Kestää, kestää! Enää 22 tuntia, sitten päättyy paasto. Kuva: Shutterstock
Kestää, kestää! Enää 22 tuntia, sitten päättyy paasto. Kuva: Shutterstock

Älypuhelimeen koukussa? Täh, et tietenkään ole, vilkaiset siitä vain pari juttua bussissa. Ja liikennevaloissa. Hississä. Vessassa?

Aika monella alkaa oikeastaan olla jo vaikea sanoa, mihin käsi loppuu ja mistä luuri alkaa. Lue nämä vinkit, jos ruudun tapittaminen alkaa nyppiä.

Osta herätyskello. Joo, just se pirisevä härpäke viime vuosisadalta. Anna sen hoitaa herättämisesi ja laita puhelin pokkana pois päältä yöksi. Päätä vaikka, että avaat sen vasta aamupalan jälkeen. Ei huolta, Naamakirja pysyy kyllä pystyssä siihen asti.

Plopit vähemmälle. Facebook, WhatsApp, Viber, Gmail, punaisia pallukoita kuin sieniä sateella. Saat pahimmat riivaajat hiljenemään asetuksista. Vartti ei muuten ole virallinen takaraja kommentoida kaverisi linkittämää "siis jotain maailman parasta videota oikeesti." Oikeesti.

Faktat tiskiin. Testaa päivän ajan: merkkaa ylös, kuinka monesti kävit Facebookissa ja montako tuntia kulutit puhelimen parissa. Takuulla tehokkain tapa aloittaa vieroitus.

"No ootas mä googlaan sen." Tsekkaa sää ikkunasta ja jätä bussiaikataulut tuurisi nojaan, vaikka – tiedetään – voisitkin tarkistaa kaiken asteen ja minuutin tarkkuudella. Ehkä elämän yllätyksellisyys ei olekaan aina niin kamalan paha asia?

Ai niin, tällä voi soittaakin. Jos edestakaisin viestittely stressaa, soita vanha kunnon puhelu. Asia hoituu kerralla kuosiin ja pääset turisemaan ruudun töpöttelyn sijaan.

BONUS: Paastohaaste! Mitä jos repäisisit ja julistautuisit sunnuntaiksi offline-tilaan? Kyllä, että ihan oikeasti et koskisi puhelimeen koko päivänä. Orpo olo muuttuu taatusti helpotukseksi ennen pitkää, kokeile vaikka. 

Lue myös:

Näin käytät älypuhelinta talvella

Tiesitkö? Hikoilu rikkoo puhelimesi

Pelaa kännykkäpeliä – parannat seksielämääsi!

Voisiko älypuhelin estää itsemurhan?

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30