Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Huippusopraano esiintyy avaruudessa

Brittisopraano Sarah Brightman, 54, treenaa parhaillaan venäläisessä kosmonauttikeskuksessa avaruusmatkaa varten. Syyskuussa kansainväliselle avaruusasemalle kymmeneksi päiväksi lähtevä laulaja tulee olemaan ensimmäinen muusikko, joka esiintyy avaruudessa.

Brittimedia on arvioinut, että matka maksaa noin 48 miljoonaa euroa. Brightman ei ole suostunut kertomaan tarkkaa summaa, mutta on varmistanut maksaneensa koko huvin itse.

Lähde: Ilta-Sanomat


Sarah Brightman uskoo, että matka avaruuteen tekee hänet hyvin onnelliseksi. Kuva: Reuters

MITÄ?

Salakavala tauti uhkaa suomalaisia

84 000 suomalaista sairastaa silmänpainetautia eli glaukoomaa. Saman verran on heitä, jotka sairastavat tautia, mutta eivät tiedä siitä, Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään.

Tauti on usein oireeton pitkään, minkä takia moni ei tajua sairastavansa sitä. Sitä ei voi parantaa, mutta silmätippahoidolla taudin voi pysäyttää.

Glaukoomassa korkea silmänpaine vaurioittaa näköhermoa ja lopulta näkökykyä. Näkö häviää ensin näkökentän reunoilta, jonne ilmestyy utua.

Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista glaukoomaa sairastavista on U2-yhtyeen keulamies Bono. Hän on kertonut julkisesti sairastaneensa tautia jo 20 vuotta. Lue lisää täältä: Katso video: Bono paljasti silmäsairautensa

HÄH?

Naisten ilkeily sai netin puolustamaan tanssivaa miestä

Lontoolainen ylipainoinen Sean tuli tunnetuksi netin tanssivana miehenä, kun samassa yökerhossa hänen kanssaan olleet naiset päättivät kuvata miehen tanssimista ja laittaa kuvat nettiin. Kuvat ottanut henkilö kirjoitti niiden yhteyteen miehen lopettaneen tanssimisen, kun huomasi, että hänelle naurettiin. Seanin kiusaaminen tuomittiin monessa nettiyhteisössä, ja yhdysvaltalainen toimittaja ja nettiaktiivi Cassandra Fairbanks päätti puuttua asiaan.

Cassandra perusti Twitter-kampanjan, jotta tanssiva mies löydettäisiin. Hän halusi järjestää Seanille tanssibileet, joihin oli kutsuttu yli 1700 naista. #FindDancingMan-kampanja tuotti tulosta ja kuvilla nolattu löytyi.

Nyt hänelle kerätään joukkorahoituksella rahaa matkaa varten. Koossa on jo 30 000 euroa.

Juhliin osallistuu Seanin, toimittajan ja naisten lisäksi muun muassa Pharrell Williams, Ellie Goulding ja Moby. Kaikki artistit ovat ilmoittaneet, etteivät ota esiintymisestään maksua.

Sean eli tanssiva mies varmisti kuvalla, että Twitter-kampanjalla oli löydetty oikea henkilö. Hän aikoo kuitenkin pitää toistaiseksi hiljaiseloa, eikä ole suostunut haastatteluihin.

Lähteet: HS, IS

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5