”Kotona suhtautuminen on ollut mutkatonta ja asioista on puhuttu niiden oikeilla nimillä. Saunaolut ja alkoholi juhlapäivien ruokajuomana on ollut ihan neutraali juttu”, eräs Me Naisten kyselyn vastaajista kertoo.
”Kotona suhtautuminen on ollut mutkatonta ja asioista on puhuttu niiden oikeilla nimillä. Saunaolut ja alkoholi juhlapäivien ruokajuomana on ollut ihan neutraali juttu”, eräs Me Naisten kyselyn vastaajista kertoo.

Moni Me Naisten kyselyyn vastannut uskoo, että vanhempien malli on vaikuttanut omaankin alkoholinkäyttöön.

”Isä joi runsaasti, äiti vähän mutta laadukkaasti. Uskon, että äidin malli on tarttunut itseeni positiivisena esimerkkinä enemmän kuin isäni varoittavana.”

Näin kertoi eräs Me Naisten suureen alkoholinkäyttökyselyyn vastannut nainen, kun kysyimme, kuinka vastaajien lapsuudenperheissä suhtauduttiin alkoholiin ja onko vanhempien malli vaikuttanut jotenkin omiin juomatapoihin.

Osa vastaajista koki, ettei vanhempien alkoholinkäyttö ole vaikuttanut omaan suhtautumiseen mitenkään. Osa taas uskoi vanhempien näyttäneen mallia, niin hyvässä kuin pahassa. Varsinkin moni alkoholistiperheessä kasvanut vastaaja sanoi, ettei halua antaa samanlaista mallia omille lapsilleen.

Osa vastaajista kertoi tarkkailevansa vanhempien mallin takia myös puolison alkoholinkäyttöä.

”Isäni on absolutisti, äidillä on lievä ongelma. Se on varmasti vaikuttanut esimerkiksi niin, että en sietäisi puolisoa, joka humaltuisi joka viikonloppu”, eräs vastaaja kertoo.

”Näin ensimmäisen humalaisen vasta, kun aloin käydä tansseissa.”

Jossain perheissä alkoholi oli tabu, josta ei koskaan edes keskusteltu.

”Sellaista asiaa ei ollut olemassa. Kotona ei käytetty, eikä myöskään kyläilty paikoissa, joissa juotiin. Näin ensimmäisen humalaisen vasta, kun aloin käydä tansseissa”, eräs vastaaja kertoo.

Tällaisia muistoja vastaajille on vanhempien alkoholinkäytöstä jäänyt.

Viinaa sotatraumoihin

”Äitini suhtautuu hyvin kielteisesti alkoholiin, koska hänen isänsä hukutti sotatraumoja viinaan. Äitini ei juo yhtään, isänikin hyvin vähän. Toki tämä esimerkki on vaikuttanut minuunkin, ja tiedostan alkoholin aiheuttamat ongelmat hyvin vahvasti.”

Mallia kaupungilta

”Kasvoin täysin raittiissa, mutta muuten ahdistavassa, perheessä. En vuosiin tiennyt muuta tapaa käyttää alkoholia kuin juoda ns. perseet. Se oli malli, jonka opin kaupungilta.”

Sammumista ja häpeää

”Vanhemmat käyttivät aivan liikaa alkoholia, kun olimme lapsia. Aina juotiin sammumiseen asti. Siitä olen villeimpinäkin teini- ja opiskeluvuosina pitänyt huolen, että koskaan en ole holtittomasti sammunut mihinkään. Tarkkailen myös omaa alkoholinkäyttöäni tosi paljon edelleen. Ikinä en aio omien lasteni edessä olla humalassa.”

”Vanhempani käyttivät jonkin verran alkoholia, ja häpesin joskus heitä. Päätin, ettei oman lapseni tarvitse ikinä katsoa äitiä kovassa humalassa, ja se päätös on pitänyt. Toivoisin, että vanhemmat ajattelisivat käytön vaikutusta lapsiin.”

Mutkattomuus periytyi

”Alkoholi kuului pääosin juhlaan ja toi positiivista vibaa. Olen perinyt mutkattoman suhteen alkoholiin, koska ei ole ikäviä kokemuksia.
Vanhemmat ottivat joskus lasillisen, koska oli ollut rankka päivä tai jokin hyvä suoritus. Tuollaisesta oman itsen hyvittämisestä ja palkitsemisesta olen itse päässyt eroon.”

”Olen aina ollut varovainen ja tunnollinen, ja siksi vanhempani varmaan ostivat minulle alkoholia aina, kun pyysin.”

Saunakalja silloin tällöin

”En muista nähneeni vanhempiani koskaan humalassa, tai korkeintaan isän vähän huppelissa. Alkoholia kyllä nautittiin, jos oli esimerkiksi vieraita. Saunakaljan taisi isä joskus ottaa. Ei siis paljon juotu, mutta silti itse join nuorempana usein ja paljon. Vanhempien esikuva on vaikuttanut nyt, kun olen aikuistunut: En ajattele, että hyvään perhe-elämään välttämättä kuuluu säännöllinen alkoholilla lotraaminen tai humalassa oleminen. Eikä alkoholin avulla tarvitse rentoutua, muitakin keinoja on.”

Tissuttelua iltaisin

”Vanhemmat tissuttelivat joka ilta. Isä veti joskus päiväkännejäkin. Olen aina ollut varovainen ja tunnollinen, ja siksi vanhempani varmaan ostivat minulle alkoholia aina, kun pyysin. En ole koskaan ymmärtänyt tissuttelua. Olen äidille sanonutkin, että hän on alkoholisti, koska on yli 30 vuotta juonut joka ilta, mutta hän on asiasta eri mieltä. Hän ei juo humaltuakseen vaan rentoutuakseen. Suvussa molemmin puolin on alkoholin suurkulutusta, joten riski on olemassa omallakin kohdalla.”

Isä osti siideriä

”Vanhempien suhtautuminen oli avointa, mutta harvoin joivat kotona. Alaikäiselle isä osti välillä siideriä, kun nätisti pyysi. Alkoholi ei koskaan ollut mikään negatiivinen tekijä, ja kai se vaikuttaa edelleen siihen, ettei käytöstä mitään suurempaa morkkista kanna.”

”Suhtaudun alkoholiin nautintoaineena, en porttina taivaaseen.”

Portti taivaaseen?

”Lapsuudenkodissani juotiin lähinnä viiniä tai olutta hyvän ruoan kanssa, ja vaikka isälläni olikin hyviä viskipulloja, yhden kulumiseen meni aina useampi vuosi, enkä ole ikinä nähnyt vanhempiani humalassa. Siksi en aluksi edes tiennyt, miltä näyttää (kevyessä) kännissä oleva ihminen, enkä osannut yhdistää näitä kahta asiaa, kun sellaisen näin. Käytän alkoholia suhteessa melko vähän, ja suhtaudun siihen nautintoaineena, en porttina taivaaseen tai bileiden buustaajana. Hauskimmat ja mieleenpainuvimmat hetket olen kokenut selvin päin. En ole ikinä ollut edes krapulassa.”

Ei mikään kielletty hedelmä

”Alkoholin käyttö oli hyvin kohtuullista. Kumpikaan vanhemmistani ei ikinä ollut humalainen. Viiniä nautittiin joskus ruoan kanss, jälkkärinä Irish coffeeta ja sydänlääkkeeksi konjakkia. Juhannuksena aikuisille olutta ja lapsille limsaa, kun sukulaisten kanssa paistettiin pihalla makkaraa. Suhtautuminen oli järkevää, luontevaa, ei ihannoivaa, ei kiellettyä hedelmää. Hyvä toimintamalli.”

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.