöjen esteenä on asenne, jonka mukaan kaikki mahdollinen pitää sietää, koska niin on ennenkin tehty. 

Omaa sukupolveani, viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään astuneita, moititaan toisinaan kummallisesta suhtautumisesta työhön. Pitkään työelämässä olleiden näkökulmasta on käsittämätöntä, etteivät milleniaalit takerru vähiin työpaikkoihin kaksin käsin vaan kehtaavat vaatia, että töissä olisi ahdistelusta täysin vapaa työilmapiiri ja asiansa osaavat esimiehet.

Moni eläkeikää lähestyvä näyttää ajattelevan, että varsinkin työelämän alkutaipaleella täytyy vain sietää kaikenlaista. Jos pomo nöyryyttää, anna mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, he neuvovat nuorempaa polvea. Heille vakaa työpaikka on arvo, joka ei kalpene, vaikka esimiehenä olisi ihmissuhdetaidoton ilkimys.

Työelämään 2000-luvun puolella astelleella sukupolvella on eri asenne. Meidän mielestämme sietämisen aika on lopussa.

Osittain kiitos #metoo-kampanjan, nykyiset nuoret työntekijät uskaltavat sanoa, ettei työpaikkakiusaamista, syrjintää tai ahdistelua tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada inhimillistä, asiallista kohtelua työpaikallaan.

Vielä tämä oikeus ei toteudu. Osittain syy on esimiehissä, jotka käyttävät valta-asemaansa väärin taitojen puutteen seurauksena, ihan vain julmuuttaan tai koska kuvittelevat, että tarkoitus pyhittää keinot.

Osa ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua.

Vikaa on myös kokeneissa työntekijöissä, jotka asennoituvat niin, ettei huonolle kohtelulle tarvitse eikä voi tehdä mitään – sanovat, että tällaista täällä on aina ollut, ja pomo on sitten vähän kummallinen tyyppi, jota kannattaa varoa.

Masentava totuus on, että ahdistelua, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista muuta vallan väärinkäyttöä tapahtuu työpaikoilla edelleen. Osaamaton tai vallan päihdyttämä esimies pystyy samalla kurjistamaan työpaikan arjen ja torppaamaan alaistensa etenemismahdollisuudet.

Ne, jotka pystyvät, vaihtavat työpaikkaa tai alaa. Taloudellisen paineen, kovaa työmoraalia korostavan asenteen ja pienten piirien takia lähteminen ei aina ole mahdollista. Osa julmaan pomoon törmänneistä ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua, ja tyytyy osaansa. 

Työelämä ei muutu paremmaksi sillä, että sadistisen esimiehen uhreiksi joutuneita pidetään herkkänahkaisina ja kehotetaan vaihtamaan alaa. Ihmiset, jotka haluavat asiallista kohtelua ja järkeviä työtehtäviä, vievät työelämää oikeaan suuntaan. Heidän tukenaan kannattaa olla. 

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin työssään. 

Kaksonen! Tiedätkö, mitä horoskooppimerkkisi kertoo luonteestasi?

Kaksonen on varsinainen eläinradan superstara, joka onnistuu monessa ja jaksaa painaa. Kaksosen sisällä on vahva palo, jonka takia hän ei pysähdy koskaan.

Merkin suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat ainainen innostuneisuus ja nopeus. Kaksonen ei jää koskaan tumput suorina odottamaan jotain tapahtuvaksi. Sen sijaan hän liikkuu nopeasti tilanteesta toiseen ja sopeutuu uuteen vaivatta. Ainainen liikkuvuus on toisaalta kaksosen suurin haaste. Sen takia merkin voi olla vaikea keskittyä. Toisten silmään kaksosen jatkuva liikehdintä voi olla rasittavaa.

Kaksonen ei jää koskaan tumput suorina odottamaan jotain tapahtuvaksi.

Kaksosella on sana hallussa – niin suullisesti kuin kirjallisesti. Kaksonen ei jää vaitonaiseksi missään tilanteessa. Siksi merkki onkin mitä loistavin jutustelukumppani – ainakin jos vastapuoli on valmis kuuntelemaan. Joskus kaksosen on vaikeaa malttaa ja ottaa vastaan toisten sanomisia. Vaikka yleensä kaksonen on ennen kaikkea leikkisä ja karismaattinen, hän saattaa olla myös itsekäs.

Nopeasti liikkuvat myös kaksosen ajatukset. Merkki on varsin älykäs, nokkela ja kekseliäs. Nämä ominaisuudet yhdistettynä loistaviin sosiaalisiin taitoihin tekevät kaksosesta moneen ammattiin sopivan moniosaajan. Yksitoikkoinen työ ei kaksoselle kuitenkaan sovi.

Kaksonen janoaa jatkuvasti muutosta ja kyllästyy helposti.

Koska kaksonen on nopeatempoinen ja vähän levoton sielu, hänelle voi välillä olla vaikeaa saada asioita hoidettua loppuun saakka. Myös ainainen uteliaisuus vie hänet helposti sivupoluille. Merkillä on myös taipumusta vaihtaa mielipidettään lennosta. Kaksonen janoaa jatkuvasti muutosta ja kyllästyy helposti. Hän voikin pahimmillaan olla varsin rasittava Duracell-pupu, jonka menoa ei saa hillittyä millään keinolla.

Ihmissuhteet ja rakkaus

Ystävänä ja tuttavana kaksonen on varsinainen helmi – sosiaalisesti taidokas ilopilleri on juhlien sydän. Syvemmissä ihmissuhteissa merkin nopeatempoisuus saattaa kuitenkin painaa. Kaksosen voi olla vaikea asettua aloilleen suhteeseen. Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan ja kunnioittamaan toista. Yleensä kaksosen saa kesytettyä vain toinen itsetunnoltaan vahva merkki, kuten oinas tai leijona.

Toisista merkeistä parhaiten kaksoselle sopivat oinas, vesimies, leijona ja jousimies. 

Terveys

Vaikka nopeatempoinen kaksonen vaikuttaa kestävän hektistäkin elämää, stressi on hänelle usein varsin tuhoisaa. Siksi kaksosen kannattaa välillä tosissaan keskittyä rentoutumiseen ja itsestään huolehtimiseen. Jos kaksonen ei pidä huolta itsestään, hän palaa helposti loppuun.

Synkimmät piirteet

Brittiastrologi Stella Hyden mukaan kaksosen viattomalta vaikuttavan ulkokuoren alla piilee tunteeton, huonokäytöksinen juoruilija. Sitoutumiskammoiset, vastuuttomat, helposti tylsistyvät ja jatkuvasti tyytymättömät kaksoset eivät koskaan tunnu aikuistuvan.

Lue lisää: Ahne, itsekäs, kiusaaja... Brittiastrologi listasi horoskooppimerkkien pimeät puolet

Kuuluisia kaksosia

Marilyn Monroe, Anne Frank, Angelina Jolie, Che Guevara, Rafael Nadal, Donald Trump, Nicole Kidman, Clint Eastwood, Morgan Freeman, Paul McCartney

Kaksonen kiteytettynä

 • Kaksosen vahvuudet TOP 5: Nopeus, uteliaisuus, älykkyys, sosiaalisuus, muuntautumiskyky 
 • Kaksosen heikkoudet TOP 5: Tuuliviirimäisyys, itsekkyys, sitoutumiskammoisuus, hermostuneisuus, juoruilu
 • Hallitseva planeetta: Merkurius
 • Onnen päivä: Keskiviikko
 • Onnen väri: Keltainen
 • Onnen kivi: Akaatti, turmaliini
 • Elementti: Ilma
 • Luonne: Muuttuva
 • Laatu: Maskuliininen, positiivinen
 • Metalli: Elohopea
 • Kukka: Ruusu, kielo, kurjenpolvi, pelargonia, lilja, kehäkukka
 • Eläin: Apinat, papukaijat, perhoset
 • Onnenluku: 5

Me Naiset julkaisee kunkin horoskooppimerkin luonneanalyysin vuorollaan joka kolmas päivä 13.3.–4.4. aikana. Ravun luonneanalyysi julkaistaan torstaina 22.3..

Lähteet: astro.fi, ennustukset.com, Bustle, Yout Tango