Lue, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?

Rock- ja blueslegenda menehtyi

Legendaarinen rock- ja blueslaulaja Joe Cocker kuoli maanantaina. Cocker oli kuollessaan 70-vuotias, ja Sony Musicin tiedotteen mukaan hän menehtyi keuhkosyöpään.

Cockerista tuli tunnettu hänen tehtyään oman versionsa Beatles-kappaleesta With a Little Help From My Friends. Raspikurkkuinen laulaja ehti tehdä uransa alkana yli 20 albumia.

Muusikko nähtiin Suomessa viimeksi vuoden 2002 Pori Jazzeilla.Joe Cocker Porin Kirjurinluodolla kesällä 2002. Kuva: Tapio Vanhatalo / Sanoma-arkisto

Lähteet: Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat

Mitä?

Nettikirpparit porskuttavat

Perinteinen kauppa kärsii taantumasta, mutta nettikirpparit, kuten Huuto.net ja Tori.fi puskevat eteenpäin. Suomalaiset ostavat yhä innokkaammin tavaraa suoraan toiselta suomalaiselta, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Huuto.netin ja Tori.fi:n kaltaisten kaupallisten alustojen lisäksi vertaiskauppaa käydään esimerkiksi suoraan Facebookissa. Ja sen me totisesti olemme huomanneet! Yhä useampi naapurusto on saanut oman Facebook-ryhmänsä, jossa hermot kiristyvät, kun kaikki eivät osaakaan av-yv-koodikieltä.

Miksi Ilona on valloittanut vaatevuorillaan kotitalonsa alakerran ja Sini postittaa mekkojaan ympäri Suomea? Otimme siitä selvää syksyllä. Lue juttu täällä: Raha liikkuu nyt somekirppiksillä – kierrättäminen ei ole enää köyhäilyä

Lue myös:

Hankkiudu turhasta tavarasta eroon kotikirpparilla – näin onnistut

Ostat tai myyt, käyttäydy oikein Facebook-kirpputoreilla

Häh?

Kelpaako tavallinen enää?

Suurin osa suomalaisista hankkii jouluksi kotiinsa perinteisen metsäkuusen, mutta muitakin on tarjolla, Yle kertoo. Olohuoneen nurkkaan voi hankkia esimerkiksi pehmeäneulaisen amerikkalaisen palsamipihtakuusen tai omenalta tuoksuvan douglaskuusen.

Ehkä parin vuoden päästä yhä useammassa kodissa tuoksuu joulun aikaan metsän sijaan omppu?

Lue myös: Avec Sofié -blogi: Ekologinen joulukuusi tuli taloon

Aamun olennaiset julkaistaan seuraavan kerran maanantaina 29.12.

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!