Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Työtapaturma ja sooloilua

SDP:n kansanedustajan Kari Rajamäen päätös torpata lakiesitys paperittomien oikeudesta terveydenhuollon palveluihin nostatti eilen kohun. Kiivastuneiden kansalaisten lisäksi Rajamäkeä kritisoivat monet poliitikot, myös oman puolueen sisältä.

Mikael Jungner kirjoitti entisen sisäministerin häpäisseen itsensä ja puolueensa. Jouni Backmanin mukaan Rajamäki sooloili, ja koko homma oli työtapaturma. Antti Rinne totesi, että hallituksen esitys olisi pitänyt hyväksyä.

Tämän kauden jälkeen eduskunnan jättävän Rajamäen mukaan lakiesitys oli huonosti valmisteltu ja puutteellinen ja olisi tarjonnut ennenkuulumattoman laajat terveyspalvelut paperittomille. Rajamäki uskoo tehneensä oikean ratkaisun.

Erityisesti vihreät ovat olleet närkästyneitä esityksen torppaamisesta. Puolueen mielestä se sotii kaikkia sivistysvaltion periaatteita vastaan.Kesken oleva kausi on Kari Rajamäen viimeinen. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto

Lähteet: Yle, Iltalehti, Vihreä lanka

MITÄ?

Lihattomat kohulihapullat

Yle kirjoitti Ruokakeskon lihapyöryköistä, joissa on nolla prosenttia lihaa. Artikkelin seurauksena yritys muutti lihapyöryköidensä nimen pelkiksi pyöryköiksi.

Ihan lihattomia pyörykät eivät kuitenkaan olleet. Nollan prosentin pyöryköissä on lihaan verrattavia ainesosia, ”jämäpaloja”, 52 prosenttia, Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö kertoo. Hän muistuttaa, että koko ruhon käyttäminen on hyödyllistä, ja se sopii hyvin pyöryköiden kaltaiseen ruokaan.

Lihattomat pyörykät ovat oikeastaan jo vanha juttu. Mats-Eric Nilssonin vuonna 2010 ilmestyneessä Aitoa ruokaa -kirjassa listataan monta ruokaa, jotka ovat aivan muuta kuin kuvittelemme. Lihapyöryköiden lisäksi sieltä löytyy klassikko, eli guacamoledippi, jossa avocadoa on vain 0,7 prosenttia.

HÄH?

Taas uusi trendiruoka

Ensin oli riisi, sitten kuskus ja viimeisimpänä kvinoa. Nyt kun olemme jo tottuneet niihin, uudet tuulet puhaltavat. Helsingin Sanomien mukaan uusin supervilja on arabialainen vehnälaji freekeh. Trendiviljan nimeen vannovat esimerkiksi ravintoasiantuntijat.

Freekeh maistuu bulgurilta ja näyttää ja tuntuu ohralta. Se on tutkimuksien mukaan vehnää terveellisempi ja sisältää enemmän kuituja, proteiineja ja mineraaleja.

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä