Himos Juhannus kerää joka vuosi innokkaita festarijuhlijoita Jämsään. Kuva: Terhi Ylimäinen
Himos Juhannus kerää joka vuosi innokkaita festarijuhlijoita Jämsään. Kuva: Terhi Ylimäinen

Kun takana on ihana ystävien kesken vietetty festariviikonloppu, tarvitaan ennen kaikkea pehmeä lasku arkeen.

Onko takana ihana viikonloppu Ruisrockissa tai muilla festareilla? Mieli halajaisi takaisin juhlatunnelmaan, pois harmaasta arjesta. Sinulla on selvästikin henkinen festarikrapula.

Älä kuitenkaan masennu. Näillä leikkimielisillä vinkeillä pääset nopeasti takaisin tyypilliseen festaritunnelmaan.

 

 

1. Festareiden tunnelmassa jopa ne tungoksessa syödyt makkaraperunat tai kiinalaiset nuudelit vain kerta kaikkiaan maistuvat jumalaisilta herkuilta. Siksi myös juhlien jälkeen kannattaa jatkaa samaa ruokavaliota: lähde katsastamaan kotipaikkakuntasi torin parhaat kesäruokakojut ja nakkikioskit. Voit myös kokkailla itse sinistä lenkkiä uusien perunoiden kaverina ja grillata ne takapihallasi. Syö seisaaltaan.

 

Kuva, jonka Ruisrock (@ruisrock) julkaisi

2. Festareillakin ruoka tarjotaan kertakäyttöastioista, joten käytä sellaisia arkenakin. Valitse kuitenkin biohajoava vaihtoehto!

 

3.Tuntuuko avara kotisi tyhjältä festarien kuumottavan ihmismassan jälkeen? Suuntaa paikkoihin, joissa on takuulla tungosta: ruuhka-aikaan Ikeaan tai kotikaupungin suosituimpaan kauppakeskukseen. Kyllähän festareillakin ollaan kylki kyljessä täysin sovussa, miksei muuallakin?

 

4. Jos olet yhä extreme-festarikävijä ja majoitut yleensä teltassa, saattaa oma sänky tuntua vieraalta makuupussissa vietetyn viikonlopun jälkeen. Onneksi lomalainen voi jatkaa leirielämää niin pitkään kuin haluaa. Jos teltta on vielä käyttökunnossa, pystytä se takapihallesi tai lähde pitkitetylle viikonloppureissulle leirintä-alueelle samalla festariporukalla.

 

5. Festariyleisönä oleminen voi käydä todellisesta tanssijumpasta hyppyineen ja käsien heilutuksineen. Jos virtaa vielä riittää, niin lähtekää ystäväporukalla verestämään viikonlopun koreografioita lähimmän kuntosalin jumppatunnille: ei ehkä ihan yhtä hauskaa kuin livebändin soittaessa, mutta melkein!

6. Huomaatko hyräileväsi kaikkia festarien tarttuvimpia hittejä? Ei muuta kuin Spotify tai muu musiikkipalvelu päälle ja napit korviin: voit kuunnella biisejä ja uppoutua niihin liittyviin hauskoihin muistoihin kaikessa rauhassa. Ihanaa!

 

7. Onko kännykkä tai kamera täynnä kuvia ja videoita? Postaa niistä parhaimpia seuraavan viikon ajan tasaiseen tahtiin Instagramiin tai Facebookiin, niin pääset jatkamaan tykkäilyjen ja kommenttien myötä tunnelmointia muiden kanssa vielä monta päivää. Vaikka kuvat olisivatkin vähän tärähtäneitä tai epäselviä, kertoo se vain siitä, että sinulla oli hauskaa.

Paras tapa selviytyä henkisestä festarikankkusesta on tietysti lähteä pian uudestaan tien päälle. Seuraavat kohteet voisivat olla vaikka Ilosaarirock (17-19.7), Wanaja-festarit (17-18.7), Weekend (7-8.8), Pori Jazz (11.-19.7) tai Tammerfest (15.-18.7).

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.