Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Työtapaturma ja sooloilua

SDP:n kansanedustajan Kari Rajamäen päätös torpata lakiesitys paperittomien oikeudesta terveydenhuollon palveluihin nostatti eilen kohun. Kiivastuneiden kansalaisten lisäksi Rajamäkeä kritisoivat monet poliitikot, myös oman puolueen sisältä.

Mikael Jungner kirjoitti entisen sisäministerin häpäisseen itsensä ja puolueensa. Jouni Backmanin mukaan Rajamäki sooloili, ja koko homma oli työtapaturma. Antti Rinne totesi, että hallituksen esitys olisi pitänyt hyväksyä.

Tämän kauden jälkeen eduskunnan jättävän Rajamäen mukaan lakiesitys oli huonosti valmisteltu ja puutteellinen ja olisi tarjonnut ennenkuulumattoman laajat terveyspalvelut paperittomille. Rajamäki uskoo tehneensä oikean ratkaisun.

Erityisesti vihreät ovat olleet närkästyneitä esityksen torppaamisesta. Puolueen mielestä se sotii kaikkia sivistysvaltion periaatteita vastaan.Kesken oleva kausi on Kari Rajamäen viimeinen. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto

Lähteet: Yle, Iltalehti, Vihreä lanka

MITÄ?

Lihattomat kohulihapullat

Yle kirjoitti Ruokakeskon lihapyöryköistä, joissa on nolla prosenttia lihaa. Artikkelin seurauksena yritys muutti lihapyöryköidensä nimen pelkiksi pyöryköiksi.

Ihan lihattomia pyörykät eivät kuitenkaan olleet. Nollan prosentin pyöryköissä on lihaan verrattavia ainesosia, ”jämäpaloja”, 52 prosenttia, Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö kertoo. Hän muistuttaa, että koko ruhon käyttäminen on hyödyllistä, ja se sopii hyvin pyöryköiden kaltaiseen ruokaan.

Lihattomat pyörykät ovat oikeastaan jo vanha juttu. Mats-Eric Nilssonin vuonna 2010 ilmestyneessä Aitoa ruokaa -kirjassa listataan monta ruokaa, jotka ovat aivan muuta kuin kuvittelemme. Lihapyöryköiden lisäksi sieltä löytyy klassikko, eli guacamoledippi, jossa avocadoa on vain 0,7 prosenttia.

HÄH?

Taas uusi trendiruoka

Ensin oli riisi, sitten kuskus ja viimeisimpänä kvinoa. Nyt kun olemme jo tottuneet niihin, uudet tuulet puhaltavat. Helsingin Sanomien mukaan uusin supervilja on arabialainen vehnälaji freekeh. Trendiviljan nimeen vannovat esimerkiksi ravintoasiantuntijat.

Freekeh maistuu bulgurilta ja näyttää ja tuntuu ohralta. Se on tutkimuksien mukaan vehnää terveellisempi ja sisältää enemmän kuituja, proteiineja ja mineraaleja.