Tiedä, mistä kahvipöydässä puhutaan.

KUKA?

Elmer Bäckin kansainvälinen elokuvadebyytti – alasti lähes jokaisessa kohtauksessa

Elmer Bäck Berliinin elokuvajuhlilla keskiviikkona. Kuva: Reuters

Suomenruotsalainen näyttelijä Elmer Bäck, 34,  tekee kansainvälisen elokuvadebyytin brittiohjaaja Peter Greenawayn Eisenstein In Guanajuato -elokuvassa.

Elokuva sai ensi-iltansa keskiviikkona Berliinin elokuvajuhlilla. HS:n mukaan Bäck sai ensi-illassa pitkät aplodit roolisuorituksestaan.

Elokuva kertoo seksistä ja kuolemasta. Bäck näyttelee elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinia (1898-1948) ja on lähes jokaisessa kohtauksessa alasti.

– Tietenkin oli yhden kerran ylitettävä raja olla kameran edessä alasti, mutta alastomuutta oli tässä filmissa niin paljon, että siihen tottui, Bäck kertoi.

Suomessa Berliinissä asuva näyttelijä on melko tuntematon. Hänet tunnetaan lähinnä teatterirooleista ja Missä kuljimme kerran -elokuvasta ja tv-sarjasta. Bäck kuuluu  Nya Rampen -teatteriryhmään Berliinissä.

Lähde: HS

MITÄ?

Sampsa Kataja pitää kansanedustajan palkkaa liian pienenä

Kuva: Sanoma-arkisto/Trond H. Trosdahl 

Kansanedustaja Sampsa Kataja on nostanut esille ikuisuusaiheen: kansanedustajan palkan. Hän sanoo Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn uudessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi, ettei hänen kaltaiselleen juristille korvaus ole kilpailukykyinen.

Kirjan tekijöiden mukaan Kataja on tienannut kansanedustajana noin 8000 euroa kuussa, jos korvaukset lasketaan mukaan.

– Valtakunnan parhaat kyvyt ovat sanoneet, että taloudellisesti täällä menettää. Pilke silmäkulmassa olen sanonut, että kansanedustajalla pitäisi olla se palkka, mikä oli aikaisemmalla työuralla, että viitsisi ottaa nämä haittapuolet mukaan, kun siirtyy huonopalkkaiseen, määräaikaiseen työhön. Itse menetin taloudellisesti aika lailla, kun tänne lähdin, Kataja sanoo kirjassa.

Kataja kertoi kesällä, ettei aio asettua ehdolle tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Lähde: IS

HÄH?

Ultrajuoksijat käyttävät kannabista kivunlievitykseen

Kuva: Reuters

The Wall Street Journal -lehden mukaan monet ultrajuoksijat käyttävät kannabista lievittääkseen kipujaan harjoituksissa ja kilpailujen jälkeen. Rankassa lajissa matka voi olla jopa useita satoja kilometrejä.

– Kun on juossut putkeen  17–20 tuntia, jalat ja aivot eivät pysähdy juoksun jälkeen. Joskus saan vain kannabiksen avulla unta, yli 200 kilometriä viikossa juokseva urheilija perustelee käyttöä lehdelle.

Suomalainen ultrajuoksija Jukka Viljanen epäili Helsingin Sanomissa, että ilmiö olisi kovin laaja, mutta harmitteli uutista.

– Tämä on ollut pelkona lajin piirissä. Ultra Running -lehden aikaisempi kustantaja sanoi jo vuosia sitten, että lajiin pesiytyy epäterveitä ilmiöitä, kun raha tulee mukaan lajiin. Ultrajuoksua on pidetty tähän asti puhdasoppisena urheiluna, johon raha ei ole liittynyt

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pidä tavoitteesi mielessäsi. Älä harhaudu sivuraiteille vain parin ulkopuolisten kommentin vuoksi. Seuraa sydäntäsi päätöksissäsi.

 

JOUSIMIES

Olet tekemisissä vaikutusvaltaisen ihmisen kanssa. Kiinnitä huomiota sananvalintoihisi. Joku testaa kärsivällisyyttäsi tänään.

 

KAURIS

Suuntaa kuohuvat tunteesi johonkin merkittävään. Saat energiallasi paljon aikaan tänään. Ole rehellinen, kun sinulta kysytään motiiveistasi.

 

VESIMIES

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Haali mahdollisimman paljon tietoa siitä, mikä sinua odottaa. Valppaus säästää sinut harmillisilta rahaongelmilta.

 

KALAT

Unohda omat huolesi hetkeksi ja tarjoa apuasi ystävälle. Hyvät tekosi tekevät ihmeitä mielialallesi. Vedät positiivista huomiota puoleesi.

 

OINAS

Älä etene asioissa pakon voimalla. Saatat päästä ryminällä muutaman askeleen eteenpäin, mutta kärsivällisyys vie sinut paljon pidemmälle.

 

HÄRKÄ

Pysy valppaana tänään. On tärkeää, että pidät silmäsi auki ja tarkkailet ympäristöäsi. Anna itsellesi aikaa tottua uusiin käänteisiin.

 

KAKSONEN

Saat lähipiiristäsi arvokasta tukea, joka on tänään tarpeen. Muutoksen tuulet puhaltavat. Ihmissuhteesi on liikkumassa uudelle tasolle.

 

RAPU

Pidä hyvää huolta terveydestäsi. Panosta tasapainoiseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan. Hyvinvointisi näkyy myös ulospäin.

 

LEIJONA

Älä anna muutosten sekoittaa päätäsi. Uudet tuulet ovat sinulle hyväksi, mutta pidä jalat tukevasti maassa. Impulssien ei tule hallita elämääsi.

 

NEITSYT

Puuhaat haastavan projektin parissa. Palautteen pyytäminen on hyvä etappi. Tapahtumat saavat odottamattoman käänteen tänään.

 

VAAKA

Kotona nousee pintaan ongelmia, jos joku ei kanna vastuutaan yhteisistä asioista. Ole oma-aloitteinen ja pysy liikkeessä. Aktiivisuudesta saa pisteitä.

Jos talvellakin tuntuu, että kotia on usein tuuletettava, on sisäilmassa todennäköisesti jotain häikkää.

Outoa hajua, epämääräistä oireilua ja tarvetta tuulettaa kotia talvellakin. Muun muassa näistä asioista voi epäillä, että kodin sisäilmassa ei ole kaikki ihan kunnossa.

Näin kertoo Sisäilmayhdistyksen sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola, jonka mukaan talvi-ilmoilla ei pitäisi tarvita juuri tuulettaa edes taloissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.

– Jos pakkasillakin on sellaista tunnetta, että täytyy tuulettaa sisällä, olisi syytä kyllä miettiä, että mistä se johtuu. Tuulettamisen tarve voi kieliä riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuu kokonaan ilmanvaihtoventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisälle.

– Usein poistoilmanvaihtojärjestelmien taloissa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, joista tuloilma pääsee sisään. Se on hyvin yleinen ongelma suomalaisissa kodeissa, Ahola sanoo.

Samasta ilmiöstä kertoo Terveysilma tänään tiedotteessaan. Terveysilman mukaan joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuu kokonaan ilmanvaihtoventtiilit, jotka tuovat raitista ilmaa sisälle. Se voi aiheuttaa tunkkaisuutta, vetoa ja kuivaa ilmaa, mikä puolestaan saa useimmat ratkaisemaan tilanteen tuulettamalla kotia.

” Ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa.”

Sekä Sisäilmayhdistyksen Aholan että Terveysilman mukaan suomalaiset tietävät kotiensa ilmanvaihtojärjestelmistä hyvin vähän. Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf kertoo tiedotteessa, että huonoon ilmanlaatuun myös puututaan harvoin.

– Vaikka monet ovat  huolissaan kotinsa sisäilman laadusta, ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa. Ilmanvaihdosta puhuttaessa hyvä testikysymys on, tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa. Vastauksesta voi päätellä, onko asunnosta toimiva, riittävä ilmanvaihto.

– Jos kodin ilmanvaihto toimii kunnolla, ikkunan avaamiseen ei pitäisi tulla tarvetta kuin satunnaisesti, vaikka kun ruoanlaiton yhteydessä tulee käryä, Schlauf toteaa.

Sisäilman laatua tulee tarkkailla

Huonosta sisäilmasta kielii sisäilma-asiantuntija Aholan mukaan monet asiat. Ensimmäisiä niistä ovat oudot hajut ja fyysinen oireilu.

– Poikkeavien hajujen tulisi aina olla sellainen hälytysmerkki, jolloin pohditaan, mistä hajut voivat tulla. Kun huonossa sisäilmassa ollaan riittävän pitkään, saattaa henkilö alkaa oireilla erilaisilla ärsytysoireilla. Myöhemmin saattaa esiintyä pitkittyneitä tulehduskierteitä.

”Samoissa olosuhteissa toinen sairastuu ja toinen ei huomaa mitään.”

– Oireet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä: samoissa olosuhteissa toinen sairastuu ja toinen ei välttämättä huomaa mitään, Ahola sanoo.

Lue myös: Oletko jatkuvasti vähän nuhainen? Erikoislääkäri listaa sisäilmasairauden ensimmäiset oireet

Yksi sisäilman terveyshaitta kotona voi olla myös radon, eli radioaktiivinen jalokaasu, jota ei voi aistinvaraisesti havaita. Riittämätön ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä talon rakenteisiin. Omaan ilmanvaihtojärjestelmään tutustuminen onkin olennaista, jotta mahdolliset ongelmat ja viat on mahdollista löytää.

Asukaat

Yksi merkki paljastaa, jos kotisi sisäilmassa on ongelmia – ”Ikkunan avaamiseen ei tarvetta”

Meidän taloyhtiössämme vain pakko liitoksella oleva uusi huippuimuri pelaa vain 1 vaihteella.kun 50e arvoinen rele on ohitettu ja 600e arvoinen ohjausyksikkö.Ruuan paistorasvat valuu seinillä kun imuri liian hitaalla. Alakerrassa homeongelmat kun kivijalan Piki pahvit vetää viimeisiä. rinteestä valuva vesi imeytyy kivijalan läpi kellarikerrokseen. Salaoja puuttuu talon ympäriltä tai tukossa.65 v tehty talo ei huoltoo sen jälkeen kunnollista.Onneksi on rakenne muuten jämäkäksi tehty.Isänöitsiä...
Lue kommentti
asukaat

Yksi merkki paljastaa, jos kotisi sisäilmassa on ongelmia – ”Ikkunan avaamiseen ei tarvetta”

Taloyhtiössämme vaihdettiin ikkunat 20v sit tiivisteet kunnolliset se pätkä puuttui.silloin kun imurit toimi niin ei tullut ilmaa.katkasin reilu vaaksan pätkät pois pelas. Ny tulee ja omalla paineella menee ulos kun ikkunan auki pitää. No ne karmin ja seinän välissa vain pinta listat ne täyty tilkitä ensin.Kun gardiinit puol vaaterissa oli käytävän ovee avatessa.
Lue kommentti