Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock
Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock

Joulusiivouksen voi ulottaa myös sähköpostiin ja laitteisiin.

Mitä eroa on älypuhelimella ja työpöydällä?

No esimerkiksi se, että työpöydän päälle mahtuu vain rajallinen määrä papereita ja tavaroita ennen kuin se on pakko siivota, mutta kännykkään tietoa mahtuu lähestulkoon loputtoman paljon.

Vaikka joidenkin luovuus kukkii kaaoksessa, toisia varmuuskopioimattomat kuvat, pursuileva sähköposti ja siellä sun täällä sijaitsevat tiedostot ahdistavat.

Virtuaalisen suursiivouksen tekeminen ei välttämättä onnistu päivässä, joten se on kivuttomampaa jakaa osiin. Aloita esimerkiksi näistä toimenpiteistä. Ehkä jo vuoden alussa voit onnitella itseäsi, digitaalisen järjestyksen mestaria!

1. Siivoa työpöytä

Aloita tehtävistä helpoimmalla! Mieti ensin, mitä tiedostoja ja ohjelmia tarvitset säännöllisesti, ja jätä työpöydälle vain ne. Elämä helpottuu, kun ohjelmaa ei tarvitse haeskella sadan kuvakkeen joukosta. Voit tehdä saman myös älypuhelimen ja tabletin aloitusnäkymille. Poista turhat sovellukset ja aseta tarpeelliset tärkeysjärjestykseen.

2. Poista, poista ja poista

Pyhitä esimerkiksi puoli tuntia päivässä tiedostojen, ohjelmien ja sähköpostin läpikäymiseen. Laadi systemaattinen järjestys, jossa käyt läpi kaiken. Muista siivota myös selainten kirjanmerkit, lisäosat ja selaushistoriat. Poista kaikki turha.

3. Käytä apuvälineitä

Esimerkiksi sähköpostien läpikäyntiin on olemassa hyödyllisiä apuvälineitä, kuten Unroll.Me, joka auttaa poistamaan turhat sähköposti- ja uutiskirjetilaukset parilla klikkauksella. Mailstrom puolestaan niputtaa saman aiheen sähköpostit yhteen, minkä ansiosta sähköpostilaatikon siivoaminen helpottuu.

4. Järjestä

Laita järjestykseen se, mitä et halua poistaa. Laadi kansiot, joihin tallennat tarpeelliset tiedot. Anna tiedostoille uudet, järkevät nimet. Kansiot, joiden sisällä on kansiota, joiden sisällä on kansioita, joiden sisällä on kansioita ja niin edelleen, eivät ole käytännöllisiä vaan tuhlaavat vain aikaa. Tyydy selviin peruskategorioihin, esimerkiksi koti, työ ja harrastukset, joiden alle teet maltillisesti lisää kansioita.

5. Keskity pariin tallennuspaikkaan

Mieti myös, mihin mitäkin tallennat. Esimerkiksi Pinterestiin voit tallentaa kätevästi nettibongaukset – sivustolla voi tehdä myös yksityisiä tauluja, joiden sisältö ei näy muille. Myös Evernote ja tallennustilaa tarjoavat pilvipalvelut ovat käteviä, koska niiden avulla tietoihin pääsee käsiksi mistä vain. Älä kuitenkaan haali liikaa tunnuksia eri paikkoihin, vaan keskity yhteen tai kahteen. Näinä hakkerointiaikoina mieti myös, mitä tallennat pilvipalveluihin.

6. Varmuuskopioi

Kun laitteissasi on vain tarpeellinen, tee tiedostoista varmuuskopiot. Monissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa on jonkinlainen automaattinen varmuuskopiointimahdollisuus, josta kannattaa ottaa selvää.

7. Päivitä ohjelmat

Lataa ohjelmista ja sovelluksista aina uusin versio – siinä on viimeisimmät parannukset ja paras tietoturva.

8. Laadi suunnitelma tulevan varalle

Jotta siivousoperaatio ei menisi hukkaan, laadi suunnitelma tulevaisuuden varalle. Poistatko esimerkiksi sähköpostit heti vastattuasi niihin vai käytkö postilaatikon läpi viikon päätteeksi? Teetkö varmuuskopiot tästä lähtien kuukausittain vai puolivuosittain?

Lähteet: Wikihow, Mashable, Leaders in Heels

Lue myös:

Lievitä stressiä hetkessä – 5 nopeaa tapaa

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä