Tiedä, mistä kahvipöydässä puhutaan.

KUKA?

Elmer Bäckin kansainvälinen elokuvadebyytti – alasti lähes jokaisessa kohtauksessa

Elmer Bäck Berliinin elokuvajuhlilla keskiviikkona. Kuva: Reuters

Suomenruotsalainen näyttelijä Elmer Bäck, 34,  tekee kansainvälisen elokuvadebyytin brittiohjaaja Peter Greenawayn Eisenstein In Guanajuato -elokuvassa.

Elokuva sai ensi-iltansa keskiviikkona Berliinin elokuvajuhlilla. HS:n mukaan Bäck sai ensi-illassa pitkät aplodit roolisuorituksestaan.

Elokuva kertoo seksistä ja kuolemasta. Bäck näyttelee elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinia (1898-1948) ja on lähes jokaisessa kohtauksessa alasti.

– Tietenkin oli yhden kerran ylitettävä raja olla kameran edessä alasti, mutta alastomuutta oli tässä filmissa niin paljon, että siihen tottui, Bäck kertoi.

Suomessa Berliinissä asuva näyttelijä on melko tuntematon. Hänet tunnetaan lähinnä teatterirooleista ja Missä kuljimme kerran -elokuvasta ja tv-sarjasta. Bäck kuuluu  Nya Rampen -teatteriryhmään Berliinissä.

Lähde: HS

MITÄ?

Sampsa Kataja pitää kansanedustajan palkkaa liian pienenä

Kuva: Sanoma-arkisto/Trond H. Trosdahl 

Kansanedustaja Sampsa Kataja on nostanut esille ikuisuusaiheen: kansanedustajan palkan. Hän sanoo Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn uudessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi, ettei hänen kaltaiselleen juristille korvaus ole kilpailukykyinen.

Kirjan tekijöiden mukaan Kataja on tienannut kansanedustajana noin 8000 euroa kuussa, jos korvaukset lasketaan mukaan.

– Valtakunnan parhaat kyvyt ovat sanoneet, että taloudellisesti täällä menettää. Pilke silmäkulmassa olen sanonut, että kansanedustajalla pitäisi olla se palkka, mikä oli aikaisemmalla työuralla, että viitsisi ottaa nämä haittapuolet mukaan, kun siirtyy huonopalkkaiseen, määräaikaiseen työhön. Itse menetin taloudellisesti aika lailla, kun tänne lähdin, Kataja sanoo kirjassa.

Kataja kertoi kesällä, ettei aio asettua ehdolle tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Lähde: IS

HÄH?

Ultrajuoksijat käyttävät kannabista kivunlievitykseen

Kuva: Reuters

The Wall Street Journal -lehden mukaan monet ultrajuoksijat käyttävät kannabista lievittääkseen kipujaan harjoituksissa ja kilpailujen jälkeen. Rankassa lajissa matka voi olla jopa useita satoja kilometrejä.

– Kun on juossut putkeen  17–20 tuntia, jalat ja aivot eivät pysähdy juoksun jälkeen. Joskus saan vain kannabiksen avulla unta, yli 200 kilometriä viikossa juokseva urheilija perustelee käyttöä lehdelle.

Suomalainen ultrajuoksija Jukka Viljanen epäili Helsingin Sanomissa, että ilmiö olisi kovin laaja, mutta harmitteli uutista.

– Tämä on ollut pelkona lajin piirissä. Ultra Running -lehden aikaisempi kustantaja sanoi jo vuosia sitten, että lajiin pesiytyy epäterveitä ilmiöitä, kun raha tulee mukaan lajiin. Ultrajuoksua on pidetty tähän asti puhdasoppisena urheiluna, johon raha ei ole liittynyt

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.