Tiedä, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?

Patrick Modiano

Ranskalainen Patrick Modiano, 69, palkitaan tänään kirjallisuuden Nobel-palkinnolla Tukholmassa. Patrickia on pidetty sekä yllätysvoittajana että epäpoliittisuudessaan turvallisena valintana.

– Modiano on arvostettu kirjailija, mutta hän ei ole ollut viime aikoina paljoakaan esillä. Nobel-komitea on tehnyt nyt kaksi kertaa varsin neutraalin valinnan, sanoi Ylen kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak lokakuussa, kun vuoden nobelisti paljastettiin.

Patrickin kirjoista viisi on suomennettu: Kehäbulevardit (1976), Villa Triste (1977), Hämärien puotien kuja (1979), Nuoruus (1986) ja Kadonnut kortteli (1987).

Niiden kysyntä oli ilmestymisensä aikaan Suomessa melko vaatimatonta.

– Innottomat arvostelut ja vähäinen myynti tekivät vaikutuksensa. Siihen se julkaiseminen päättyi. Yleisö ei ollut kauhean innostunut, sanoo nykyään eläkkeellä oleva kustantaja Matti Snell Helsingin Sanomissa.

Nobel-juhlallisuuksia on vietetty vuodesta 1926 lähtien Tukholman keskustassa sijaitsevassa Konserthusetissa.

Mitä?

Hobitti – Viiden armeijan taistelu ensi-illassa

Fanien hartaasti odottama päivä on täällä. Peter Jacksonin ohjaaman Hobitti-elokuvatrilogian viimeinen osa Hobitti – Viiden armeijan taistelu saa tänään ensi-iltansa elokuvateattereissa. Trilogian kaksi edellistä elokuvaa ovat Odottamaton matka (2012) ja Smaugin autioittama maa (2013).

Uusi-Seelantilainen ohjaaja Peter Jackson, 53, on aiemmin ohjannut myös J. R. R. Tolkienin kirjojen pohjalta tehdyn Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian.

Häh?

Kasmir sai kultalevyn vähäisestä levymyynnistä huolimatta

Vadelmavene-kesähitistään tunnetun Kasmirin, 29, AMK Dropout -levyä on myyty vain 3000 kappaletta. Siitä huolimatta mies sai juuri kultalevyn. Kasmirin menestys perustuu Spotify-kuunteluun. Hän onkin ensimmäinen artisti Suomessa, joka on saanut kultalevyn suoratoistokuuntelun perusteella. AMK Dropout -albumia on kuunneltu Spotifyssa jo yli 10 miljoonaa kertaa.

Perinteisesti kultalevy on myönnetty albumista, jota on myyty yli 10 000 kappaletta. Suomessa kultalevy on Musiikkituottajat ry:n myöntämä palkinto.

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.