Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter
Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter

Etukäteen kaivettuja viinakätköjä, väkevillä terästettyjä hedelmiä ja viinipussi rintaliiveissä. Miksi aikuinen ihminen vaivautuu salakuljettamaan alkoholia festarialueelle, vaikka rahat riittäisivät oluttelttaankin?

Viime viikonloppuna järjestyksenvalvojan käteen sattui poikkeuksellisen painava paahtoleipäpaketti. Järvenpään Puistobluesiin menossa ollut festarivieras oli kaivertanut Jaloviina-pullon leivän sisään. Näppärää, muttei poikkeuksellista.

Festivaalien ja muiden yleisötapahtumien tiukat alkoholisäädökset houkuttelevat kepeään kansalaistottelemattomuuteen. Koska tapahtumien luonteeseen kuuluu joka tapauksessa erilaisten alkoholijuomien nautiskelu, moni päättää tulla Alkon kautta ja pakata mukaan omat viinaksensa.

Ja silloin kun pitää kehitellä keinoja, joilla hämätään järjestyksenvalvojia, janoinen suomalainen paljastaa kekseliäisyytensä. Pullot käydään hautaamassa alueella maahan ennen festariviikonloppua, viinaa pistetään ruiskulla sitrushedelmiin, teipataan taskumatti tissien väliin ja sujautetaan muutama pikkuväkevä nutturaan.

– Ihmiset käyttävät todella paljon aikaa ja energiaa erilaisten salakuljetuskeinojen kehittämiseen. Sillä tavalla varmaan nostatetaan festarifiilistä, ylikonstaapeli Eeva Korhonen Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Eivätkä huuruista salakuljetustoimintaa harrasta vaan viikkorahoillaan vitkuttelevat teinit, vaan myös kunnollista palkkaa nauttivat aikuiset ihmiset, joilla luulisi riittävän euroja anniskelualueen hanojen antimiin. Mutta miksi?

– Ehkä kielletyn hedelmän houkutus on aika kova, sillä kiinnijäämisellä ei ole muita seurauksia kuin se, että joutuu luovuttamaan juomansa järjestyksenvalvojille, ensi viikonloppuna järjestettävän Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä pohtii.

Minkä nuorena oppii

Promoottori tuumaa, että kyse saattaa olla nuorempana aloitetusta tavasta, joka tarjoaa kiinnijäämisenpelon takia jännitystä työssäkäyvän aikuisen tasapaksuun elämään. Alkoholin salakuljettaminen on kevytanarkismia sääntöjä vastaan ilonpidon puolesta.

Niemelä kertoo nähneensä yhtenä vuotena Ruisrockissa yli 60-vuotiaan tyylikkään herran, joka hörppi tyytyväisenä omasta taskumatistaan.

– Festarit ovat irtiotto arjesta, eli ehkä siksi otetaan muutenkin rennommin eikä niin välitetä säännöistä. Onnistuneista salakuljetusreissuista saa myös hyviä tarinoita, joita kerrotaan kavereille.

Ylikonstaapeli Korhonen on samoilla linjoilla. Hän uskoo, että festareilla ihmiseen iskee vapaudentunne, joka saa vastuullisen aikuisenkin hulluttelemaan.

– Jos säännöissä lukee, ettei omia juomia saa tuoda festivaalialueelle, niin sitä olisi lain tietysti toteltava. Ei voi antaa ovelille erityisoikeuksia, vaikka haluaisikin, Korhonen sanoo ja nauraa.

Ylikonstaapeli sanoo, että poikkeuksellisen briljantin viinapiilon paljastuminen turvatarkastuksessa riipaisee sydäntä, vaikka hän edustaakin kuria ja järjestystä – virkavaltaa.

–Haluaisin onnitella hyvästä ideasta, mutta järjellä ajateltuna on tietenkin hyvä, että salakuljettaja jäi kiinni.

Suomalaisten homma

Paljon festivaaleja maailmalla kiertänyt Niemelä sanoo, että suomalaisilla on erityisen paneutunut ja intohimoinen suhtautuminen alkoholin salakuljettamiseen.

­– En ole törmännyt ulkomaisilla festivaaleilla samanlaiseen ilmiöön, ja jos olen nähnyt jonkun yrittävän salakuljettamista, niin ne ovat olleet yleensä suomalaisia, Niemelä naurahtaa.

Promoottori uskoo, että paras tapa kitkeä festarikansan smuglaushommia on palvelutason parantaminen. Se, että festivaaleilla tarjotaan muutakin kuin olutta, hyviä viinejä, elämyksellisiä drinkkejä ja vieläpä siten ettei tiskille tarvitse jonottaa minuuttitolkulla.

– Jokainen voi miettiä, että kumpi maistuu paremmalta: juuri avattu kuohuviini vai pitkään muhinut reidenlämpöinen kossu?

Ylikonstaapeli kannustaa ihmisiä etsimään festarifiilikstä jostain muualta, jos omat juomat jäivät portille.

–Siellähän on yleensä myös se anniskelualue.

Niin ja ne bändit.

Lue myös:

Näihin rintaliiveihin mahtuu pullollinen viiniä

Tätä tyylikästä käsilaukkua ei tunnista viinitönikäksi

Näin saat viinipullon auki ilman pullonavaajaa – video

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.