Tiedä, mistä kahvipöydässä puhutaan.

KUKA?

Annika Saarikko sai kyseenalaisen tittelin

Keskusta ilmoitti eilen, että se haluaa keskioluen pois  kauppojen, kioskien ja huoltamoiden hyllyiltä. Tämä tarkoittaisi sitä, että yli 3,7-prosenttisia prosenttisia alkoholijuomia saisi vain Alkosta.

Idean äitinä pidetään keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikkoa, sillä hän veti puolueen alkoholipoliittista työryhmää, joka hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja perussuomalaisten Timo Soini ehtivät jo tyrmätä ehdotuksen. Pelkosen mielestä tämä saattaisi tarkoittaa yli tuhannen pienen kaupan kuolemaa, ja Soini ennakoi viinarallia Viroon.

Sdp:n Susanna Huovinen on aikaisemmin ehdottanut keskioluen siirtämistä Alkoon ja sai aikaan ison kohun. Eiköhän gallupeja johtava keskustakin peru puheensa eduskuntavaalikampanjan edetessä.

Lähteet: Yle, IS, MTV Uutiset

MITÄ?

Nyt se varmistui: Fifty Shades of Grey saa jatkoa

Perjantaina ensi-iltaan tuleva Fifty Shades of Grey -elokuva on aiheuttanut yleisöryntäyksen, sillä lippuja on myyty Suomessa ennakkoon jo 16 000.

Innokkaat fanit saivat eilen ilouutisia, kun varmistui, että leffa saa jatkoa. Ohjaaja Sam Taylor-Johnsonin mukaan jatko-osat perustuvat Fifty Shades Darker- ja Fifty Shades Freed -kirjoihin.

Lähde: Harpers Bazaar

Lue myös:

Lisää paljastuksia Fifty Shades -elokuvasta: niin paljon seksiä, ettei pääosan esittäjä halua vanhempiensa näkevän

Aktivistit kehottavat: Fifty Shades of Grey -elokuva boikottiin

Kaikki aiheeseen liittyvät jutut löydät täältä.

HÄH?

Suhteellisen Väijy aloitti työharjoittelun

 

Jotta näet kuvan, sinun pitää olla kirjautunut Facebookiin.

Tämä 8-viikkoinen belgianpaimenkoira on ihastuttanut sosiaalisessa mediassa. Suhteellisen Väijy – tuttavallisemmin Valde – on saanut Facebookissa alle vuorokaudessa yli 57 000 tykkäystä ja 5200 jakoa.

Valde ei kuitenkaan ole pelkästään söpö karvakuono, vaan sillä on myös tärkeä yhteiskunnallnen tehtävä: siitä tulee Itä-Suomen poliisilaitoksen partiokoira.

Valde on juuri aloittanut työharjoittelun vanhemman poliisikoiran opastuksessa.

Lähde: Facebook/HS.fi

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e