Lue, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka ?

Sakari Oramo

Suitsutusta ulkomailla kerännyt suomalainen kapellimestari Sakari Oramo nostettiin esiin myös The Guardian -lehden Vuoden parhaat konsertit TOP 10 -listauksessa.

– Ylikapellimestari Sakari Oramon ja BBC:n sinfoniaorkesterin yhteistyö kulkee voitosta voittoon, lehdessä hehkutetaan.

Sakari ja BBC:n sinfoniaorkesteri sijoittui listauksessa sijalle kuusi maaliskuussa Lontoossa konsertoimallaan Heitor Villa-Lobosin Total Immersion -teoksella.

Mitä?

Kuuban ja Yhdysvaltojen välit lämpenevät

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama teki eilen historiaa ilmoittamalla, että Yhdysvallat avaa lähetystön Kuuban Havannassa ja Kuuba Washingtonissa. Myös yli 50 vuotta kestänyt Yhdysvaltojen kauppasaarto saattaa jäädä historiaan, sillä Obama on ilmoittanut keskustelevansa kauppasaarron purkamisesta kongeressin kanssa.

Obaman mukaan Kuuban eristäminen ei ole tuottanut haluttua tulosta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

– Lopetamme vanhentuneen politiikan, joka on epäonnistunut vuosikymmenten ajan, Obama sanoi.

Kuubassa asuva suomalainen muusikko Peter Loman sanoo Ylen haastattelussa olevansa iloinen siitä, että kylmän sodan aikakausi jää vihdoinkin historiaan.

– Nämä kaksi valtiota pääsevät kehittämään suhteita ja kaupankäyntiä. Toivottavasti tänne tulee enemmän matkustajia. Tämä on ollut kielletty hedelmä yhdysvaltalaisille matkailijoille. Olen todella iloinen päätöksestä.

Yhdysvallat katkaisi suhteet Kuubaan vuonna 1961 sen jälkeen, kun kommunistijohtaja Fidel Castro oli kaapannut vallan Yhdysvaltojen tukemalta diktaattori Fulgencio Batistalta ja kansallistanut yhdysvaltalaisten omistamat yritykset ilman korvauksia vuonna 1959. Kylmän sodan aikakausi kärjistyi, kun Kuuba liittoutui Neuvostoliiton kanssa ja salli Neuvostoliiton tuoda ydinohjuksia Kuubaan.

Häh?

Pilalle mennyt fresko houkuttelee turisteja

Eläkeläisrouva Cecilia Giménez, 83, päätti taitojen puutteesta huolimatta restauroida Jeesusta esittävän lempifreskonsa vuonna 2012. Pienessä espanjalaiskaupungissa Borjassa sijaitsevan, Elías García Martínezin 1900-luvun alussa maalaaman freskon maalit olivat rapistuneet, joten tomera rouva tarttui siveltimeen tarkoituksenaan pelastaa työ. Lopputuloksesta ei tullut aivan toivotunlainen, ja kuvat pilatusta freskosta levisivätkin ympäri maailmaa.

Mutta nyt tappio on kääntynyt voitoksi, sillä Ecce Homo -freskosta on tullut todellinen turistimagneetti. Independent-lehden mukaan yli 150 000 turistia on käynyt ihmettelemässä suojalasin taakse asetettua Cecilian pilaamaa freskoa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla