Lue, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

Kuka?

Kate ja Beyonce

New Yorkissa nähtiin melkoinen Brooklyn Netsin ja Cleveland Cavaliersin välinen koripallo-ottelu – tosin tuskin juuri kukaan seurasi peliä. Nimittäin kentän vastakkaisilla reunoilla istui kaksi tämän hetken seuratuimmista pareista: brittien kuninkaalliset Kate ja William ja popin kuninkaallisiksi nimetyt Beyoncé ja Jay Z.

Ottelun taolla Beyoncé rohkaisi itsensä ja kipaisi Jay Z vanavedessään kentän toiselle puolelle tervehtimään siniverisiä. Pariskunnat jutustelivat muutaman minuutin ajan ja silminnäkijän mukaan Jay Z toivotti Katelle ja Willille hyvää joulua, kertoo People.

Mitähän Katen kuninkaallisen ylväälle ryhdille tapahtui korismatsissa? Kuva: Reuters

Mitä?

Joululahjat ostetaan nyt netistä

Yhä useampi suomalainen shoppailee jouluostoksensa netistä.

– Pakettiliikenteessä voidaan puhua merkittävästä kasvusta. Varsinkin ulkomailta tuleva verkkokauppojen lähetysten määrä on kasvanut selvästi, Sanoo Itella Postin lajittelutoiminnoista vastaava aluepäällikkö Jukka Sauramäki Ylen haastattelussa.

Esimerkiksi Lapissa jo pelkästään joulukuun ensimmäisellä viikolla on lähetetty paketteja 40 prosenttia ja vastaanotettu 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Häh?

Mies päätti antaa anakondan syödä itsensä

Luontoaktivisti Paul Rosolie, 30, halusi kiinnittää ihmisten huomion Amazonin sademetsän tilanteeseen. Sademetsän tuhosta huolestunut mies keksi tehokkaan keinon huomion saamikseksi: hän päätti antaa jättiläiskäärmeen syödä itsensä. Tempauksesta kuvattiin ohjelma Discovery-kanavalle.

– Halusin tehdä jotain, joka järkyttäisi ihmisiä ja pakottaisi heidät keskustelemaan siitä, mitä täällä tapahtuu – ja onnistuin siinä, Paul sanoo Independent-lehden haastattelussa.

Erikoisvalmisteiseen turvapukuun pukeutunut aktivisti oli tarkoitus vetää syödyksi tulemisen jälkeen pois anakondan vatsasta vyötärölle kiinnitetyn narun avulla. Etukäteen valtavan kohun herättäneen ohjelman katsojat kuitenkin pettyivät: Paul keskeytti temppunsa. Kun käärme oli nielemässä miestä, hän hälytti apua.

– Tunsin, kuinka käärmeen leuvat tarttuivat kypärääni. Käärme onnistui vääntämään käteni sellaiseen asentoon, että sen koko voima kohdistui käteeni. Tunsin kuinka veri pakeni kädestäni ja luu alkoi taipua. Siinä vaiheessa, kun tunsin käteni olevan katkeamaisillaan, minun oli pakko keskettyyä, Paul kertoi E-Onlinen mukaan.

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com