Lue, mistä kahvipöydässä puhutaan.

KUKA?

Matti Jämsén tahtoo olla maailman paras

Suomalaiskokki, ravintola G. W. Sundsmanin keittiömestari Matti Jämsén kilpailee tänään maailman parhaan kokin tittelistä Bocuse d’Or -kisassa. Kokkien maailmanmestaruuskilpailuna pidetty tapahtuma järjestetään Ranskassa Lyonissa, ja sitä pidetään maailman arvostetuimpana kokkikilpailuna. Matti osallistui kilpailuun jo vuonna 2011 ja sijoittui silloin viidenneksi.

– Viides sija otti vain päähän. Nuorena kokkina haaveilin Vuoden kokki -palkinnosta. Sain sen vuonna 2005. Sen jälkeen päätin, että kerran vielä minusta tulee maailman paras kokki. Nyt se voi onnistua. Olemme päättäneet tuoda pojan kotiin, Matti sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lähde: Helsingin Sanomat

MITÄ?

Chris Prattista uumoillaan uutta Indiana Jonesia

Huhujen mukaan Disney haluaa tehdä näyttelijä Chris Prattista seuraavan Indiana Jonesin. Chris muistetaan erityisesti roolistaan Guardians of the Galaxy -supersankarielokuvassa.

Disney osti oikeudet Indiana Jonesiin Paramountilta vuonna 2013. Nyt Disneyn uskotaankin tuovan uusia Indiana Jones -elokuvia valkokankaalle. Hahmoa alunperin näytellyt Harrison Ford on kuitenkin jo 72-vuotias, joten legendaarisen sankariseikkailijan rooliin tarvitaan oletettavasti hieman nuorempaa verta. Huhujen mukaan studio onkin iskenyt silmänsä Chrisiin.Sopisiko Indiana Jonesin hattu Chris Prattin otsalle? Kuva: Reuters

Lähde: Deadline.com

HÄH?

Nainen meni naimisiin itsensä kanssa

Teksasilainen Yasmin Eleby, 40, päätti kaksi vuotta sitten, että mikäli hän ei löydä elämänkumppania neljäänkymmeneen ikävuoteen mennessä, hän järjestää häät silti – itsensä kanssa. Ja näin tapahtui.

Yasmin järjesti täysimittaisen hääjuhlan itselleen kymmenen morsiusneidon tukemana. Violettiin pukuun pukeutunut morsian ei tietenkään voinut laillisesti naida itseään, joten tilaisuus oli enemmänkin hengellinen seremonia. Morsiamen saatteli ”alttarille” hänen oma äitinsä.

– Ei ole sanoja joilla voisin kuvailla tunnemyrskyä, jonka koin. Olin hämmentynyt siitä rakkauden ja tuen määrästä jonka sain juhlistaessani rakkautta ja elämää, Yasmin kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Lähde: Daily Mail

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com