Lue, mistä tänään puhutaan.

Kuka?

Antti Reini

Uusi Vares-elokuva saa tänään ensi-iltansa. Vares – Sheriffi -nimeä kantava elokuva on Vares-dekkarielokuvasarjan yhdeksäs osa. Sen pääosassa nähdään näyttelijä Antti Reini.

Antti seurustelee Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa viime syksynä kilpailleen näyttelijä Anu Sinisalon kanssa. Lue täältä, miksi näyttelijäpari on sitä mieltä, että erillään asuminen voi olla toisen kunnioittamista.

Mitä?

Ensitreffit alttarilla -ohjelma herättää kiinnostusta ja paheksuntaa

Eilen illalla alkanut Ensitreffit-alttarilla -sarja on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ohjelmassa kuusi suomalaista sinkkua tapaa heille valitut puolisot ensimmäistä kertaa vasta omissa häissään. Tositv-sarjassa seurataan kolmen järjestetyn avioliiton alkutaivalta.

– Otimme mukaan tasapainoisia, riittävän kypsiä ihmisiä, jotka ovat etsineet pitkään parisuhdetta. Ketään ei valittu vain siksi, että he halusivat televisoon, sanoo seksuaaliterapeutti Maaret Kallio.

Ohjelmassa siviilivihkimisellä vihityt parit elävät yhdessä viisi viikkoa, ja sen jälkeen he voivat joko hakea eroa tai jäädä yhteen.

Ohjelman synnyttämä keskustelu osoittaa, että ajatus järjestetystä avioliitosta sotii monen suomalaisen arvomaailmaa vastaan. Myös naimisiinmenon viihteellistäminen närkästyttää monia. Toisaalta tanskalaista alkuperää oleva ohjelmaformaatti on nähty myös laadukkaasti toteutettuna ohjelmana ja kiinnostavana ihmiskokeena.

Häh?

Löytyikö mahdollinen ”Alien-Maa”?

Nasan avaruusteleskooppi Keplerin avulla on löydetty kahdeksan uutta planeettaa, joista yksi on Maan kaltainen, kivinen planeetta. Tutkijoiden mukaan Kepler 438b -planeetaksi nimetty planeetta on vain hieman Maatamme lämpimämpi. Sen arvioidaan saavan ainoastaan 40 prosenttia enemmän lämpöä auringostaan kuin me saamme omastamme.

– Emme tiedä onko planeetalla meriä, joissa on kaloja tai puita. Tiedämme vain planeetan koon ja energian määrän, jonka se saa tähdeltään. Niinpä voimme todeta, että se on todennäköisesti kiviplaneetta, ja sen saama energiamäärä on verrannollinen Maan auringolta saaman energiamäärän kanssa, BBC:n haastattelema tohtori Caldwell sanoo.

Sitä, onko planeetalla elämää ei siis voi tietää. Eikä asiaa päästä ihan heti tarkastamaankaan – planeetta nimittäin sijaitsee 474 valovuoden päässä Maasta.

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com