Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock
Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock

Joulusiivouksen voi ulottaa myös sähköpostiin ja laitteisiin.

Mitä eroa on älypuhelimella ja työpöydällä?

No esimerkiksi se, että työpöydän päälle mahtuu vain rajallinen määrä papereita ja tavaroita ennen kuin se on pakko siivota, mutta kännykkään tietoa mahtuu lähestulkoon loputtoman paljon.

Vaikka joidenkin luovuus kukkii kaaoksessa, toisia varmuuskopioimattomat kuvat, pursuileva sähköposti ja siellä sun täällä sijaitsevat tiedostot ahdistavat.

Virtuaalisen suursiivouksen tekeminen ei välttämättä onnistu päivässä, joten se on kivuttomampaa jakaa osiin. Aloita esimerkiksi näistä toimenpiteistä. Ehkä jo vuoden alussa voit onnitella itseäsi, digitaalisen järjestyksen mestaria!

1. Siivoa työpöytä

Aloita tehtävistä helpoimmalla! Mieti ensin, mitä tiedostoja ja ohjelmia tarvitset säännöllisesti, ja jätä työpöydälle vain ne. Elämä helpottuu, kun ohjelmaa ei tarvitse haeskella sadan kuvakkeen joukosta. Voit tehdä saman myös älypuhelimen ja tabletin aloitusnäkymille. Poista turhat sovellukset ja aseta tarpeelliset tärkeysjärjestykseen.

2. Poista, poista ja poista

Pyhitä esimerkiksi puoli tuntia päivässä tiedostojen, ohjelmien ja sähköpostin läpikäymiseen. Laadi systemaattinen järjestys, jossa käyt läpi kaiken. Muista siivota myös selainten kirjanmerkit, lisäosat ja selaushistoriat. Poista kaikki turha.

3. Käytä apuvälineitä

Esimerkiksi sähköpostien läpikäyntiin on olemassa hyödyllisiä apuvälineitä, kuten Unroll.Me, joka auttaa poistamaan turhat sähköposti- ja uutiskirjetilaukset parilla klikkauksella. Mailstrom puolestaan niputtaa saman aiheen sähköpostit yhteen, minkä ansiosta sähköpostilaatikon siivoaminen helpottuu.

4. Järjestä

Laita järjestykseen se, mitä et halua poistaa. Laadi kansiot, joihin tallennat tarpeelliset tiedot. Anna tiedostoille uudet, järkevät nimet. Kansiot, joiden sisällä on kansiota, joiden sisällä on kansioita, joiden sisällä on kansioita ja niin edelleen, eivät ole käytännöllisiä vaan tuhlaavat vain aikaa. Tyydy selviin peruskategorioihin, esimerkiksi koti, työ ja harrastukset, joiden alle teet maltillisesti lisää kansioita.

5. Keskity pariin tallennuspaikkaan

Mieti myös, mihin mitäkin tallennat. Esimerkiksi Pinterestiin voit tallentaa kätevästi nettibongaukset – sivustolla voi tehdä myös yksityisiä tauluja, joiden sisältö ei näy muille. Myös Evernote ja tallennustilaa tarjoavat pilvipalvelut ovat käteviä, koska niiden avulla tietoihin pääsee käsiksi mistä vain. Älä kuitenkaan haali liikaa tunnuksia eri paikkoihin, vaan keskity yhteen tai kahteen. Näinä hakkerointiaikoina mieti myös, mitä tallennat pilvipalveluihin.

6. Varmuuskopioi

Kun laitteissasi on vain tarpeellinen, tee tiedostoista varmuuskopiot. Monissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa on jonkinlainen automaattinen varmuuskopiointimahdollisuus, josta kannattaa ottaa selvää.

7. Päivitä ohjelmat

Lataa ohjelmista ja sovelluksista aina uusin versio – siinä on viimeisimmät parannukset ja paras tietoturva.

8. Laadi suunnitelma tulevan varalle

Jotta siivousoperaatio ei menisi hukkaan, laadi suunnitelma tulevaisuuden varalle. Poistatko esimerkiksi sähköpostit heti vastattuasi niihin vai käytkö postilaatikon läpi viikon päätteeksi? Teetkö varmuuskopiot tästä lähtien kuukausittain vai puolivuosittain?

Lähteet: Wikihow, Mashable, Leaders in Heels

Lue myös:

Lievitä stressiä hetkessä – 5 nopeaa tapaa

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.