Lue, mistä tänään puhutaan

KUKA?

Paljastiko Kate vahingossa odottavansa tyttövauvaa?

Englannin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen toisen lapsen laskettu aika on huhtikuussa. Kuninkaallinen pari on koko raskauden ajan paljastanut varsin vähän tulevasta vauvasta. Muun muassa lapsen sukupuoli on pysynyt salaisuutena.

Huhut tulevan siniverisen ympärillä käyvät kuitenkin villeinä. People-lehden mukaan Kate saattoi vahingossa paljastaa odottavansa tyttöä. Kate vieraili lontoolaisessa lastenvaateliikkeessä, ja liikkeen omistajan mukaan herttuatar tutkaili erityisen kiinnostuneena pikkuruisia tyttöjen vaatteita.

Tämä tekisi varmastikin ainakin vauvan isoisän, prinssi Charlesin, onnelliseksi. Raskausuutisen tultua syksyllä julki, hän tunnusti toivovansa, että vauva on tällä kertaa tyttö.

Perheen esikoiselle Georgelle ja tämän pikkusisarukselle tulee ikäeroa vain vuosi ja yhdeksän kuukautta. Ikäero on sama kuin Katella ja hänen pikkusiskollaan Pippalla.

Lähde: Mirror

MITÄ?

Raiskauksia ilmi enemmän kuin aiemmin

Raiskauksia ilmoitettiin poliisille viime vuonna enemmän kuin minään muuna vuonna 2000-luvulla, kertoo Helsingin Sanomat. Poliisi kirjasi viime vuonna yhteensä 939 raiskausta, törkeää raiskausta ja niiden yritystä.

Osittain ilmoitusten määrän kasvua voi selittää lakimuutos, jonka myötä aiemmin sukupuoliyhteyteen pakottamisina kirjatut teot on laskettu viime syyskuusta lähtien raiskauksiksi.

Silti moni seksuaalirikos jää yhä salaisuudeksi. Tuoreen poliisibarometri 2014 -tutkimuksen mukaan vain joka neljäs seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan kohteeksi joutunut ilmoitti asiasta poliisille.

Raiskausrikoksissa ulkomaalaisten osuus on oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportin mukaan suurempi kuin muissa rikoksissa. Joka kolmas raiskauksesta tuomittu on ulkomaalaistaustainen.

HÄH?

Rikolliset ovat vaihtaneet pankkiryöstöt kyberrikoksiin

Myös rikosmaailma on elänyt viime vuosien aikana muutoksen aikaa. Esimerkiksi maanantaisesta Klaukkalan pankkiryöstöstä huolimatta pankkiryöstöt ovat Suomessa aiempaa harvinaisempia. Pankkien sijaan rikolliset hyökkäävät nykyään yhä useammin nettiin ja tekevät kyberrikoksia, kertoo Yle.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla