Tiedä, mistä kahvipöydässä tänään keskustellaan.

KUKA?

Ei ole kohuherttuatar Fergietä eli Sarah Fergusonia, 55, vähään aikaan näkynytkään. Ja ei, Yorkin prinssi Andrew'n ex-vaimo ei ole tällä kertaa aiheuttanut häpeää yhdellekään kuninkaallisille. Päinvastoin, Fergie nähtiin kuulemma elokuvan kutsuvierasensi-illassa oikein hyväntuulisena ja hyvävointisen oloisena. Syy siihen on elämänmuutos. Sara on jättänyt sokerin ja alkanut liikkua säännöllisesti. Ja siinä sivussa paino on pudonnut yli 20 kiloa.

Fergie tällä viikolla.
Ja Fergie huhtikuussa 2013.

Lähde: People

MITÄ?

Ravitsemustieteen professori loukkaantui

Kuva: Sanoma-arkisto/Ville Honkonen

Espoolaisvanhempien ja päiväkotien voisota jatkuu. Kaikki sai alkunsa toissa päivänä, kun Helsingin Sanomat kertoi, että jotkut espoolaisvanhemmat haluaisivat, että heidän lapsensa saisivat voidella leipänsä luomuvoilla, eikä margariinilla. Koska kaupunki ei suostu vaihtamaan margariinia voihin, vanhemmat tarjoutuivat itse viemään voit päiväkotoihin. Mutta ei kuulemma onnistu.

Eivätkä vanhemmat ole huolissaan pelkästään margariinista, vaan  muutenkin siitä, mitä heidän lapsilleen syötetään: lisäaineita, sokeria ja geenimuunneltua ruokaa.

Ja nyt asiasta on pahoittanut mielensä ravitsemustieteen professori Mikael Fagerholm. Hän on loukkaantunut siitä, että voiasialla olleet espoolaisvanhemmat olivat kyseenalaistaneet ravitsemusasiantuntijoiden ammattitaidon. "Samalla kyseenalaistettiin moraalimme. Miksi me valehtelisimme ja puhuisimme vasten totuutta?" Fagerholm sanoi Iltalehdessä.

Eihän se nyt niin mene, että ravitsemussuosituksia noin vain kyseenalaistetaan!

Lähteet: Iltalehti, HS

HÄH?

Suomi nousuun vessapaperiratsialla

Kuva: Reuters

Totta se on! Ruotsalaisella luovuudella ei ole rajoja. Länsi-Ruotsissa Skarassa keksittiin näppärä tapa selvittää kirjaston hävytön vessapaperikato. Työntekijät päättivät merkitä vessapaperit samanlaisella hälärillä, joilla kirjat merkitään. Eikä ollut turhaa! Yksi vessapaperivaras on kuulemma jäänyt jo kiinni.

Eiköhän oteta tämä keksintö käyttöön myös Suomessa, ensihätään ainakin koulujen, ravintoloiden ja virastojen vessoissa. Jospa Suomi siitä sitten nousuun. Vai perustetaanko kuitenkin ensin muutama työryhmä?

Lisää vessapaperista: Brittinainen syö rullan vessapaperia päivässä

Lähde: Dagens Nyheter

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”