Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Päivi Räsänen perustelee tasa-arvoisen avioliittolain vastustusta YK:n ihmisoikeusjulistuksella

Kuva: HS/Markus Jokela

Sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtajalla Päivi Räsäsellä  oli taas uusi ässä hihassa – ja jälleen oli kyse tasa-arvoisesta avioliittolaista. Räsänen väitti, että tasa-arvoinen avioliittolaki on YK:n ihmisoikeusjulistuksen vastainen. Häh? Näin hän perusteli asiaa Radio Helsingin Tasavalta-lähetyksessä:

"Jos ajatellaan vaikkapa YK:n julistuksia, jotka ovat ihmisoikeuksien tällaisen universaalin tulkinnan kannalta merkityksellisiä, niin siellä lähdetään siitä, että jokaisella on oikeus, jokaisella miehellä ja naisella on oikeus solmia avioliitto, eli siinäkin avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi."

Räsäsen tulkinta on herättänyt ihmetystä, sillä YK:n ihmisoikeusjulistuksessa nimenomaan sanotaan, että jokaisella miehellä ja naisella on oikeus solmia avioliitto. Siinä ei sanota, että miesten ja naisten tulisi solmia avioliitto keskenään. Muun muassa Rkp:n kansanedustaja Stefan Wallin kommentoi Räsäsen puheita eilen. Hänen mielestään Räsäsen tulkinta on "vääristetyin tulkinta YK:n ihmisoikeusjulistuksesta mitä hän on ikinä kuullut".

Eduskunnan lakivaliokunta äänestää tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitteesta tänään torstaina. Eduskunnassa siitä äänestetään 28. marraskuuta.

Lähteet: Radio Helsinki, MTV.fi

MITÄ?

Kapeat lasit eivät todellakaan sovi samppanjalle

Ei näin! Kuva: Shutterstock

Kerroimme jo aikaisemmin, että Pernod Ricard -alkoholiyhtiön viiniasiantuntijan Federico Lleonartin mukaan sampanja maistuu paremmalta valkoviinilaseista. Nyt laseja valmistavan Riedelin toimitusjohtaja Maximilian Riedel väittää samaa. Runsaat maut – ja etenkin tuoksut – pääsevät kuulemma oikeuksiinsa vain leveämmässä lasissa. "Lasin muodon merkitys korostuu samppanjan kohdalla, jossa on uskomattoman monipuolinen tuoksu- ja makupaletti", Riedel sanoi Helsingin Sanomissa.

Kukapa haluaisi tuhlata arvokasta juomaa, joten kai tätä testattava, vaikkei viinihifistelijä olisikaan. Mutta kai ne kapeat ja korkeat lasit kelpaavat yhä sentään kuoharin kilistelyyn, ettei kaikkia laseja tarvitse vaihtaa!

Lähde: HS

HÄH?

Brittihotelli sakotti asiakkaita kriittisestä arviosta

Miten helppoa näinä some-aikoina onkaan laittaa sana kiertämään niin huonosta palvelusta kuin vaikkapa ala-arvoisista hotelleista. Aiheeton mustamaalaus on toki ikävää, mutta blackpoolilainen Broadway-hotelli yrittää sensuroida kriittiset arviot sakon uhalla.

Kun eläkeläispariskunta arvosteli hotellia Tripadvisorissa, pariskunnan luottokortilta oli veloitettu 100 puntaa (noin 125 euroa). Heiltä oli jäänyt huomaamatta, että sopimuksessa oli pienillä kirjaimilla maininta siitä, että hotelli sakottaa matkanjohtajaa 100 puntaa per arvostelu, jos tämä kirjoittaa huonon arvion mille tahansa verkkosivulle.

Niin no! Kuka oikeasti jaksaa – saati edes näkee – lukea sopimusten pienellä präntättyjä pätkiä? Vaikka taas kerran tuli todistettua, että kannattaisi.

Kyseinen tapaus on Britannian kuluttaja-asiamiehen tutkittavana.

Lähde: Uusi Suomi

Vanhaa jumppamattoa ei kannata heittää roskiin!

Instagram-sivusto 5-minute crafts julkaisi videon, jossa esitellään jumppamaton uusia käyttötapoja. Tässä hyvät vinkit kootusti.

  1. Astiankuivauskaapin alunen. Ulkomailla asuvalla astiankuivausteline löytyy mahdollisesti keittiönpöydältä, mutta monessa suomalaisessa kodissa mainio kapistus on rakennettu kaapistoon. Vanhasta jumppamatosta saat oivan alustan astioista tippuvalle vedelle.
  2. Leikkuulaudan pidike. Samaan tapaan kumista mattoa voi käyttää myös alustana leikkuulaudalle, joka ei tällöin luista vihanneksia pilkottaessa.
  3. Hiirimatto. Mittaa vanhasta jumppamatostasi parikymmentä senttiä pitkä ja yhtä leveä alue, ja leikkaa se irti. Luistamaton kuminen alusta on oiva kotitoimiston tietokoneen hiirimatoksi.
  4. Läppärin suojapussi. Miksipä et samoilla vauhdeilla kyhäisi matosta myös läppärin suojapussia? Leikkaa matosta tuplasti kannettavasi kokoinen pala ja taita se kahtia. Liitä reunat yhteen siten, että yksi sivu jää taskumaisesti auki. Sujauta läppäri kyytiin.
  5. Cooleri tölkille. Rullaa pieni pala mattoa tölkin ympärille. Oiva tapa pitää tölkki kylmänä.
  6. Lasinalunen. Bileet tulossa? Pyöreistä jumppamaton paloista saat kätevät lasinaluset.

Oli käytetyn jumppamaton uusi käyttötarkoitus mikä tahansa näistä, on se silti syytä puhdistaa hyvin. Onneksi se onnistuu kätevästi ihan pesukoneessa.

Näyttelijä Colman Domingo esittää Fear the Walking Dead -sarjassa Victor Strandia, joka liittyi zombijahtiin sarjan toisella kaudella.

IS TV-LEHTI: Apokalyptinen Fear the Walking Dead -kauhusarja oli jotakin aivan uutta 48-vuotiaalle Colman Domingolle, joka on henkeen ja vereen teatterinäyttelijä.

–Sanon aina kyllä uusille asioille. Käsivarteeni on tatuoitu sana yes, mies kertoo Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Domingo esittelee käsivarttaan, jossa näkyy kyseinen tatuointi.

Domingon laajassa ansioluettelossa lukee lisäksi nimikkeet Broadway-tähti, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ohjasi myös yhden Fear the Walking Dead -sarjan jakson sen neljännellä kaudella. Meneillään on sarjan neljäs kausi, joten Domingolla on jo kokemusta zombien lahtaamisesta. Mikä on paras tapa tappaa zombi?

– Tärkeintä on tähdätä päähän. Voi käyttää mitä tahansa kättä pidempää, jota on saatavilla, Domingo naurahtaa.

– Hahmoni tärkeimmät aseet ovat kieli ja äly. ”Zombisarja” voi olla myös huono leima sarjallemme, sillä jos raaputtaa pintaa syvemmälle, kyseessä on sarja perheestä ja inhimillisyydestä, Domingo pohtii.

Neljännellä kaudella zombeja vastaan taisteleva porukka saa käyttöönsä myös aseita. Domingo joutui ensimmäistä kertaa harjoittelemaan aseiden käyttöä.

”Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.”

Se oli hänelle vaikeaa.

– Meillä on Amerikassa omat, jakautuneet mielipiteemme aseista, hän sanoo.

Domingo kertoo ajattelevansa, että esimerkiksi maaseudulla ihmisten täytyy saada omistaa aseita puolustaakseen maitaan. Mutta mitkään automaattiaseet yksityishenkilöillä eivät käy järkeen.

– Jokainen järkevä ihminen – jokainen järkevä aseenomistaja myös – sanoisi, että kenelläkään ei voi olla oikeaa tarvetta sellaiselle aseelle. Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.

Hän uskoo, että ihmisellä on oikeus puolustaa itseään.

”Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!”

– Mutta haluaisin ihmisten käyttävän tervettä järkeä! Domingo selittää kiihkeästi.

– Amerikka on perustunut toisen pelolle. Maamme on joutunut taistelemaan eroon orjuudesta, taistelemaan maahanmuuttajien, naisten ja homojen oikeuksien puolesta. Taistelu kaikesta mahdollisesta on hyvin syvällä kansakunnassamme. Lopulta taistelemme siitä, että osaisimme kunnioittaa ja rakastaa toisiamme, Domingo kertoo ja on lähellä purskahtaa itkuun.

Hän kuivaa silmänurkkiaan.

– Olen pahoillani, tämä on vain niin henkilökohtaista. Rakkauden tiellä on aina pelkoa. Pelkoa toisen elämänvalinnoista – miksi ne vaivaamat muita ihmisiä niin paljon?

Sitten tunteikas näyttelijä purskahtaa nauramaan.

– Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!

Fear the Walking Dead, kauden 4 jälkimmäinen puolisko on nyt nähtävillä HBO Nordic -maksukanavalla.