Tiedä, mistä kahvipöydässä keskustellaan.

KUKA?

Napakymppi elvytetään

Tosin ainoastaan Ilta-Sanomien ISTV:ssä. Klassikko-ohjelmasta ja sen legendaarisesta juontajasta Kari Salmelaisesta voi nauttia ensi viikolla ystävänpäivän aattona, kun ohjelma lähetetään netissä.

1985–2002 pyörinyt deittiohjelma saavutti parhaimmillaan 2,9 miljoonaa katsojaa, vaikka se tehtiin pilkkahintaan. IS:n mukaan ohjelman tekijät saivat yhden ohjeen sitä kehitellessään. Näin se kuului: ”Tehkää lauantai-iltaan halpa, hyvin katsottu ohjelma, joka ei maksa juuri mitään.”

Viimeksi Kari Salmelainen palasi Napakymppi-isännän rooliin Putouksen tuoreimmalla kaudella.

Lue lisää Napakympin elvytyksestä täällä.

MITÄ?

Ihan kaikkea ei kiellettykään

Vuoden alussa voimaan tullut alkoholilaki pakotti panimot poistamaan kalja- ja siideritölkkien kuvat ja muun alkoholimainonnan jakeluautoistaan. Keravalaiset eivät saaneet enää nauttia ikonisesta jätti-Koffistaan, vaan tilalle tuli tumma Battery-tölkki.

Valvira on kuitenkin tehnyt poikkeuksen Saimaan Juomatehtaan kohdalla. He saavat edelleen mainostaa alkoholijuomiaan kuljetusautoissaan. Onko se nyt sitten reilua, että toiset saavat, toiset eivät?

– Tuntuuhan tämä vähän oudolta, kun monet muut yhtiöt joutuvat vaihtamaan autojensa maalaukset. Käyttämämme kuljetusyhtiöiden autot kuljettavat pääasiassa muuta tavaraa kuin meidän juomiamme. Emmekä myöskään maksa heille korvausta tuotteidemme mainostamisesta. Siksi se on sallittua, Saimaan Juomatehtaan varatoimitusjohtaja Jussi Laukkanen perusteli Ilta-Sanomien mukaan yrityksen blogissa.

HÄH?

”Vasemmasta haista” tuli hitti

Siinä se vasen hai nyt on. Vasemmalla! Kuva: Reuters

Koko alkuviikko Yhdysvalloissa kohkattiin vuoden tapahtumasta: Super Bowlista. Perinteisesti sen suurinta antia ovat olleet megalomaaniset välaika-show’t, joissa on viime vuosina nähty muun muassa Beyoncén, Madonnan ja nyt Katy Perryn kaltaisten supertähtien esityksiä.

Katy Perryn Super Bowl -ohjelmanumerossa hänen kanssaan lavalla tanssi haikaloja. Hassun mokan – hai unohti koreografiansa ja tyytyi liikuttelemaan eviään vähän miten sattuu – takia ”vasemmasta haista” eli Katyn vasemmalla puolella sekoilleesta haikalasta on tullut nyt nettihitti, josta on tehty lukemattomia kuvia ja videoita ja kirjoitettu juttuja. BuzzFeedkin ehti jo koostaa kaikista vasen hai -meemikuvista 23 kuvan jutun. Näet sen täällä.

Hain henkilöllisyyskin on paljastunut. Puvun sisällä heilui tanssija Bryan Graw, joka on nähty muun muassa Katyn viimeisellä kiertueella. Bryan on innoissaan uudesta asemastaan vasempana haina ja ottaa siitä kaiken ilon irti. Mahtava esimerkki siitä, kuinka omat mokansa pitäisi käsitellä!

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...