Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter
Näin säälittävä salakuljetusyritys tuskin onnistuu. Kuva: Shutter

Etukäteen kaivettuja viinakätköjä, väkevillä terästettyjä hedelmiä ja viinipussi rintaliiveissä. Miksi aikuinen ihminen vaivautuu salakuljettamaan alkoholia festarialueelle, vaikka rahat riittäisivät oluttelttaankin?

Viime viikonloppuna järjestyksenvalvojan käteen sattui poikkeuksellisen painava paahtoleipäpaketti. Järvenpään Puistobluesiin menossa ollut festarivieras oli kaivertanut Jaloviina-pullon leivän sisään. Näppärää, muttei poikkeuksellista.

Festivaalien ja muiden yleisötapahtumien tiukat alkoholisäädökset houkuttelevat kepeään kansalaistottelemattomuuteen. Koska tapahtumien luonteeseen kuuluu joka tapauksessa erilaisten alkoholijuomien nautiskelu, moni päättää tulla Alkon kautta ja pakata mukaan omat viinaksensa.

Ja silloin kun pitää kehitellä keinoja, joilla hämätään järjestyksenvalvojia, janoinen suomalainen paljastaa kekseliäisyytensä. Pullot käydään hautaamassa alueella maahan ennen festariviikonloppua, viinaa pistetään ruiskulla sitrushedelmiin, teipataan taskumatti tissien väliin ja sujautetaan muutama pikkuväkevä nutturaan.

– Ihmiset käyttävät todella paljon aikaa ja energiaa erilaisten salakuljetuskeinojen kehittämiseen. Sillä tavalla varmaan nostatetaan festarifiilistä, ylikonstaapeli Eeva Korhonen Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Eivätkä huuruista salakuljetustoimintaa harrasta vaan viikkorahoillaan vitkuttelevat teinit, vaan myös kunnollista palkkaa nauttivat aikuiset ihmiset, joilla luulisi riittävän euroja anniskelualueen hanojen antimiin. Mutta miksi?

– Ehkä kielletyn hedelmän houkutus on aika kova, sillä kiinnijäämisellä ei ole muita seurauksia kuin se, että joutuu luovuttamaan juomansa järjestyksenvalvojille, ensi viikonloppuna järjestettävän Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä pohtii.

Minkä nuorena oppii

Promoottori tuumaa, että kyse saattaa olla nuorempana aloitetusta tavasta, joka tarjoaa kiinnijäämisenpelon takia jännitystä työssäkäyvän aikuisen tasapaksuun elämään. Alkoholin salakuljettaminen on kevytanarkismia sääntöjä vastaan ilonpidon puolesta.

Niemelä kertoo nähneensä yhtenä vuotena Ruisrockissa yli 60-vuotiaan tyylikkään herran, joka hörppi tyytyväisenä omasta taskumatistaan.

– Festarit ovat irtiotto arjesta, eli ehkä siksi otetaan muutenkin rennommin eikä niin välitetä säännöistä. Onnistuneista salakuljetusreissuista saa myös hyviä tarinoita, joita kerrotaan kavereille.

Ylikonstaapeli Korhonen on samoilla linjoilla. Hän uskoo, että festareilla ihmiseen iskee vapaudentunne, joka saa vastuullisen aikuisenkin hulluttelemaan.

– Jos säännöissä lukee, ettei omia juomia saa tuoda festivaalialueelle, niin sitä olisi lain tietysti toteltava. Ei voi antaa ovelille erityisoikeuksia, vaikka haluaisikin, Korhonen sanoo ja nauraa.

Ylikonstaapeli sanoo, että poikkeuksellisen briljantin viinapiilon paljastuminen turvatarkastuksessa riipaisee sydäntä, vaikka hän edustaakin kuria ja järjestystä – virkavaltaa.

–Haluaisin onnitella hyvästä ideasta, mutta järjellä ajateltuna on tietenkin hyvä, että salakuljettaja jäi kiinni.

Suomalaisten homma

Paljon festivaaleja maailmalla kiertänyt Niemelä sanoo, että suomalaisilla on erityisen paneutunut ja intohimoinen suhtautuminen alkoholin salakuljettamiseen.

­– En ole törmännyt ulkomaisilla festivaaleilla samanlaiseen ilmiöön, ja jos olen nähnyt jonkun yrittävän salakuljettamista, niin ne ovat olleet yleensä suomalaisia, Niemelä naurahtaa.

Promoottori uskoo, että paras tapa kitkeä festarikansan smuglaushommia on palvelutason parantaminen. Se, että festivaaleilla tarjotaan muutakin kuin olutta, hyviä viinejä, elämyksellisiä drinkkejä ja vieläpä siten ettei tiskille tarvitse jonottaa minuuttitolkulla.

– Jokainen voi miettiä, että kumpi maistuu paremmalta: juuri avattu kuohuviini vai pitkään muhinut reidenlämpöinen kossu?

Ylikonstaapeli kannustaa ihmisiä etsimään festarifiilikstä jostain muualta, jos omat juomat jäivät portille.

–Siellähän on yleensä myös se anniskelualue.

Niin ja ne bändit.

Lue myös:

Näihin rintaliiveihin mahtuu pullollinen viiniä

Tätä tyylikästä käsilaukkua ei tunnista viinitönikäksi

Näin saat viinipullon auki ilman pullonavaajaa – video

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Älä haaskaa energiaasi tuhoon tuomittuun projektiin. Umpikujan välttäminen on sinusta kiinni. Pysyttele kaukana oikuttelevista ihmisistä.

 

KAKSONEN

Panosta kotiin ja ihmissuhteisiin. On aika miettiä elämäntyylimuutoksia. Lähde liikkeelle siitä, mikä on oman tärkeysjärjestyksesi kärjessä.

 

RAPU

Satsaa ajallisesti projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Älä jätä leikkiä kesken ensimmäisten takaiskujen sattuessa kohdalle. Aseta rima korkealle.

 

LEIJONA

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. On aika yksinkertaistaa asioita ja ottaa rennosti. Tunteet saavat sinusta helposti vallan tänään.

 

NEITSYT

Ota vakavissasi saamasi neuvot. Pidä matalaa profiilia, sillä juorut pääsevät tänään nopeasti liikkeelle. Älä anna aihetta huhuamiseen.

 

VAAKA

Älä tee pikaisia päätöksiä. Tarkista lähipiirisi mielipiteet ennen suurien ratkaisujen tekemistä. Muuten kuvio mutkistuu nopeasti.

 

SKORPIONI

Lähde ihmisten ilmoille viihtymään. Kerää perheenjäsenet tai hyvät ystävät ympärille. On aika suunnitella tulevaisuutta.

 

JOUSIMIES

Vältä ylimääräistä rahanmenoa. Harkitse tarkkaan suuria ostoksia ja odota tasaisempaa hetkeä toimiaksesi. Vietä laatuaikaa rakkaasi kanssa.

 

KAURIS

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Lähde lyhyelle reissulle tai nauti uusien tuttavien seurasta. Ihmissuhteet vaativat nyt erityisen paljon huomiota.

 

VESIMIES

Vältät ongelmat, jos onnistut pitämään tunteesi aisoissa. Nyt ei ole aika kuuluttaa kärkeviä mielipiteitä ääneen. Pysyttele taustalla tarkkailemassa.

 

KALAT

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. On aika satsata kotisi toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Ilmassa on lupaava ripaus romantiikkaa.

 

OINAS

Unohda arkiset ongelmasi ja keskity välillä johonkin aivan muuhun. Tarvitset uutta ajateltavaa. Lähde shoppailukierrokselle tai hyvien ystävien seuraan.