Miten tässä taas kävi näin? Kuva: Shutterstock
Miten tässä taas kävi näin? Kuva: Shutterstock

Myöhästelijä yrittää parhaansa, usko pois!

Minuuttiaikataululla toimiva yhteiskuntamme karsastaa myöhästelijöitä. Siksi mekin olemme koonneet useamman jutun siitä, miten tavasta voi päästä eroon.

Lue lisää: Nämä neljä tapaa tekevät sinustakin täsmällisen

Todellisuudessa myöhästelyään voi olla vaikea hallita, kertoo Tieteen Kuvalehti. Ajanhallinnassa on nimittäin kyse myös persoonallisuustyypistä. Tyypillinen krooninen myöhästelijä on niin sanottu B-ihminen: hänelle minuutti on 77 sekuntia, kun taas A-ihmisille se on 58 sekuntia.

Miten sekuntilleen ajoissa olevat ymmärtäisivät maijamyöhäsiä paremmin? Tämän listan avulla tietenkin!

 1. Myöhästelijä ei myöhästele tarkoituksella. Aikataulun levähtämiseen on aina joku syy. Onhan sekin syy, että piti katsoa vielä yksi jakso Skamia. 
 2. Myöhästely ei tarkoita sitä, ettei arvostaisi muita tai heidän aikaansa. Päinvastoin! Myöhästelijä saattaa helposti aikatauluttaa tekemisilleen liian vähän aikaa, koska haluaa tehdä kaiken napakasti. Harmi vain, että suunnitelma harvoin toimii.
 3. Myöhästelijä haluaa olla tapaamisessa parhaimmillaan. Siksi valmistautuminen helposti venähtää. 
 4. Myöhästelijä on usein aamu-uninen. Jos haluat tavata hänet kukonlaulun aikaan, on oikeastaan oma vikasi, jos joudut odottelemaan.
 5. Myöhästelijällä on lyömätön kunto ja aina hiki. Hän nimittäin joutuu aina juoksemaan paikkoihin, että ehtii. Myöhästelijä on siis loistavaa lenkkiseuraa! (Huomio: Älä odota myöhästelijän saapuvan lenkille ajoissa.) 
 6. Myöhästelijä on täsmällinen siinä, kuinka myöhässä hän on. Jos siis haluat tavata myöhästelijän kello 18.00, sovi treffit 17.45.
 7. Myöhästelijä on ymmärtäväinen, vaikka vähän viilaisitkin silmään. Siis yllä olevalla tavalla.
 8. Myöhästelijä on tottunut siihen, että hänelle valehdellaan aikatauluista. Jossain vaiheessa hän tajuaa sen, ja alkaa saapua paikalle taas omaan aikaansa. Eli myöhässä.
 9. Myöhästelijällä on huono tuuri. Jostain syystä juuri kroonisen myöhästyjän pyörästä puhkeaa viikon välein kumi tai hänen avaimensa putoavat viemäriin matkan varrella vähintään kerran viikossa.
 10. Jossain vaiheessa myöhästelijä ei enää jaksa selitellä. Vaikka myöhästymisen syy olisi oikeasti hyvä, myöhästelijä tyytyy vain pahoittelemaan. 
 11. On rasittavaa, ettei kukaan usko myöhästelijää. Vaikka oikeasti ne avaimet olisivat pudonneet kaivoon ja kumi puhjennut, kaikki vain pyörittelevät silmiään.
 12. Myöhästelijä innostuu asioista helposti. Sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että seuraava tapaaminen saattaa yksinkertaisesti lipsahtaa pois mielestä.
 13. Myöhästelijä on loistava multitaskaaja. Omasta mielestään. Kyllähän kymmenessä minuutissa ehtii käydä suihkussa, meikata, syödä aamupalan ja kävellä töihin!
 14. ”Ajoissa” tarkoittaa myöhästelijälle eri asiaa kuin muille. Vain viisi minuuttia myöhässä – käytännössä siis ajoissa!
 15. Kun myöhästelijä on ajallaan, kannattaa häntä tsempata. Paljon parempi vaihtoehto, kuin sarkastinen ”kerrankin”.
 16. Mikään ei rasita myöhästelijää niin kuin tämä: 
 17. Myöhästelijät ovat rentoja tyyppejä. Oletko koskaan kuullut, että myöhästelijä nillittää aikatauluista? Niinpä, et ole.
 18. Okei, voi myöhästelijääkin ärsyttää muiden myöhästely. Mutta myöhästelijäpä osaa pitää mölyt mahassaan!
 19. Yleensä muiden myöhästellessä myöhästelijä on vain salaa tyytyväinen. ”Huh, en ole ainoa.”
 20. Myöhästelijä ystävystyy helposti muiden myöhästelijöiden kanssa. Heille ei tarvitse selitellä mitään.
 21. Kyllä myöhästelijäkin on joskus ajoissa! Esimerkiksi silloin, kun kelloja siirretään taaksepäin. Myöhästelijä on todennäköisesti unohtanut kääntämisen. Mutta hei, ajoissa on silti ajoissa.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos