Kuka

Peppi Pitkätossu

Peppi Pitkätossu on Ruotsin tärkein kulttuuri-ilmiö. Kirjailija Astrid Lindgrenin luoma lettipäinen ja määrätietoinen tyttö voitti Dagens Nyheterin järjestämän äänestyksen, jossa haettiin Ruotsin merkittävintä kulttuuri-ilmiötä 150 vuoden ajalta.

Ruotsalaisten rakastama Peppi joutui aiemmin tänä vuonna sensuurin hampaisiin. Vuonna 1969 ensi-iltansa saanutta Tässä on Peppi Pitkätossu -tv-sarjaa muokattiin uutta DVD-levitystä varten. SVT leikkasi ohjelmasta kohtauksia, jotka sen mukaan voisivat vaikuttaa nyky-yleisöstä loukkaavilta. Esimerkiksi siinä missä Peppi aiemmin nimitti isäänsä ”neekerikuninkaaksi” hän kutsuu tätä uudessa versiossa kuninkaaksi. Myös kohtaukset, joissa Peppi leikki kiinalaista kohottamalla silmäkulmiaan, on leikattu pois.

Dagens Nyheterin mukaan anarkistista Peppiä pidetään nykyaikaisen ruotsalaisuuden ilmentymänä.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Yle

Mitä

Influenssarokote tehoaa huonosti tänä vuonna

Influenssaepidemia on alkanut koko maassa tavanomaista aiemmin. Erityisen ongelmaiseksi taudin tällä kertaa tekee se, että parhaillaan jylläävä H3N2-virus on muuntunut influenssarokotteen kehittämisen jälkeen. Sen vuoksi rokote ei suojaa sairaudelta yhtä hyvin kuin luultiin. Viruksen muuntuminen aiheuttaa sen, että rokote ei anna täyttä suojaa sairautta vastaan, mutta sen uskotaan lieventävän taudin oireita.

– Tällä hetkellä arvio on, että rokotuksesta voisi olla hyötyä sillä tavalla, että se lieventää tautia, mutta yksityiskohtaista tietoa siitä ei ole, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta Ylen haastattelussa.

THL suositteleekin riskiryhmiin kuuluvia aloittamaan influenssalääkityksen mahdollisimman pian, jos tauti pääsee iskemään.

Häh

Liukastumiset maksavat 420 miljoonaa euroa

Oletko jo pyllähtänyt tänä talvena? Liukkaat kelit kaatavat joka talvi peräti joka kolmannen suomalaisen. Ylen mukaan liukastumisista aiheutuu vakuutusten, sairaanhoidon kulujen ja sairauspoissaolojen myötä peräti 420 miljoonan euron kustannukset.

Liukastelu on paitsi kallista myös tappavan vaarallista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan liukastumisissa kuolee 10–20 henkilöä vuosittain.

– Luunmurtumia, nivelten sijoiltaan menoja, vakavimmillaan aivovammoja, lonkkamurtumia ja kaularangan murtumia, joista voi olla elinikäisiä seurauksia, luettelee Ylen haastattelema Pirjo Lillsunde liukastumisen mahdollisia seurauksia.

Olkaahan varovaisia!