Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter
Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter

Etukäteen kaivettuja viinakätköjä, väkevillä terästettyjä hedelmiä ja viinipussi rintaliiveissä. Miksi aikuinen ihminen vaivautuu salakuljettamaan alkoholia festarialueelle, vaikka rahat riittäisivät oluttelttaankin?

Viime viikonloppuna järjestyksenvalvojan käteen sattui poikkeuksellisen painava paahtoleipäpaketti. Järvenpään Puistobluesiin menossa ollut festarivieras oli kaivertanut Jaloviina-pullon leivän sisään. Näppärää, muttei poikkeuksellista.

Festivaalien ja muiden yleisötapahtumien tiukat alkoholisäädökset houkuttelevat kepeään kansalaistottelemattomuuteen. Koska tapahtumien luonteeseen kuuluu joka tapauksessa erilaisten alkoholijuomien nautiskelu, moni päättää tulla Alkon kautta ja pakata mukaan omat viinaksensa.

Ja silloin kun pitää kehitellä keinoja, joilla hämätään järjestyksenvalvojia, janoinen suomalainen paljastaa kekseliäisyytensä. Pullot käydään hautaamassa alueella maahan ennen festariviikonloppua, viinaa pistetään ruiskulla sitrushedelmiin, teipataan taskumatti tissien väliin ja sujautetaan muutama pikkuväkevä nutturaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihmiset käyttävät todella paljon aikaa ja energiaa erilaisten salakuljetuskeinojen kehittämiseen. Sillä tavalla varmaan nostatetaan festarifiilistä, ylikonstaapeli Eeva Korhonen Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eivätkä huuruista salakuljetustoimintaa harrasta vaan viikkorahoillaan vitkuttelevat teinit, vaan myös kunnollista palkkaa nauttivat aikuiset ihmiset, joilla luulisi riittävän euroja anniskelualueen hanojen antimiin. Mutta miksi?

– Ehkä kielletyn hedelmän houkutus on aika kova, sillä kiinnijäämisellä ei ole muita seurauksia kuin se, että joutuu luovuttamaan juomansa järjestyksenvalvojille, ensi viikonloppuna järjestettävän Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä pohtii.

Minkä nuorena oppii

Promoottori tuumaa, että kyse saattaa olla nuorempana aloitetusta tavasta, joka tarjoaa kiinnijäämisenpelon takia jännitystä työssäkäyvän aikuisen tasapaksuun elämään. Alkoholin salakuljettaminen on kevytanarkismia sääntöjä vastaan ilonpidon puolesta.

Niemelä kertoo nähneensä yhtenä vuotena Ruisrockissa yli 60-vuotiaan tyylikkään herran, joka hörppi tyytyväisenä omasta taskumatistaan.

– Festarit ovat irtiotto arjesta, eli ehkä siksi otetaan muutenkin rennommin eikä niin välitetä säännöistä. Onnistuneista salakuljetusreissuista saa myös hyviä tarinoita, joita kerrotaan kavereille.

Ylikonstaapeli Korhonen on samoilla linjoilla. Hän uskoo, että festareilla ihmiseen iskee vapaudentunne, joka saa vastuullisen aikuisenkin hulluttelemaan.

– Jos säännöissä lukee, ettei omia juomia saa tuoda festivaalialueelle, niin sitä olisi lain tietysti toteltava. Ei voi antaa ovelille erityisoikeuksia, vaikka haluaisikin, Korhonen sanoo ja nauraa.

Ylikonstaapeli sanoo, että poikkeuksellisen briljantin viinapiilon paljastuminen turvatarkastuksessa riipaisee sydäntä, vaikka hän edustaakin kuria ja järjestystä – virkavaltaa.

–Haluaisin onnitella hyvästä ideasta, mutta järjellä ajateltuna on tietenkin hyvä, että salakuljettaja jäi kiinni.

Suomalaisten homma

Paljon festivaaleja maailmalla kiertänyt Niemelä sanoo, että suomalaisilla on erityisen paneutunut ja intohimoinen suhtautuminen alkoholin salakuljettamiseen.

­– En ole törmännyt ulkomaisilla festivaaleilla samanlaiseen ilmiöön, ja jos olen nähnyt jonkun yrittävän salakuljettamista, niin ne ovat olleet yleensä suomalaisia, Niemelä naurahtaa.

Promoottori uskoo, että paras tapa kitkeä festarikansan smuglaushommia on palvelutason parantaminen. Se, että festivaaleilla tarjotaan muutakin kuin olutta, hyviä viinejä, elämyksellisiä drinkkejä ja vieläpä siten ettei tiskille tarvitse jonottaa minuuttitolkulla.

– Jokainen voi miettiä, että kumpi maistuu paremmalta: juuri avattu kuohuviini vai pitkään muhinut reidenlämpöinen kossu?

Ylikonstaapeli kannustaa ihmisiä etsimään festarifiilikstä jostain muualta, jos omat juomat jäivät portille.

–Siellähän on yleensä myös se anniskelualue.

Niin ja ne bändit.

Lue myös:

Näihin rintaliiveihin mahtuu pullollinen viiniä

Tätä tyylikästä käsilaukkua ei tunnista viinitönikäksi

Näin saat viinipullon auki ilman pullonavaajaa – video

Sisältö jatkuu mainoksen alla