Kuka

Peppi Pitkätossu

Peppi Pitkätossu on Ruotsin tärkein kulttuuri-ilmiö. Kirjailija Astrid Lindgrenin luoma lettipäinen ja määrätietoinen tyttö voitti Dagens Nyheterin järjestämän äänestyksen, jossa haettiin Ruotsin merkittävintä kulttuuri-ilmiötä 150 vuoden ajalta.

Ruotsalaisten rakastama Peppi joutui aiemmin tänä vuonna sensuurin hampaisiin. Vuonna 1969 ensi-iltansa saanutta Tässä on Peppi Pitkätossu -tv-sarjaa muokattiin uutta DVD-levitystä varten. SVT leikkasi ohjelmasta kohtauksia, jotka sen mukaan voisivat vaikuttaa nyky-yleisöstä loukkaavilta. Esimerkiksi siinä missä Peppi aiemmin nimitti isäänsä ”neekerikuninkaaksi” hän kutsuu tätä uudessa versiossa kuninkaaksi. Myös kohtaukset, joissa Peppi leikki kiinalaista kohottamalla silmäkulmiaan, on leikattu pois.

Dagens Nyheterin mukaan anarkistista Peppiä pidetään nykyaikaisen ruotsalaisuuden ilmentymänä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Yle

Mitä

Influenssarokote tehoaa huonosti tänä vuonna

Influenssaepidemia on alkanut koko maassa tavanomaista aiemmin. Erityisen ongelmaiseksi taudin tällä kertaa tekee se, että parhaillaan jylläävä H3N2-virus on muuntunut influenssarokotteen kehittämisen jälkeen. Sen vuoksi rokote ei suojaa sairaudelta yhtä hyvin kuin luultiin. Viruksen muuntuminen aiheuttaa sen, että rokote ei anna täyttä suojaa sairautta vastaan, mutta sen uskotaan lieventävän taudin oireita.

– Tällä hetkellä arvio on, että rokotuksesta voisi olla hyötyä sillä tavalla, että se lieventää tautia, mutta yksityiskohtaista tietoa siitä ei ole, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta Ylen haastattelussa.

THL suositteleekin riskiryhmiin kuuluvia aloittamaan influenssalääkityksen mahdollisimman pian, jos tauti pääsee iskemään.

Häh

Liukastumiset maksavat 420 miljoonaa euroa

Oletko jo pyllähtänyt tänä talvena? Liukkaat kelit kaatavat joka talvi peräti joka kolmannen suomalaisen. Ylen mukaan liukastumisista aiheutuu vakuutusten, sairaanhoidon kulujen ja sairauspoissaolojen myötä peräti 420 miljoonan euron kustannukset.

Liukastelu on paitsi kallista myös tappavan vaarallista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan liukastumisissa kuolee 10–20 henkilöä vuosittain.

– Luunmurtumia, nivelten sijoiltaan menoja, vakavimmillaan aivovammoja, lonkkamurtumia ja kaularangan murtumia, joista voi olla elinikäisiä seurauksia, luettelee Ylen haastattelema Pirjo Lillsunde liukastumisen mahdollisia seurauksia.

Olkaahan varovaisia!

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.