Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Tuttu Miss Rock -kilpailussa

Riitta Väisäsen Viltsu-tytär eli Sofia Mäkkylä, 20, havittelee Suomen virallisen rokkimissin titteliä maanantaina alkaneessa Miss Rock -kilpailussa. Toukokuussa päättyvän kilpailun 20 semifinalistia valitaan yleisön äänillä.

Viltsu kertoi Me Naisten haastattelussa viime vuoden lopulla, ettei ole koskaan ratsastanut äitinsä maineella, eikä esimerkiksi vastaile äitiänsä koskeviin uteluihin.Riitta Väisänen tyttärensä kanssa. Kuva: Jouni Harala

Nuori nainen on tottunut julkisuuteen ja siihen, että hänen ulkonäkönsä puhuttaa.

– Osa kehuu, osa haukkuu. Eihän niille jutuille voi kuin nauraa. Ihmeellistä spekulointia oli saatu aikaan muun muassa tatuoinneistani, että millainenkohan lapsuuteni on ollut, kun olen ottanut niin paljon tatuointeja, Viltsu kertoi.

Kaikkiin 30 karsintaäänestykseen osallistuneeseen rokkimissiehdokkaaseen voit tutustua Miss Rockin sivuilla.

Lue äidin ja tyttären yhteishaastattelu: Millaista on olla julkkiksen lapsi? Riitta Väisäsen Sofia-tytär kertoo

MITÄ?

Älykello tulee!

Apple esitteli myöhään maanantai-iltana älykellonsa Apple Watchin. Kello tulee myyntiin huhtikuussa, mutta sitä on odotettu jo viime vuoden syksystä.

Kellolla voi soittaa, käyttää somea ja ottaa vastaan viestejä ja se toimii vähän kuin aktiivisuusranneke, eli omana henkilökohtaisena valmentajana. Aktiivisuusrannekkeen tavoin kelloakin pitää ladata usein. Yhdellä latauksella se toimii vain 18 tuntia.

Kellon hinta tulee olemaan halvimmillaan noin 300 euroa.

Lue lisää: Nämä ovat Apple Watchin plussat ja miinukset

HÄH?

Suomalainen laskettelijavaari ihastuttaa

Ilta-Sanomat haastatteli eilen suomalaista 95-vuotiasta lasketteluintoilijaa Nils-Olof Eklundhia. Myös Iso-Britannian yleisradio BBC nosti Nils-Olofin tarinan nettisivuilleen.

Suomalainen vanhus on lasketellut vuodesta 1938 lähtien. Pari vuotta sitten hän kävi rinteessä pääministeri Alexander Stubbin kanssa, koska sattuu olemaan tämän isosetä. Urheilullisuus taitaa kulkea suvussa!

Lue lisää Ilta-Sanomista.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla