Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock
Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock

Miten ihmeessä on mahdollista, että olet taas myöhässä? Koska et vielä tiedä, miten aikaa voisi käyttää tehokkaammin.

Kaikilla on kaveripiirissä se tyyppi, jota saa aina odottaa. Se, joka menee vasta suihkuun, kun muut jo seisovat baarijonossa, ja se, jolta ei ikinä kannata pyytää kyytiä lentokentälle. Tai ehkä olet itse se rasittava myöhästelijä.

Amerikkalaistutkija Diana DeLonzorin mukaan myöhästeleminen liitetään usein ihmisen tiettyihin luonteenpiirteisiin, kuten ahdistuneisuuteen ja jännityksenhakuisuuteen.

– Jotkut saavat adrenaliiniryöpyn kiirehtiessään viime minuuteilla. Jotkut taas pönkittävät itsetuntoaan ahtamalla kalenterinsa täyteen.

DeLonzorin  ihmisten aikakäsitys muodostuu jo lapsuudessa. Ajan mittaan myöhästelystä tulee pinttynyt tapa.

– Eivät useimmat kroonisesti myöhästelevät ihmiset itsekään pidä tavastaan, mutta siitä on yllättävän vaikeaa hankkiutua eroon.

Myöhästelevää aikaoptimistia on turha torua, koska se ei auta kuitenkaan.

– Se, että kehottaa myöhästelijää olemaan ajoissa, on sama kuin kehottaisi laihduttajaa syömään vähemmän, DeLonzor vertaa.

Sen sijaan myöhästelijät voivat ottaa mallia täsmällisiltä ihmisiltä. DeLonzor opastaa kirjassaan Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged miten myöhästelystä voisi päästä eroon.

Opi täsmällisyyttä

1. Ajattele realistisesti.  Ehditkö todellakin puolessa tunnissa tämän kaiken: käydä suihkussa, meikata, syödä aamiaista ja käyttää koiran lenkillä? Ehkä haavemaailmassa. Usein kroonisesti myöhästelevät arvioivat ajankäyttönsä jopa 25-30 % pieleen. Pohdi siis ajankäyttöäsi uudelleen. Kirjaa ylös minuuttimäärä, jonka uskot todella käyttäväsi esimerkiksi aamutoimiisi. Seuraa aamurutiinejasi viikon ajan ja opit, miten nopeasti oikeasti voit suoriutua toimistasi. 

2. Pidä pelivaraa. Täsmällinen ihminen vihaa kiireessä olemista. Sen vuoksi hän saapuu kokoukseen vähintään varttia aikaisemmin ja lentokentälle viimeistään kahta tuntia ennen lähtöä. Ajoissa oleminen on varautumista pahimpaan: koskaan et voi tietää, jos käyttämäsi parkkipaikka onkin täynnä tai turvatarkastuksessa seisoo viisisataa muuta ennen sinua. Suunnittele aikataulusi niin, että olet aina etuajassa.

3. Ole järjestelmällinen. Suurimman osan päivästä toimimme automaattisesti rutiinien varassa. Pukeudumme, pesemme hampaamme ja keitämme kahvimme aina saman kaavan mukaisesti. Myöhästelijöillä rutiinien hallinta on kuitenkin hankalampaa ja aikaa voi kulua epäjärjestelmälliseen haahuiluun. Siispä myöhästelijän kannattaa kiinnittää huomiota arjen rutiineihin ja käytää niiden suunnitteluun aikaa. Esimerkiksi illalla kannattaa tehdä valmiiksi kaikki, mikä veisi aamutoimista aikaa: laita vaatteet ja laukku valmiiksi ja valmista tuorepuuro jääkaappiin tekeytymään.

 4. Siedä luppoaikaa. Myöhästelijä saattaa vihata luppoaikaa, jota hän joutuu lusimaan odotellessaan kymmenen minuuttia kokouksen alkamista. Sen sijaan täsmällinen tyyppi hyödyntää ylimääräiset minuutit. Hän nimittäin sattuu tietämään, että sähköposteihin vastaileminen, päivän töiden aikatauluttaminen tai projektien ideointi on huomattavasti tehokkaampaa kuin peukaloiden pyörittely. Mieti siis etukäteen, miten käytät liikenevät minuutit. 

Lue lisää:

Matemaatikko paljastaa, mikä on täydellinen aika saapua lentokentälle

Mateleeko aika? Näin nopeutat sitä

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Älä sulje silmiäsi siltä, mitä edessäsi tapahtuu. Satsaa kaikkesi projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Menneistä tai tulevaisuudesta stressaaminen on turhaa.


SKORPIONI
Tunteesi saattavat kuohahtaa tänään pikkujutuista. Ole valmis juttelemaan asioista. Pieni muutos arjessasi voi saada ihmeitä aikaan.


JOUSIMIES
Ole valmis panostamaan tärkeän asian eteen. Sinun on aika ottaa uusi suunta. Joku lähipiirissäsi ei tue päätöstäsi ja protestoi äänekkäästi.


KAURIS
Älä anna periksi painostuksen alla. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa. Päätät itse omasta elämästäsi.


VESIMIES
Tunteet ottavat helposti vallan tänään. Pidä pää kylmänä etenkin raha-asioissa. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


KALAT
Panostuksesi ei valu hukkaan. Pysyttele tontillasi ja anna muillekin oma tilansa. Älä anna periksi takaiskun koetellessa hermojasi.


OINAS
Ole joustava ja suvaitsevainen. Punnitse tilanteen kaikkia puolia tarkkaan ennen kuin annat mielipiteesi. Turhan pikainen tuomitseminen olisi virhe.


HÄRKÄ
Ihmissuhteet ovat nyt etusijalla. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on kaiken hyvän alku. Kerro lähipiirillesi haaveistasi ja suunnitelmistasi.


KAKSONEN
Kaikki riippuu tänään sinusta. Muutokset eivät lähde liikkeelle ilman alkupotkua. Valitse tarkkaan ihmiset, joille uskoudut.


RAPU
Haali ympärillesi luovia ihmisiä. Tarvitset uusia lähestymistapoja vanhan ongelman ratkaistaksesi. Ystävyys näyttää tänään voimansa.


LEIJONA
Uudet tuulet puhaltavat. Harkitset ehkä radikaalia suunnanmuutosta. Muista, että päätöksesi koskettaa mahdollisesti myös lähipiiriäsi.


NEITSYT
On aika ottaa yhteyttä ihmisiin, joita kaipaat elämääsi takaisin. Älä anna välimatkan muodostua ongelmaksi. Menneisiin palaaminen on hyvä ajatus.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?