Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock
Paperikasat! Lastenleikkiä, jos vertaa tietokoneen ja älypuhelimen sisältöjen läpikäyntiin. Kuva: Shutterstock

Joulusiivouksen voi ulottaa myös sähköpostiin ja laitteisiin.

Mitä eroa on älypuhelimella ja työpöydällä?

No esimerkiksi se, että työpöydän päälle mahtuu vain rajallinen määrä papereita ja tavaroita ennen kuin se on pakko siivota, mutta kännykkään tietoa mahtuu lähestulkoon loputtoman paljon.

Vaikka joidenkin luovuus kukkii kaaoksessa, toisia varmuuskopioimattomat kuvat, pursuileva sähköposti ja siellä sun täällä sijaitsevat tiedostot ahdistavat.

Virtuaalisen suursiivouksen tekeminen ei välttämättä onnistu päivässä, joten se on kivuttomampaa jakaa osiin. Aloita esimerkiksi näistä toimenpiteistä. Ehkä jo vuoden alussa voit onnitella itseäsi, digitaalisen järjestyksen mestaria!

1. Siivoa työpöytä

Aloita tehtävistä helpoimmalla! Mieti ensin, mitä tiedostoja ja ohjelmia tarvitset säännöllisesti, ja jätä työpöydälle vain ne. Elämä helpottuu, kun ohjelmaa ei tarvitse haeskella sadan kuvakkeen joukosta. Voit tehdä saman myös älypuhelimen ja tabletin aloitusnäkymille. Poista turhat sovellukset ja aseta tarpeelliset tärkeysjärjestykseen.

2. Poista, poista ja poista

Pyhitä esimerkiksi puoli tuntia päivässä tiedostojen, ohjelmien ja sähköpostin läpikäymiseen. Laadi systemaattinen järjestys, jossa käyt läpi kaiken. Muista siivota myös selainten kirjanmerkit, lisäosat ja selaushistoriat. Poista kaikki turha.

3. Käytä apuvälineitä

Esimerkiksi sähköpostien läpikäyntiin on olemassa hyödyllisiä apuvälineitä, kuten Unroll.Me, joka auttaa poistamaan turhat sähköposti- ja uutiskirjetilaukset parilla klikkauksella. Mailstrom puolestaan niputtaa saman aiheen sähköpostit yhteen, minkä ansiosta sähköpostilaatikon siivoaminen helpottuu.

4. Järjestä

Laita järjestykseen se, mitä et halua poistaa. Laadi kansiot, joihin tallennat tarpeelliset tiedot. Anna tiedostoille uudet, järkevät nimet. Kansiot, joiden sisällä on kansiota, joiden sisällä on kansioita, joiden sisällä on kansioita ja niin edelleen, eivät ole käytännöllisiä vaan tuhlaavat vain aikaa. Tyydy selviin peruskategorioihin, esimerkiksi koti, työ ja harrastukset, joiden alle teet maltillisesti lisää kansioita.

5. Keskity pariin tallennuspaikkaan

Mieti myös, mihin mitäkin tallennat. Esimerkiksi Pinterestiin voit tallentaa kätevästi nettibongaukset – sivustolla voi tehdä myös yksityisiä tauluja, joiden sisältö ei näy muille. Myös Evernote ja tallennustilaa tarjoavat pilvipalvelut ovat käteviä, koska niiden avulla tietoihin pääsee käsiksi mistä vain. Älä kuitenkaan haali liikaa tunnuksia eri paikkoihin, vaan keskity yhteen tai kahteen. Näinä hakkerointiaikoina mieti myös, mitä tallennat pilvipalveluihin.

6. Varmuuskopioi

Kun laitteissasi on vain tarpeellinen, tee tiedostoista varmuuskopiot. Monissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa on jonkinlainen automaattinen varmuuskopiointimahdollisuus, josta kannattaa ottaa selvää.

7. Päivitä ohjelmat

Lataa ohjelmista ja sovelluksista aina uusin versio – siinä on viimeisimmät parannukset ja paras tietoturva.

8. Laadi suunnitelma tulevan varalle

Jotta siivousoperaatio ei menisi hukkaan, laadi suunnitelma tulevaisuuden varalle. Poistatko esimerkiksi sähköpostit heti vastattuasi niihin vai käytkö postilaatikon läpi viikon päätteeksi? Teetkö varmuuskopiot tästä lähtien kuukausittain vai puolivuosittain?

Lähteet: Wikihow, Mashable, Leaders in Heels

Lue myös:

Lievitä stressiä hetkessä – 5 nopeaa tapaa

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.