Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Napakymppi elvytetään

Tosin ainoastaan Ilta-Sanomien ISTV:ssä. Klassikko-ohjelmasta ja sen legendaarisesta juontajasta Kari Salmelaisesta voi nauttia ensi viikolla ystävänpäivän aattona, kun ohjelma lähetetään netissä.

1985–2002 pyörinyt deittiohjelma saavutti parhaimmillaan 2,9 miljoonaa katsojaa, vaikka se tehtiin pilkkahintaan. IS:n mukaan ohjelman tekijät saivat yhden ohjeen sitä kehitellessään. Näin se kuului: ”Tehkää lauantai-iltaan halpa, hyvin katsottu ohjelma, joka ei maksa juuri mitään.”

Viimeksi Kari Salmelainen palasi Napakymppi-isännän rooliin Putouksen tuoreimmalla kaudella.

Lue lisää Napakympin elvytyksestä täällä.

MITÄ?

Ihan kaikkea ei kiellettykään

Vuoden alussa voimaan tullut alkoholilaki pakotti panimot poistamaan kalja- ja siideritölkkien kuvat ja muun alkoholimainonnan jakeluautoistaan. Keravalaiset eivät saaneet enää nauttia ikonisesta jätti-Koffistaan, vaan tilalle tuli tumma Battery-tölkki.

Valvira on kuitenkin tehnyt poikkeuksen Saimaan Juomatehtaan kohdalla. He saavat edelleen mainostaa alkoholijuomiaan kuljetusautoissaan. Onko se nyt sitten reilua, että toiset saavat, toiset eivät?

– Tuntuuhan tämä vähän oudolta, kun monet muut yhtiöt joutuvat vaihtamaan autojensa maalaukset. Käyttämämme kuljetusyhtiöiden autot kuljettavat pääasiassa muuta tavaraa kuin meidän juomiamme. Emmekä myöskään maksa heille korvausta tuotteidemme mainostamisesta. Siksi se on sallittua, Saimaan Juomatehtaan varatoimitusjohtaja Jussi Laukkanen perusteli Ilta-Sanomien mukaan yrityksen blogissa.

HÄH?

”Vasemmasta haista” tuli hitti

Siinä se vasen hai nyt on. Vasemmalla! Kuva: Reuters

Koko alkuviikko Yhdysvalloissa kohkattiin vuoden tapahtumasta: Super Bowlista. Perinteisesti sen suurinta antia ovat olleet megalomaaniset välaika-show’t, joissa on viime vuosina nähty muun muassa Beyoncén, Madonnan ja nyt Katy Perryn kaltaisten supertähtien esityksiä.

Katy Perryn Super Bowl -ohjelmanumerossa hänen kanssaan lavalla tanssi haikaloja. Hassun mokan – hai unohti koreografiansa ja tyytyi liikuttelemaan eviään vähän miten sattuu – takia ”vasemmasta haista” eli Katyn vasemmalla puolella sekoilleesta haikalasta on tullut nyt nettihitti, josta on tehty lukemattomia kuvia ja videoita ja kirjoitettu juttuja. BuzzFeedkin ehti jo koostaa kaikista vasen hai -meemikuvista 23 kuvan jutun. Näet sen täällä.

Hain henkilöllisyyskin on paljastunut. Puvun sisällä heilui tanssija Bryan Graw, joka on nähty muun muassa Katyn viimeisellä kiertueella. Bryan on innoissaan uudesta asemastaan vasempana haina ja ottaa siitä kaiken ilon irti. Mahtava esimerkki siitä, kuinka omat mokansa pitäisi käsitellä!

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla