Tiedä, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?

Patrick Modiano

Ranskalainen Patrick Modiano, 69, palkitaan tänään kirjallisuuden Nobel-palkinnolla Tukholmassa. Patrickia on pidetty sekä yllätysvoittajana että epäpoliittisuudessaan turvallisena valintana.

– Modiano on arvostettu kirjailija, mutta hän ei ole ollut viime aikoina paljoakaan esillä. Nobel-komitea on tehnyt nyt kaksi kertaa varsin neutraalin valinnan, sanoi Ylen kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak lokakuussa, kun vuoden nobelisti paljastettiin.

Patrickin kirjoista viisi on suomennettu: Kehäbulevardit (1976), Villa Triste (1977), Hämärien puotien kuja (1979), Nuoruus (1986) ja Kadonnut kortteli (1987).

Niiden kysyntä oli ilmestymisensä aikaan Suomessa melko vaatimatonta.

– Innottomat arvostelut ja vähäinen myynti tekivät vaikutuksensa. Siihen se julkaiseminen päättyi. Yleisö ei ollut kauhean innostunut, sanoo nykyään eläkkeellä oleva kustantaja Matti Snell Helsingin Sanomissa.

Nobel-juhlallisuuksia on vietetty vuodesta 1926 lähtien Tukholman keskustassa sijaitsevassa Konserthusetissa.

Mitä?

Hobitti – Viiden armeijan taistelu ensi-illassa

Fanien hartaasti odottama päivä on täällä. Peter Jacksonin ohjaaman Hobitti-elokuvatrilogian viimeinen osa Hobitti – Viiden armeijan taistelu saa tänään ensi-iltansa elokuvateattereissa. Trilogian kaksi edellistä elokuvaa ovat Odottamaton matka (2012) ja Smaugin autioittama maa (2013).

Uusi-Seelantilainen ohjaaja Peter Jackson, 53, on aiemmin ohjannut myös J. R. R. Tolkienin kirjojen pohjalta tehdyn Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogian.

Häh?

Kasmir sai kultalevyn vähäisestä levymyynnistä huolimatta

Vadelmavene-kesähitistään tunnetun Kasmirin, 29, AMK Dropout -levyä on myyty vain 3000 kappaletta. Siitä huolimatta mies sai juuri kultalevyn. Kasmirin menestys perustuu Spotify-kuunteluun. Hän onkin ensimmäinen artisti Suomessa, joka on saanut kultalevyn suoratoistokuuntelun perusteella. AMK Dropout -albumia on kuunneltu Spotifyssa jo yli 10 miljoonaa kertaa.

Perinteisesti kultalevy on myönnetty albumista, jota on myyty yli 10 000 kappaletta. Suomessa kultalevy on Musiikkituottajat ry:n myöntämä palkinto.