Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock
Ja taas mennään: minä vs. aika. Kuva: Shutterstock

Miten ihmeessä on mahdollista, että olet taas myöhässä? Koska et vielä tiedä, miten aikaa voisi käyttää tehokkaammin.

Kaikilla on kaveripiirissä se tyyppi, jota saa aina odottaa. Se, joka menee vasta suihkuun, kun muut jo seisovat baarijonossa, ja se, jolta ei ikinä kannata pyytää kyytiä lentokentälle. Tai ehkä olet itse se rasittava myöhästelijä.

Amerikkalaistutkija Diana DeLonzorin mukaan myöhästeleminen liitetään usein ihmisen tiettyihin luonteenpiirteisiin, kuten ahdistuneisuuteen ja jännityksenhakuisuuteen.

– Jotkut saavat adrenaliiniryöpyn kiirehtiessään viime minuuteilla. Jotkut taas pönkittävät itsetuntoaan ahtamalla kalenterinsa täyteen.

DeLonzorin  ihmisten aikakäsitys muodostuu jo lapsuudessa. Ajan mittaan myöhästelystä tulee pinttynyt tapa.

– Eivät useimmat kroonisesti myöhästelevät ihmiset itsekään pidä tavastaan, mutta siitä on yllättävän vaikeaa hankkiutua eroon.

Myöhästelevää aikaoptimistia on turha torua, koska se ei auta kuitenkaan.

– Se, että kehottaa myöhästelijää olemaan ajoissa, on sama kuin kehottaisi laihduttajaa syömään vähemmän, DeLonzor vertaa.

Sen sijaan myöhästelijät voivat ottaa mallia täsmällisiltä ihmisiltä. DeLonzor opastaa kirjassaan Never Be Late Again: 7 Cures for the Punctually Challenged miten myöhästelystä voisi päästä eroon.

Opi täsmällisyyttä

1. Ajattele realistisesti.  Ehditkö todellakin puolessa tunnissa tämän kaiken: käydä suihkussa, meikata, syödä aamiaista ja käyttää koiran lenkillä? Ehkä haavemaailmassa. Usein kroonisesti myöhästelevät arvioivat ajankäyttönsä jopa 25-30 % pieleen. Pohdi siis ajankäyttöäsi uudelleen. Kirjaa ylös minuuttimäärä, jonka uskot todella käyttäväsi esimerkiksi aamutoimiisi. Seuraa aamurutiinejasi viikon ajan ja opit, miten nopeasti oikeasti voit suoriutua toimistasi. 

2. Pidä pelivaraa. Täsmällinen ihminen vihaa kiireessä olemista. Sen vuoksi hän saapuu kokoukseen vähintään varttia aikaisemmin ja lentokentälle viimeistään kahta tuntia ennen lähtöä. Ajoissa oleminen on varautumista pahimpaan: koskaan et voi tietää, jos käyttämäsi parkkipaikka onkin täynnä tai turvatarkastuksessa seisoo viisisataa muuta ennen sinua. Suunnittele aikataulusi niin, että olet aina etuajassa.

3. Ole järjestelmällinen. Suurimman osan päivästä toimimme automaattisesti rutiinien varassa. Pukeudumme, pesemme hampaamme ja keitämme kahvimme aina saman kaavan mukaisesti. Myöhästelijöillä rutiinien hallinta on kuitenkin hankalampaa ja aikaa voi kulua epäjärjestelmälliseen haahuiluun. Siispä myöhästelijän kannattaa kiinnittää huomiota arjen rutiineihin ja käytää niiden suunnitteluun aikaa. Esimerkiksi illalla kannattaa tehdä valmiiksi kaikki, mikä veisi aamutoimista aikaa: laita vaatteet ja laukku valmiiksi ja valmista tuorepuuro jääkaappiin tekeytymään.

 4. Siedä luppoaikaa. Myöhästelijä saattaa vihata luppoaikaa, jota hän joutuu lusimaan odotellessaan kymmenen minuuttia kokouksen alkamista. Sen sijaan täsmällinen tyyppi hyödyntää ylimääräiset minuutit. Hän nimittäin sattuu tietämään, että sähköposteihin vastaileminen, päivän töiden aikatauluttaminen tai projektien ideointi on huomattavasti tehokkaampaa kuin peukaloiden pyörittely. Mieti siis etukäteen, miten käytät liikenevät minuutit. 

Lue lisää:

Matemaatikko paljastaa, mikä on täydellinen aika saapua lentokentälle

Mateleeko aika? Näin nopeutat sitä

Jenni Parikka on tehnyt pitkään töitä vaikeasta kokemuksesta toipumiseen ja haluaa muistuttaa, että elämä voi olla taas onnellista. 

Narsistit ovat hyviä manipuloimaan. Heille on tyypillistä, että he ottavat yhden piirteistäsi ja paisuttelevat sitä. Jos esimerkiksi pidät puolesi, narsisti saattaa sanoa, että olet hankala ihminen eikä sinun kanssasi pysty keskustelemaan. Lopulta alat uskoa narsistin valheisiin. Valheet vaikuttavat minäkuvaasi ja voivat olla vahingollisia koko loppuelämän ajan.

Näin Jenni Parikka kuvailee narsisteja.

Hän eli parisuhteessa yhden kanssa ja on muutaman vuoden ajan tehnyt aktiivisesti työtä kokemuksesta toipumisen eteen. Samalla hän on auttanut muita. Hän on kirjoittanut kirjan Voima Narsistin kohdanneelle (Books on Demand). Parikan pääsanoma naristin kohdanneille on, että elämä voi olla taas kevyttä ja onnellista. 

– Kova työ siinä on, mutta se on mahdollista, hän kannustaa muita saman kohtalon kokeneita. 

Avun hakeminen on vahvuutta

Parikan mukaan apua on saatavilla. 

– Minusta tuntuu, kuin seisoisin jättiläisten olkapäillä, hän kuvailee kiitollisuuttaan kaikkeen saamaansa apuun. 

Narsismin uhreille hän antaisi seuraavat kaksi ohjetta:

  1. Poista hänet elämästäsi heti. Jos täysi blokki ei ole mahdollista, välttele hänen seuraansa niin pitkälle kuin mahdollista. 
  2. Toipuminen on prosessi, josta ei selviä yksin. Hae apua. Apua on saatavilla ja sen hakeminen on valtavaa vahvuutta. 


Mistä narsistin tunnistaa? 

Parikan mukaan topimusprosessista tekee hankalan se, ettei narsismia ole helppo tunnistaa. On olemassa narsistisia ihmisiä, jotka ovat itsekkäitä ja manipuloivia. On myös heitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö. 

”Kun narsismia lorahtaa liikaa, se on todella sairasta.”

– Meissä kaikissa on narsistisia piirteitä. Terveeseen itsetuntoon tarvitsee hitusen narsismia, mutta jos sitä lorahtaa liikaa, se on todella sairasta, Parikka kuvailee. 

Lisäksi Parikka mainitsee, että narsistit ovat sosiaalisesti taitavia ihmisiä. He valitsevat uhrikseen helposti alistuvia ihmisiä. Sen lisäksi heillä on oma "hovinsa", joka pitää heitä mahtavina ihmisinä. Narsisti on lähipiirilleen niin mukava, ettei kukaan heistä tahdo uskoa hänen sairastavan narsismia. 

Narsistit näyttävät todella itsevarmoilta ja hyväsydämisiltä ihmisiltä, mutta todellisuudessa heillä on huono itsetunto. Narsismi on heille suojaviitta, he tarvitsevat muiden alas polkemista oman itsetuntonsa nostamiseen. 

– Itselläni meni eron jälkeen pari vuotta, ennen kuin ymmärsin sattuman kautta, ettei rakastamani ihminen ollut sitä, mitä oli esittänyt, Parikka kertoo. 

Tietoinen läsnäolo auttaa vanhojen muistojen käsittelyssä

Vaikka Parikka on työstänyt toipumistaan aktiivisesti jo usean vuoden ajan, haavat eivät ole poistuneet kokonaan. 

– Narsistin kohtaaminen on jotain todella musertavaa, eikä sitä kokemusta saa ikinä pois itsestään. Haava paranee ja välillä se pulpahtelee pintaan, Parikka kertoo. 

Välillä jotkut pienet asiat saattavat muistuttaa vanhoista kokemuksista. Myös keho saattaa reagoida muistoihin voimakkaasti. Tietoinen läsnäolo auttaa tällaisissa tilanteissa. 

– Jos jokin muistuttaa minua entisestä, tunteet tulevat pintaan. Silloin minun täytyy tajuta, että nuo asiat eivät ole todellisuutta, vaan menneisyyttä. Minun täytyy tehdä valinta lähdenkö mukaan vai en, Parikka kuvailee vaikeiden tilanteiden hallintaa. 

Tärkeää on myös antaa kipeiden tunteiden tulla pintaan ja tuntua. 

– Anna tunteiden tulla. Ne kyllä menettävät tehoaan heti, kun vain pääsevät esiin. Nousevat muistot voivat olla todella voimakkaita ja niiden käsittelemiseen voi tarvita myös ammattilaisen apua hän neuvoo.

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista: